Minister maakt goede voornemens
12 september 2018
Jawel, Carola Schouten heeft het licht gezien en presenteerde begin september haar visie Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden. En dat is goed nieuws! Onze moderne landbouw is een soort industrie geworden die grote schade aan het milieu aanricht.
Een duurzaam systeem
Vroeger was er meer balans; tal van kringlopen functioneerden rondom de landbouw. Op weilanden waar alleen gras wilde groeien, liepen koeien, die zetten gras om in hoogwaardig eiwit als melk en vlees en ze produceerden mest. De mest werd gebruikt voor de weilanden, maar ook om de akkers vruchtbaar te maken. Daar groeiden dan weer groenten, wat veevoer en andere landbouwproducten voor de mens op. De groenten gingen met een platte boot naar de stad. En er kwam weer een boot terug met het stadsvuil, jawel de mest en de inhoud van de beerputten uit de stad. Het idee is even wennen, maar het was wel een duurzaam systeem. Er vonden geen grote verplaatsingen van nutriënten plaats.
Verplaatsen van nutriënten
Tja, wat maakt wat slepen met nutriënten nou uit, zou je zeggen? Nou, heel veel! Tegenwoordig komt het meeste veevoer van ver. Boten vol sojaproducten meren aan om ons vee te voeden. Alle stikstof en fosfaten veroorzaken hier enorme overschotten, terwijl het tegenovergestelde gebeurt in de gebieden waar de soja vandaan komt. En dat terwijl een koe juist zo goed kan grazen in gebieden waar alleen maar gras groeit en een varken het heel goed doet op de afvalstromen van de boerderij. Maar ja, dat werkt niet als je 5.000 varkens wil houden of een koe 10.000 liter melk wil laten geven. En gelukkig is minister Schouten het nu ook helemaal zat met die overproductie en wil richting mooie kringlopen gaan bewegen.
De kringloop van Kievit
Carola (wij landbouwers zijn close met de minister) is dan natuurlijk van harte welkom om bij ons te komen kijken. Onze compost komt uit natuurgebieden uit Zuid-Holland, onze klanten wonen in de regio. Mest uit de stad durven we niet zo goed aan, daar zijn we heel open en eerlijk in, maar voor de rest wordt onze tuin aardig kringlopend ingericht.
Wetgevingen, interpretatie en gevolgen
Alleen jammer dat we zoveel last hebben van de wetgeving t.a.v. compostgiften en de strikte interpretatie van de Skal t.a.v. onze omschakelperiode. De grond is arm, want die heeft 20 jaar braakgelegen en eigenlijk zouden we extra compost moeten geven. Dat kan echter niet, want daarin voorzien de regels wet niet. En eigenlijk zouden we een verkorte omschakelperiode verleend moeten krijgen, want er heeft decennia lang geen reguliere landbouw plaatsgevonden. Maar niks hoor, we krijgen dezelfde omschakelperiode als bijvoorbeeld een gangbare bollenteler.Bij Bram en Ilse was het nog erger. Die kregen een boete van 8.000 euro, omdat ze een paar koeien teveel hadden. Het waren precies de koeien waar Carola van droomt, echte kringloopkoeien. Laagproductief, geheel gevoed van het land waar ze op lopen. Mispoes, de overheid houdt het eigen rekenwerk simpel; teveel koeien, 8.000 euro boete.In dit filmpje van De Monitor van maart dit jaar vertelt Bram al over zijn koeien.Eigenlijk is er maar één oplossing: minder koeien en soja importeren, zodat minder koeien meer melk gaan geven. De voornemens van Carola zijn goed, nu nog zorgen dat de bestaande kringloopbedrijven niet stuk gaan op de regeltjes…