Working 5 to 9
23 juni 2023
Ja, je denkt gelijk aan onze Dolly Parton, blèrend op de radio over haar werkdag op kantoor! Maar was de titel niet net even anders? Op de tuinbouw, met een record aantal dagen geen regen is het momenteel even doorpakken met werkdagen soms van 5 tot 9 (21u). Dolly boel dus weer. Naast de gewone, dubbeldrukke junimaand is het flink in touw zijn met het bewateren van de planten. Ideaal is natuurlijk een paar warme dagen, afgewisseld met een dagje regen; ‘Ach vandaag kunnen we niet zoveel.’ Als de regen niet valt, dan blijf je in hoge paraatheid. En beregening, hoe slim je het ook doet, je hebt er gewoon werk aan. Ik ken een bedrijf wat bijna de bedrijfsopvolging in kannen en kruiken had, totdat het net als nu, echt lekker droog werd. De gedoodverfde kroonprins voor bedrijfsopvolging, haakte mooi af na een paar weken meelopen met de avonddiensten. Misschien dat de jonge generatie ook geen troost meer heeft aan Dolly, ons lichtend baken in donkere dagen.
Die lange dagen, je voelt ze zeker, maar ze zijn ook wonderbaarlijk goed vol te houden. Misschien is het de zonne-energie, misschien wel al die arme dorstige plantjes, die dan zichtbaar gelaafd worden en daarna weer blij op het veld staan. Of misschien is het wel de combinatie van het werken met levend groen aan de ene kant en dan die mooie, impact-makende oogsten aan de andere kant. Het geeft een soort tuinbouw-rush die misschien wel met duursporten te vergelijken is.
Langste dag
Het zou eigenlijk een logische feestdag zijn. Kunnen we hem niet uitruilen tegen tweede Pinksterdag, de langste dag van het jaar? De kortste dag van het jaar is vaak Kerstvakantie, daar wordt al voor gezorgd, dus alleen voor de langste dag moeten we nog iets verzinnen. Het ochtendgloren begint al om 4 uur en hoe laat de zon onder gaat? Ik heb echt geen idee, na een dag van 5 tot 9 is het niet ook nog even lang doorhalen in de avond. Het is edoch zelden pikkedonker als ik mijn bed opzoek, dat komt later wel in het jaar. De plantjes zuigen 16 uur en 16 minuten zonlicht op. De aarde is goed verzorgd, het water ehm, daar werken we dagelijks hard aan en groeien maar! Even terugrekenen, wij van de beroepsgroep bio-tuinbouw maken die 16 uur dus aardig mee. Overigens gelden dit soort dagen meestal niet voor het personeel op tuinbouwbedrijven, het zijn vaak de tuinders zelf die extra adem voelen bij het zorgen voor de plantjes. En ze weten: de zomer duurt geen twaalf maanden.
Aspergeseizoen is voorbij
Alsof je de boot van Sint uitzwaait, alleen onder aanzienlijk warmere condities, het is weer voorbij het aspergeseizoen! De langste dag wordt aangehouden als grens waarop je asperges moet willen oogsten. Anders dan de meeste groentesoorten, is een asperge een meerjarige teelt, vergelijkbaar met rabarber en artisjok. Die asperges zijn groeischeuten die vanuit de wortelbasis door een bult zand naar boven groeien, op zoek naar het licht. Vlak voordat het licht wordt bereikt, staat daar een meedogenloze oogster met een scherp mes om de groeischeut los te steken. De volgende stengel probeert het ook, de weg naar het licht, maar wederom foute boel. Pas na 21 juni mogen ze dus pas door, de stengels, naar het licht. Ze veranderen dan binnen een dag van blanke stengel in een groene plantenscheut. En dan kunnen ze zonne-energie weer omzetten in plantengroei. De wortelbasis groeit daarmee weer groter en kan weer nieuwe ogen aanleggen voor het nieuwe seizoen. Dat worden dan de asperges van 2024. Iets om nu al naar uit te kijken!
Wat nou heet, proef deze peper!
Met Floris, al jaren mijn groentenvriend en onze bio-man voor Spaans product, had ik een weerpraatje over de aanhoudende hitte. Maximaal 30 seconden. Hij zei ‘Wat nou heet, probeer deze maar eens!’ We zijn er nog niet aan toegekomen, maar wensen je veel plezier met de Madame Jeanette-peper.