Bezoek aan Frankrijk
28 oktober 2022
Hoewel, voor bijtanken moet je eigenlijk even niet naar Frankrijk, want door stevige stakingen waren de brandstofvoorraden geslonken en tanken vaak niet mogelijk. Dus met een eigen voorraad plantaardige brandstof reden wij naar Zuid Frankrijk.
Onderweg hebben we de familie de Kam bezocht: vrienden van ons die (uiteraard biologische) Goudse kaas maken van de melk van hun eigen koeien. En ondertussen hebben ze op het erf ook een klein (peuter/kleuter)-schooltje gebouwd en een bakkerij waar met een traditionele houtoven prachtig brood wordt gebakken voor klanten uit de buurt. De oudste zoon is nu kleinschalig begonnen met melkschapen en ook met die melk wordt heerlijke kaas gemaakt. Echt een voorbeeldbedrijf met bevlogen mensen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ze hebben ook een kleine camping op de boerderij. Dus mocht je in de zomer west Frankrijk aandoen, in de Mayenne, nabij Laval, zit hun camping Arc en Ciel!
Daarna gingen wij door naar de Dordogne. In Frankrijk heb je goede en minder goede landbouwgronden. De Perigord, zoals de streek van oudsher heet, blaakt echter van vruchtbaarheid. Het wordt wel tamelijk warm in de zomer, maar de grond is goed en op veel plekken is er redelijk goed aan water te komen. Het is ook een streek waar de geschiedenis overal te proeven is, want als het land vruchtbaar is dan zie je dat terug. Van middeleeuwse stadjes tot oude kastelen, tot sporen van vuursteengebruik uit de pre-historie. Eigenlijk al minimaal 100.000 jaar een gunstige plek om te wonen, dat is pas een aanprijzing. Vijgen, tamme kastanjes, heel veel walnoten, druiven en ook een keur aan akkerbouwgewassen groeien er prima. De rivier voert ondertussen uitstekend water aan, dus het voelt daar toch wel een beetje als een paradijs. Vooral als de meeste toeristen weg zijn, zoals eind oktober het geval is.
Het is voor ons altijd interessant om landbouwsystemen te bekijken op andere plekken. Waarom is de mais daar bruin? Hoe worden de walnoten geoogst en verzameld? Wat voor een groenbemesters gebruiken ze? Wat is dat voor een vreemde machine op het erf? Stiekem ben je dan eigenlijk aan het werk, maar zo voelt het niet.
We hebben overigens toch wel een beetje gewerkt, want we hebben een Franse bio-walnotenteler opgezocht voor walnoten. Uiteraard ook in de Perigord, in Nederland zijn ze nauwelijks te krijgen. We overwegen om zelf bomen aan te planten in de toekomst, maar de oogst zal pas zijn tegen ons pensioen, dus we houden de Franse contacten nog even warm. Zitten we nu al tegen de pensioenleeftijd? Nee hoor, maar een notenboom neemt echt veel tijd voordat’ ie los gaat. Komende week zijn ze in de aanbieding op onze Digitale Boerenmarkt, met de groeten uit de Perigord.
Culinair uit… Leimuiden
Wat wij ontzettend leuk vinden aan Frankrijk, is de brede waardering voor smaak en kwaliteit. Bovendien wordt het platteland veel meer gekoesterd. Op sommige plekken is dat wel afgezwakt, door grootschaligheid in bijvoorbeeld de graangebieden, daar is niets aan. Maar op veel plekken is de regionale trots nog goed te voelen. Eén product waar je een Fransman wel blij mee maakt, is Choux-Bruxelles oftewel spruitjes! Chris en Johan Kempenaar zijn sinds de oude steentijd (het Mousterièn) al onze spruitjestelers en wij zijn blij met dit streekproduct. En iedereen ten noorden én zuiden van Parijs weet: hier komen de beste spruitjes vandaan!