Eigenwijze grondbewerking met de grelinette
03 april 2019
Dat Kievit soms ietwat eigenwijze trekken heeft, dat moge duidelijk zijn. Wacht nog even met een eventuele motie van afkeuring, want zonder die eigenwijsheid was Kievit natuurlijk nooit van de grond gekomen. Iedereen zei: ‘Doe het niet’, maar zo eigenwijs zag je het zelden. En jawel, we deden het juist wél en ruim 1.000 pakketweken later kun je toch stellen dat het best aardig van de grond is gekomen.
Eigenwijze Kievit
Nu zijn we ook nog een tuinbouwproject begonnen! En jawel … ook daar weer die karakteristieke eigenwijsheid! Ook hier waren de ‘Zou-je-dat-nou-wel-doen-tjes’ niet van de lucht.Ondertussen worden we er steeds gelukkiger, want ook de tuinbouw komt heel aardig van de grond. Kijkt dus allen naar onze blogjes, want het geluk is overdraagbaar!Het landbouwplezier knalt er wat ons betreft vanaf. En, om nog even terug te komen op die eigenwijsheid, op onze tuin gebruiken wij wel een heel eigenaardig stuk gereedschap om de grond los te maken, de grelinette!
Grelinette voor lokale tuinbouw
Daar heb ik veel plezier in, want reeds 30 jaar geleden schreef ik over de grelinette een werkstuk op de biologische tuinbouwschool. In die tijd, als je er toen over schreef, dan was je, zelfs op de meest eigenwijze tuinbouwschool van Nederland, toch nog wel relatief eigenwijs. Ook in de biologische landbouw waren trekkers immers de norm. Daar is inmiddels wel wat in veranderd.Er verandert veel en er zijn weer steeds meer relatief kleine tuinbouwbedrijven. Zelfs in het beleid hebben we/ze de toekomst! Niet alleen zijn al die kleine teelten een genot om mee te werken, ze geven identiteit aan het voedsel. Bovendien zijn kleine bedrijven in staat om eindelijk echt regionaal voedsel te produceren en mensen weer te laten participeren. Bovendien zijn de oppervlaktes makkelijker te behappen zonder grote machines. Zo ontstaat er weer meer belangstelling voor handige kleine gereedschappen, zoals de grelinette.
Wat is een grelinette eigenlijk … ?
Heeft schoonvader nog een ouderwetse spade om te spitten, wij hebben uit Frankrijk, een knots van een grelinette. Twee stuks zelfs! In goed Nederlands heten deze dingen trouwens woelvorken, en die van ons zijn één meter breed. Een rij scherpe punten die je de grond in steekt, aan beide kanten een steel om, met je armen, je gewicht aan te laten hangen. Zo werk je gestaag, achteruit, telkens een stukje grond opwippend, het hele veld af.
Grelinette workout
Met die grelinettes maken wij niet alleen de bodem makkelijk en met de hand los, we concurreren ook aardig met de sportschool! Eigenlijk is het een heerlijke combinatie van een soort steps en een schouder/bovenarm/rug oefening. Wat zeg ik, een complete workout! We hebben inmiddels een aardig schare fans die het graag komen doen. Vermoedelijk doen we er goed aan om nog een paar grelinettes over te laten komen.
Grondbewerking na grelinette
Enfin, meer dan de helft van onze niet onaanzienlijke lap grond is inmiddels hiermee losgemaakt. Daarna komt onze heel erg eigenwijze, tweewielige lichte trekker om met de rotorkop-eg de bovenste laag rul en zaaiklaar te maken en het onkruid onder te werken en dan zijn we klaar!De plantjes en zaadjes vliegen derhalve momenteel ook de grond in!