Hoe is het op de tuin?
23 mei 2023
Tja, eigenlijk goed. We zijn redelijk bij, de bedden staan strak. De buurvrouw kijkt ons al bestraffend aan, als we een mes in het kunstwerk van de meerkleurige veldjes zetten. Als je écht wilt weten hoe het gaat, dan moet je het natuurlijk aan de gewassen vragen. En die zijn toch wel een beetje aan het mopperen. Eerst nat, nat en nog eens nat en daarna een schrale Noord-oostelijke wind. Chris Kempenaar heeft over dat laatste een oude wijsheid: “Noordenwind neemt niet, maar hij brengt ook niet”. Je zit weer met vertwijfeling in je ogen naar dit A4tje te staren, wat nou “niet brengen of nemen”? Welnu, zoals je gewend bent, loodsen wij je langs de biologische velden en warempel, terloops pakken we nog een oud gezegde over land en veld mee. In het voorjaar of in de zomer, dan kan de Noordenwind soms lang aanhouden. Droge schrale lippen, de Labello-aandelen schieten de lucht in. Helaas, Labello heeft geen programma voor de gewassen op het veld. Ondanks de zon groeit alles dan maar matig. Noordenwind, de klank is onheilspellend, je denkt aan een Elfstedentocht, de hel van ’63, maar dat valt dus ook wel weer mee. Er is echt zelden nachtvorst, wat bijvoorbeeld in het voorjaar erg vervelend kan uitpakken. De cellen van je teerbeminden, zoals een ware tuinder zijn plantjes koestert, worden dan kapot gedrukt door waterstofbruggen. En je voelt ook zonder landbouwkundige kennis dat dit foute boel zou zijn.
Kortom, wij met onze teerbeminden, geen gedoe met waterstofbruggen, dus laten we vooral de zegeningen tellen, maar om nou te zeggen dat de eerste plantsels nou enthousiast van het buitenveld komen, nee ook niet. De oogst is wat schraal, wat licht. Dus je peinst wat af: ‘Ben ik wel lief genoeg geweest voor de teerbeminden met de gevoelige cellen of heb ik iets over het hoofd gezien?’. Gelukkig is er intervisie. Ook bij de buren en andere collega’s overheerst het zelfde beeld. Klein, schraal, nog wat bleekjes. De groeipunten van de planten zien er gelukkig wel goed uit. Het zal net als vorig jaar, toen het nog erger was met een veel hardere wind uit ongunstige richting, wel weer goed komen.
Palmkool
Volgens mij waren wij één van de eersten die echt vroeg palmkool kweekten, in de afgelopen jaren. In onze foliekas, die onze kleine en groene kroost beschermt tegen alles wat schraal en onbarmhartig is. Gert van Brakel uit Sint Annaland, kwam op hetzelfde idee, met dien verstande dat hij gefortuneerd is met een mooie glazen kas. Glas boven folie, dat begrijpt iedereen. Het heeft nog meer power in het voorjaar en Gert was hierdoor een week eerder, maar de meeste van de palmpjes komen deze week gewoon uit Katwijk! Witte stranden, blije mensen, dansend in kokosrokjes, cocktails drinkend, gekleed in Hawaï-shirt en natuurlijk met biologische palmkool! Wie houdt er niet van Katwijk. Wij van de firma Kievit vinden het een mooie aanvulling, deze groente.
Boerenkool, of het silhouet van deze plant, zou eigenlijk op onze nationale driekleur moeten staan, want veel Hollandser wordt het niet. Edoch het seizoen is eigenlijk maar kort. We hebben boerenkool wel eens in de zomer geproduceerd, alleen had het team ‘Kievit nazorg’ erna haar handen vol aan onthutst geraakte klanten die volledig van het padje geraakten bij het idee aan boerenkool in de zomer. Tja en als het reptielenbrein collectief aanslaat bij je klantenkring, dan schiet je in je groente-ijver weer het doel voorbij. Immers, het allerhoogste doel is natuurlijk het aanmaken van gelukstofjes bij het gedachte al aan biologische Kievitgroenten. En een aangeslagen reptielenbrein vreet harder aan je geluksstofjes dan een uitgehongerde kat aan zijn brokjes. Dus geen boerenkool in de zomer, maar wel Cavolo Nero oftewel Palmkool. Jawel: zon, lekker eten en gedachten aan je aanstaande vakantie. En dat klopt ook. Je kan Palmkool eigenlijk zien als de Italiaanse variant op onze boerenkool. Vermoedelijk even gezond, heel erg lekker en zonder emotionele blokkades die nou eenmaal hangen aan boerenkool in de zomer. Moge de geluksstofjes hierdoor door je aderen woelen, gelijk momenteel de parende karpers in onze sloot.