Over flowersprouts en ander groen
21 maart 2017
Flowersprouts?! Het is geen boerenkool, het is geen spruit en al helemaal geen tulp. Ja, ik noem die tulp toch maar voor alle zekerheid, want zo klinkt het namelijk wel: ‘flowersprouts’. En wat fijn zou dat eigenlijk zijn, in een wereld die steeds harder draait en steeds vreemder oogt; dat je na een dag hard werken (en continue aanpassen aan dit alles) je thuis komt en dat er iets op je bord ligt wat je tenminste goed kent, zoals een bos tulpen. Maar nee, het leven is hard. Niet alleen is een bord tulpen misschien troostrijk, maar volstrekt oneetbaar. Ten tweede, ook op je bord verandert het ongemerkt bijna even snel als in de rest van de wereld.
Ja, het leven kent geen genade. In de avond nog niet bekomen van alles en dan moet je alweer wennen aan een nieuwe groente op je bord. Tenminste, als je een Super pakket hebt natuurlijk. Toch brengt het nieuwe juist misschien een nieuwe horizon die best prettig is. Weer een groente van eigen bodem die goed smaakt en het Hollandse assortiment van seizoensgroenten breder maakt! Het is dus inderdaad een zeer smakelijke variant van boerenkool die op spruitjesachtige wijze aan de plant groeit.Misschien is het ook niet helemaal nieuw voor je, want het was een paar jaar geleden ook al een keer een verrassing van Boer Wiel uit Limburg, de Willy Wortel van de tuinbouw. Niet alleen altijd op zoek naar nieuwe gewassen en teelten, maar ook altijd in de weer om nieuwe machines te ontwikkelen die hem helpen om de teelten te verzorgen. En het is dus niet zo gek dat juist hij met deze mooie en ook heerlijke groente komt. Wij hoeven niet persé nieuw en anders, maar we zijn wel echt zeer enthousiast over deze groente! Hij is helaas tamelijk duur, dus het was helaas alleen mogelijk in de supers, zoals wij ze plegen te noemen op Kievit.Voor deze week maakte we een pittige gerecht met flowersprouts en courgette.In het onderstaande filmpje zie je de flowersprouts eenvoudig wast en stoomt. De stronkjes kun je gewoon eten. Als ze vies of houtig zijn, snij dit gedeelte dan weg.BoerenkoolOndertussen zagen wij op de koffie bij Chris Kempenaar in Leimuiden de boerenkool prachtig uitlopen op het land. Zelfs een kale stronk bevat veel levenskracht en de eerste lentezon bracht de sapstromen alweer op gang. Vorst of niet, de blaadjes smaakten heerlijk. Je zou eens moeten weten wat ik al terplekke heb weggeknaagd in mijn Kievit-carrière, een tuinbouwbedrijf is voor mij een proeftuin. Dus toch nog aan de boerenkool! De oogst viel uiteindelijk nog wel wat tegen, dus we hebben wat aanvulling uit Frankrijk.Hoe je boerenkool rist en klaarmaakt voor gebruikt, zie je in het onderstaande filmpje.SpinazieEven verderop in de kas van David zag het groen van de opkomende spinazie. Je zou maar mogen werken in zo’n kas. De eerste zonnewarmte wordt vastgehouden en niet alleen de planten profiteren ervan, ook de kasteler wordt er al een beetje in voorverwarmd. En dat kan geen kwaad, want de eerste werkzaamheden in het voorjaar kunnen wat fris aanvoelen. Mijn persoonlijk ‘finest moment’ was bosuitjes planten in de sneeuw. Mijn collega geloofde het wel met de kou en draaide zich nog een keer om in zijn warme bed, maar mijn tuinbouwvuur was niet te temmen en het was eerder de sneeuw die smolt dan dat ik er door werd weerhouden.OesterzwammenZo zacht als baby-oortjes, zo voelen de grijze oesterzwammen. Toch kunnen we ze vooral een beetje knapperig gebakken van harte aanbevelen. Soms worden ze tamelijk karakterloos geserveerd, vooral in menig Chinees gerecht zit er weinig spannends aan. Een beetje goed opgebakken zijn ze heerlijk! Even lekker als een biefstuk*, maar dan plantaardig.*Bij onze middelste dochter wordt op school onderwezen dat je feiten en meningen moet kunnen onderscheiden. Dit moet je echter zien als een feit.