Voorpret met de zaadcatalogus
23 februari 2023
Veel tuinders kijken met belangstelling uit naar de zaadcatalogus. Een paar bedrijven, zoals de Bolster, bieden een breed assortiment zaden aan. Zo’n catalogus is als een vakantiefolder. Een plaatje van het groenteras brengt je tuinbouwfantasie op hol en dan is het hopen dat de werkelijkheid eenmaal daar, een beetje dat plaatje benadert. In deze nog donkere dagen moet de tuinder het daar van hebben: de aanmaak van blijde gelukshormonen bij het aanzien van de groente-pin ups. En gelijk begint de onrust: immers een tuinder maakt plannen, vruchtwisselingen etc. Bij elke teelt hoort ook een arbeidsplanning: zaaien, planten, verzorgen, oogsten. Soms ook een investering in een machine, een grondbewerking of een spoelplaats.
Meestal verandert er niet veel overigens, maar soms doe je wel degelijk een nieuw idee op. Piet van Andel, mogelijk de grootste bietenteler van Europa, vroeg aan mij een keer: ‘Wat zal ik volgend jaar zaaien? Ik wil elk jaar één nieuw gewas!’. ‘Raapstelen natuurlijk, Piet!’. Dat was een geintje, van een grootschalig akkerbouwgewas naar één van de meest arbeidsintensieve tuinbouwgewassen, dat vraagt een totaal andere organisatie, het was een tuindersgrapje. Het zijn dus niet alleen maar mooie plaatjes, en ook niet enkel zaai/plant en oogstschema’s, arbeidsbehoeftes, vruchtwisselingen, maar het gaat ook nog om bedrijfsindividualiteiten. Bij het kiezen van de zaden denk je als tuinder ook aan het onkruid, de bodemkarakteristieken en afzetmogelijkheden. De kubus van Rubic oplossen leer je duizend maal sneller dan dit. Toch zijn er nog steeds mensen die zonder opleiding mij een mail sturen om te vragen of ik ze op weg kan helpen met het opzetten van een bio-tuinderij. Wat zeg je dan, eerst maar eens die kubus binnen vijf minuten?
Enfin, die prachtige catalogus, vol plantaardige beloften. Ik bel Jessica, een opleidingsgenoot en collega van het Zoete Land uit Leiden. Met haar spar ik al vele jaren over tuinbouwvreugde en hoofdpijn en jawel, ook over tuinbouwzaden! ‘Ik ga zeker ‘Jessica’ planten, Jessica!’ Nu denk je helemaal; ‘Kerel, ga snel planten, je kalt raas’, maar niets is minder waar, er is een prachtige snijbietsoort met witte stelen die een soort paksoi-achtige krop vormt. Spaanse kooktalenten worden er blij van, een licht zilte bladgroente met een bite. En een mooi ras dat beschikbaar is heet dus ‘Jessica’. Als dame ben je niet veilig. Er zijn aardappels Irene, Esmee, Desiree en Charlotte bijvoorbeeld. En ook andere groentensoorten krijgen een meisjesnaam.
Geen idee hoe dat kan. Waren tuinders mannen die verleid moesten worden tot het zaaien van een dame? Waarom geen radijs ‘Henk’ of sperzieboon ‘Arie’? Wie zag het zeggen. Diverse dames zullen a.s. seizoen als groente ons veld opvrolijken, maar als er een sperzieboon ‘Arie’ op de markt komt, dan krijgt hij ook een kans. Eigenlijk belde ik Jessica voor een advies voor een smaakvol tomaatje met kleur. Vergeet nooit een lekkere rode. ‘Ruthje’ kon Jessica me aanbevelen. Al snel hadden we lol over het koosnaampje voor onze Minister-President. ‘Ruthje, kom nou eens even op schoot, volgens mij heb je best veel aan je hoofd, je ziet rood van opwinding, niets voor jou deze kleur’. Natuurlijk niet meteen de meest hoogdravende grap van het jaar, maar het is ook slechts in de genre ‘voorpret’ en dat is meestal lichtvoetig en weinig diepgaand van aard.
Per a.s. week kun je als Kievitklant ook weer zaden bestellen voor in je moestuin! Dus spoed je naar onze Digitale Boerenmarkt, die gaat wekelijks op donderdag ochtend open en sluit afhankelijk van de bezorgroute in de week erop. We hebben daarin weer heel veel verschillende zaden in het assortiment. En of je nou wat radijs in de vensterbank wilt hebben of probeert Kievit weg te concurreren, wij hebben het. Ook hebben we binnenkort potgrond en strooibare plantaardige meststoffen in de verkoop. Dus allen naar www.kievitamines.nl . Nummertje trekken niet nodig.