Met Fibonacci aan tafel
09 november 2022
Collega Vlaar uit Noord Holland verzorgt deze week onze kunstwerkjes. Onlangs haalde het besmeuren van een kunstwerk nog alle media, dus ik snap je huiver om er een schep saus overheen te kwakken en in het bijzonder tomatensaus. In feite hoeft dat ook niet, want dit kunstwerkje romanesco smaakt zoals ’ie eruit ziet, echt heel lekker. Deze torentjesbloemkool is een ruimtevreter op het veld en past hierdoor niet op onze tuin(en). Theo Vlaar heeft bovendien uitstekende grond voor bloemkool, broccoli en bloemkool. Dus met enige regelmaat heeft hij producten voor ons pakket.
De romanesco groeit met een patroon van spiralen, waar de groei ongeveer dezelfde vermeerdering heeft als de getallen van de gulden snede, de reeks van Fibonacci. 1,2,3,5,8,13,21,34,55 etc. Bollenbozen onder jullie herkennen meteen dat het nieuwe getal de som is van de twee cijfers links. Je kan dus los, bij een gebrek aan tekst had ik gewoon lekker een heel A4tje vol kunnen Fibonacciëren. En hoe verder je komt, hoe sneller de nieuwsbrief vol is, maar het lukt ook wel zonder getallen. Fibonacci is mogelijk ook handig op een blind date. De onderwerpen over celebrities komen je na twee minuten al je neus uit, dus hoe draai je het gesprek om? Nou, met een celebrity uit de dertiende eeuw. Fibonacci! Ik weet niet hoe het afloopt, ga je zometeen naar huis met je droompartner, maar je kan het proberen. Ook zonder wiskundige interesses kun je je natuurlijk vergapen aan de vormen en patronen van de romanesco. Daniel Lohues (Celebrity uut Drenthe) “ ’n stukkie van ’n bloemkool is ok weer ’n bloemkooltie op zich”. Die moet echt nog een keer romanesco eten. Niet serveren met dikke saus er al op is onze tip. En zeker niet bij een blind date.
Wederom zorgen om cultuur bio-controles
Werken in de bio-sector is eigenlijk een feest. Bevlogen collega’s, vaak ook met een mooi verhaal. Prachtige biologische producten. Meestal positieve klanten en zelf altijd in de buurt om de verse worteltjes, de nieuwe appels, de palmkool en noem maar op te proeven. In de biologische landbouw wordt veel meer op vertrouwen gewerkt dan in de ‘reguliere’ sector. Als je een tuinder hebt uit de reguliere landbouw die in twee jaar omschakelt naar biologische productie, dan heeft hij soms ook twee jaar nodig om hieraan te wennen; Vertrouwen werkt gewoon.
Wat vervreemdend werkt dan de Skal bio-controle: die controleert zo ongeveer zero-tolerance. In de landbouw is het nog te doen, maar als je bijvoorbeeld pakketten samenstellen gaat, dan is het niet te doen. Als het gaat om bio-garantie, dan moet je niet naïef zijn. Consumenten betalen voor een hogere kostprijs voor biologische producten. Kievit is daarom voor een goede en strenge controle of alle producten wel daadwerkelijk van biologische herkomst zijn. Wij van Kievit besteden daarom veel tijd aan onze administratie. Toch hebben wij het regelmatig aan de stok met de Skal, omdat ze doorschieten in haarkloverij. Wij hebben ervaring, maar we zien collega’s echt in de problemen komen door draconische administratieve eisen die eigenlijk niets meer toevoegen. De zorgen zijn groot, maar de ruimte hier niet. Volgende week meer, het zal je vermoedelijk echt verbazen.
(De foto-credits gaan naar Fred Bruin, hij stuurde ons ooit deze leuke opname!)