Lelijk, maar lekker!
29 augustus 2018
Venkel van Hans
Venkel wil nog niet echt groeien in deze regio. Daar komt vermoedelijk wel verandering in, want ons eigen land ziet er in ons ontginningsjaar al prachtig uit. De groeikracht is boven verwachting en we zien al heel goed de verschillende kwaliteiten van onze percelen. Nu is 1.7 hectare is niet genoeg voor alle pakketten, dus we zullen Hans van Eijkelenburg uit Gemert nog zeker nodig hebben. Wij zijn dol op zijn venkel.
Venkel is een moeilijke teelt die een bijzonder goede structuur nodig heeft. Zou je daar dan wel aan beginnen, Kievit? Dat is een reële vraag, maar je moet weten, ik ben dol op de teelt van venkel. De geur, de sfeer … ik kan het niet uitleggen. Een dag in de venkel voelt als een betaalde vakantiedag, heerlijk. In Italië, hét land van de venkel, is het in de zomer vaak te warm voor dit gevoelige gewas. En wat was een beetje het euvel van deze zomer? Juist, het leek wel zomer in Italië! Hans heeft dus regelmatig moeten beregenen, niet alleen voor het vocht, maar ook om het gewas te koelen. Dankzij de goede zorg heeft de venkel het nog best goed gehad, we hopen dat je dit proeft.
Bloemkool
Een ander gewas wat niet meteen heel dol is op hitte, is de bloemkool. Eigenlijk is het wel duidelijk, met zo’n roomblanke huid heb je zelden te maken met een zonne-aanbidder. Natuurlijk groeit bloemkool geweldig in een mooie zomer, alleen er zijn een paar eigenaardigheden. Voor de zetting van de witte kop, heeft de bloemkool namelijk een minder hete periode nodig. Dus een zomer waar het aan de lopende band warm is, leidt vaak tot uitstelgedrag. Misschien dat je dat herkent, 30 graden in de schaduw, weet je wat, dat rotklusje doe ik morgen wel! En daarom zijn er zoveel mensen nu een beetje in een dipje, er liggen voor 6 weken (rot)klusjes nog in het verschiet. Enfin, niets menselijks dus, het is ook de bloemkool niet vreemd. Biobrass die ons de bloemkolen nu levert, zag een moeizame zetting, maar ook nog tamelijk ruige hoofden, zoals je de witte rozetten zou kunnen noemen. Rozetten die alle vormen aannamen, behalve die volgens de veilingnorm gewenst zijn. Wel, als iets niet duurzaam is, dan zijn dat de strakke veilingnormen voor een natuurproduct. Desalniettemin, zien wij hele redelijke bloemkolen deze week. En dan is er momenteel ook nog af en toe een buitje; het leven is mooi.
Broccoli
Wat voor de bloemkool geldt, geldt ook voor de broccoli. Weliswaar geen roomblank huidje, als een prinses die altijd binnen moest blijven, maar het groen van de schermen heeft ook liever een milde zomer met zo nu en dan een buitje. De schermen zijn door de thermische ontberingen wat ruiger dan normaal en ook de kleur is wat bonter. We verwachten dat dit nog enkele weken zo zal zijn en dat het dan langzaam weer normaler zal gaan worden.