Over flowersprouts en ander groen

flowersprout

21 maart 2017

Flowersprouts?! Het is geen boerenkool, het is geen spruit en al helemaal geen tulp. Ja, ik noem die tulp toch maar voor alle zekerheid, want zo klinkt het namelijk wel: ‘flowersprouts’. En wat fijn zou dat eigenlijk zijn, in een wereld die steeds harder draait en steeds vreemder oogt; dat je na een dag hard werken (en continue aanpassen aan dit alles) je thuis komt en dat er iets op je bord ligt wat je tenminste goed kent, zoals een bos tulpen. Maar nee, het leven is hard. Niet alleen is een bord tulpen misschien troostrijk, maar volstrekt oneetbaar. Ten tweede, ook op je bord verandert het ongemerkt bijna even snel als in de rest van de wereld.

Ja, het leven kent geen genade. In de avond nog niet bekomen van alles en dan moet je alweer wennen aan een nieuwe groente op je bord. Tenminste, als je een Super pakket hebt natuurlijk. Toch brengt het nieuwe juist misschien een nieuwe horizon die best prettig is. Weer een groente van eigen bodem die goed smaakt en het Hollandse assortiment van seizoensgroenten breder maakt! Het is dus inderdaad een zeer smakelijke variant van boerenkool die op spruitjesachtige wijze aan de plant groeit.Misschien is het ook niet helemaal nieuw voor je, want het was een paar jaar geleden ook al een keer een verrassing van Boer Wiel uit Limburg, de Willy Wortel van de tuinbouw. Niet alleen altijd op zoek naar nieuwe gewassen en teelten, maar ook altijd in de weer om nieuwe machines te ontwikkelen die hem helpen om de teelten te verzorgen. En het is dus niet zo gek dat juist hij met deze mooie en ook heerlijke groente komt. Wij hoeven niet persé nieuw en anders, maar we zijn wel echt zeer enthousiast over deze groente! Hij is helaas tamelijk duur, dus het was helaas alleen mogelijk in de supers, zoals wij ze plegen te noemen op Kievit.Voor deze week maakte we een pittige gerecht met flowersprouts en courgette.In het onderstaande filmpje zie je de flowersprouts eenvoudig wast en stoomt. De stronkjes kun je gewoon eten. Als ze vies of houtig zijn, snij dit gedeelte dan weg.BoerenkoolOndertussen zagen wij op de koffie bij Chris Kempenaar in Leimuiden de boerenkool prachtig uitlopen op het land. Zelfs een kale stronk bevat veel levenskracht en de eerste lentezon bracht de sapstromen alweer op gang. Vorst of niet, de blaadjes smaakten heerlijk. Je zou eens moeten weten wat ik al terplekke heb weggeknaagd in mijn Kievit-carrière, een tuinbouwbedrijf is voor mij een proeftuin. Dus toch nog aan de boerenkool! De oogst viel uiteindelijk nog wel wat tegen, dus we hebben wat aanvulling uit Frankrijk.Hoe je boerenkool rist en klaarmaakt voor gebruikt, zie je in het onderstaande filmpje.SpinazieEven verderop in de kas van David zag het groen van de opkomende spinazie. Je zou maar mogen werken in zo’n kas. De eerste zonnewarmte wordt vastgehouden en niet alleen de planten profiteren ervan, ook de kasteler wordt er al een beetje in voorverwarmd. En dat kan geen kwaad, want de eerste werkzaamheden in het voorjaar kunnen wat fris aanvoelen. Mijn persoonlijk ‘finest moment’ was bosuitjes planten in de sneeuw. Mijn collega geloofde het wel met de kou en draaide zich nog een keer om in zijn warme bed, maar mijn tuinbouwvuur was niet te temmen en het was eerder de sneeuw die smolt dan dat ik er door werd weerhouden.OesterzwammenZo zacht als baby-oortjes, zo voelen de grijze oesterzwammen. Toch kunnen we ze vooral een beetje knapperig gebakken van harte aanbevelen. Soms worden ze tamelijk karakterloos geserveerd, vooral in menig Chinees gerecht zit er weinig spannends aan. Een beetje goed opgebakken zijn ze heerlijk! Even lekker als een biefstuk*, maar dan plantaardig.*Bij onze middelste dochter wordt op school onderwezen dat je feiten en meningen moet kunnen onderscheiden. Dit moet je echter zien als een feit.

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022