Blij dat ik prei!
29 februari 2024
Jawel, aan mij vorige week de edele taak om de pakkettenplanning weer eens over te nemen, zodat mijn collega op vakantie kon. Dat heb ik jaren gedaan, dus niets nieuws zou je zeggen, mij kun je erop uit sturen voor een boodschap. Mijn collega komt terug en zegt ‘Weet je dat de superpakketten vorige week ook al prei in het pakket hebben gehad?’. ‘Nee, heb ik daar echt overheen gekeken?’ ‘Ja, daar lijkt het wel op’.
In de wereld van uit elkaar vallende bakfietsen met consumenten die verenigd een massaclaim indienen moet je natuurlijk verstandig omgaan met de communicatie rondom fouten. Dus ik dacht allereerst alles te ontkennen. Het is niet zo en dan toch, iets met geen actieve herinnering. Wat zei je, prei? Nooit van gehoord.. De tweede zet is, onderzoeken! Wij gaan bij Kievit een diepgravend onderzoek instellen om de onderste steen boven te krijgen. En ik ga gelijk aansturen op de gewenste uitkomst en dat is dat mijn collega nooit meer op vakantie mag. En als derde gaan wij natuurlijk wijzen op de voordelen van elke week prei. En dat op dusdanige wijze, dat we voortaan alleen klachten ontvangen, tot massaclaims aan toe, als wij niet elke week prei in het pakket stoppen.
Prei is natuurlijk erg gezond, vol vitamine C, A en K. En ook nog ijzer, magnesium, kalium, calcium, mangaan en fosfor. En dat is nog niet alles in deze fantastische groente. Wat dacht je van fyto-nutriënten en polyfonen? Voorbeelden van stofjes waar je nog nooit van gehoord hebt, maar als je weet wat ze doen, dan wil je niets anders meer. Je zou zo je vriend of vriendin inleveren voor een extra portie. Dat is niet meteen ons doel, maar als je gewoon accepteert dat je de tweede week op rij prei in je pakket ontvangt (superpakket), dan kunnen we met ‘gesloten beurzen’ verder, zoals dat zo mooi heet.
Prei past trouwens ook mooi in de vruchtwisseling. We moeten naar een duurzamere landbouw met meer verschillende gewassen. Daar maken wij op onze tuin ook gebruik van. Prei geeft een mooie structuur in de bodem, omdat er vlezige worteltjes aanhangen die de grond mooi rul maken. Dus behalve gezond en vol met stofjes van zonet, die ik even moet teruglezen, omdat ik ze alweer kwijt ben, zijn ze ook gewoon gezond voor de grond.
Er was een klant en die vertelde mij dat hij gruwelde van prei. Dan ben ik benieuwd wat de arme man was overkomen. Van die oud Hollandse kapot-gekookte prei met zo’n wee sausje zonder echte smaak? Hoe kan het in hemelsnaam zover komen dat iemand geen prei meer lust? De beste tip voor de bereiding van prei zag ik op televisie van een Belgische kok. Je kan zeggen wat je wilt over onze Zuiderburen, maar koken kunnen ze en prei wordt niet platgekookt en geserveerd met een laf sausje. Nee kort roerbakken, dan even smoren. Dat kan met olijfolie of vet, zelfs met het groen van de prei erbij! De prei blijft veerkrachtig en smaakvol door deze methode en is in twee minuten klaar.
En daarna het gevreesde laffe sausje met onduidelijke kleur? Nee natuurlijk niet. Het nieuwe koken is natuurlijk het variëren van groenten en smaak. Wat uitjes, wat stukjes bleekselderij, misschien wat stukjes wortel of wat er dan ook nog in de groentelade ligt. Wat je erbij eet? Geen idee, maar ervaring is dat je met deze samengestelde groenten alle kanten op kan. Vegetarische brokken, een zelf-geschoten wild zwijn, het kan allemaal. Ik wil er deze week ook helemaal niets van zeggen, het is mij echt even om de prei te doen, focus is essentieel in deze nieuwsbrief, damagecontrol verdraagt geen bijzaken. Die vegetarische brokken pakken we in de volgende nieuwsbrief wel weer aan.
Prei, je hebt ze van dunne twijgjes tot joekels van bijna een kilo. De verschijning is enorm. We ontvangen deze week dunne preitjes om in de kas te planten. We hebben de rotmijten van dit najaar flink uitgedund. We gaan als eerste prei planten in de kas, tamelijk ongebruikelijk, maar we denken dat die rotmijtjes geen prei lusten. Snap jij die beestjes nog na het lezen van dit verhaal?