Kievit, terug van weggeweest

sperzieboontjes

08 augustus 2017

Wat je taak ook is in het leven, het is buitengewoon verfrissend om er zo nu en dan een onderbreking aan te geven. Door even een tijdspanne niet aan het dagelijkse, al dan niet woeste spel van alledag deel te nemen, kun je alles weer even van een afstandje beschouwen. Natuurlijk, vakantie kent ook minder plechtige aspecten, ik noem in deze een grote ijshoorn met twee bollen (en slagroom). Echter, vooral dat afstand nemen is een waardevol goed.

Soms verbaas je jezelf over de patronen van alle dag en lukt het om daarin op afstand iets in te ontdekken. Dus eenmaal terug van de berg, camping of bergspelonk hoeft er niet per se een revolutie plaats te vinden. Een verfijning of verdieping is echter vaak een feit als je even van een afstand hebt mogen kijken. Hoofdzaken en bijzaken laten zich beter van een afstandje ordenen dan als je je midden in het labyrint bevindt. Wij zijn dankbaar dat de ruimte hiervoor ons weer is gegund! En we gaan het nieuwe seizoen weer starten met extra oog voor de hoofdzaken. Een smakelijk vers biologisch menu bijvoorbeeld, best een belangrijke hoofdzaak. Onze vakantie vond plaats in het Zuiden van Frankrijk. Als je niet van vliegen houdt (en van muggen evenmin) dan is dit een prachtige plek voor zon, landschap, landbouw, een interessante culinaire cultuur en een mooie natuur. Natuurlijk ook honderd miljoen toeristen, maar toch zijn er nog prachtige districten met meer wielewalen en krekels en daar zitten wij dan graag.En los van het werk? Even afstand van de dagelijkse gang van zaken? Dat lukte aardig! Toch even een nare terugval op een kleine Franse markt, alwaar wij van een kleine bio-tuinder wat sperziebonen kochten. ‘500 gram, S’il vous plaîtes’ zo bestelde ik onze bonen in mijn beste Frans. Ik zag hem een mooi mandje vullen, wat daarna op de weegschaal zou belanden, maar hij schepte wel aardig door…. ‘Je pense, c’est déjà 700 grammes, monsieur’… (‘het is volgens mij al 700 gram, meneer’) zei ik tegen hem voordat hij de mand op de weegschaal wilde zetten. Hij keek enigszins verbaasd op, zette de mand op de weegschaal en het bleek 705 gram te zijn. Ai, ai, beroepsdeformatie, beter toch vermijden, die groentekramen op vakantie…In het buitenland met interesse voor cultuur en historie, kijken we altijd met een landbouwbril. Je begrijpt een gebied als je de landbouw kunt doorgronden. Zo wonen wij in Nederland gewoon in een mierennest onder andere omdat we in een vruchtbare delta wonen. Behalve mooie voetbalvelden kunnen hier zo ongeveer alle groentes groeien die je zou wensen. En dat merk je ook als je in Zweden, Frankrijk, Spanje of waar dan ook op reis bent. De keuze in groentes is bijna altijd minder of van minder goede kwaliteit. En als je dan door de Franse heuvels trekt met die karige akkertjes met die droge, stekelige plantjes, dan besef je dat onze platte akkers met vruchtbare klei misschien wat saai zijn, maar wel een bakermat van onze welvaart. En op deze rustige, platte en vruchtbare akkers, hebben de meeste tuinders de afgelopen weken gewoon doorgewerkt. Toch hebben zij vaak ook een wat rustigere periode. Immers, de vraag naar verse groenten is dramatisch lager in de vakantieperiode. De klanten zijn afstand aan het nemen van hun dagelijkse beslommeringen en de mensen die hier vakantie komen vieren, die eten minder consequent biologische groenten dan wij.Op de meeste velden was het ook wat minder arbeidsintensief, omdat het relatief koel en nat weer is geweest. Ze staan nu wel klaar om weer de allermooiste producten te leveren. We verwachten voor de komende periode een heel mooi assortiment te kunnen leveren. Zeker in combinatie met onze verfriste blik en inspiratie! Het is goed om weer terug te zijn.

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022