Bloemkool, toe maar!
03 maart 2023
Geld is niet de vaste stof die het vroeger was. Het is een makkelijk stromende vloeistof geworden. Voor dezelfde diensten van vroeger moet er tegenwoordig vaak nog een wolkje geld bij. Hierdoor verschuift het stelsel van diensten en goederen een klein beetje. Sommige ‘normale’ zaken worden opeens bijzonder. Ook in de tuinbouw hebben we er last van: de onderdelen van machines, plantgoed, arbeid, transport, noem het en het is fors duurder geworden. En naast het minder ‘vast’ worden van geld, lijken ook andere systemen minder vanzelfsprekend dan voorheen. Het weer lijkt wispelturiger dan ooit, bijvoorbeeld deze winter in Zuid Europa. En –jawel- zelfs regelgeving lijkt meer op de staart van een jonge hond dan op een naald op het noorden. Hierdoor scoren we in 2023 tot nu toe laag op de bloemkool-index. De bloemkool-index, ook die had Chat-JPG echt niet bedacht. Deze index is zojuist uitgevonden om iets te duiden in de nieuwsbrief, namelijk om het ‘gewone’ te indexeren. Lopen de normale parameters een beetje soepel? Dan scoren we hoog op de bloemkoolindex. Is het allemaal niet erg vanzelfsprekend, dan scoren we laag. En dat laatste, beste mensen, is zeker het geval.
Bloemkool heeft een soort vanzelfsprekendheid. Als er een straaltje water uit de dijk sijpelt, wat snel in omvang toe lijkt te nemen, dan steek je je vinger erin. Zoiets. Toch is bloemkool deze winter verre van vanzelfsprekend. Een lage bloemkool-index leidt tot weinig bloemkool. Het haalt zelfs de krant, schaarste, recordprijzen. Bij mijn buurvrouw, die al wat op leeftijd is, stond een biologische bloemkool op tafel. ‘Toe maar, een heuse bloemkool, buurvrouw!’ ‘Ja’ sprak ze ‘Hij was duur, maar we moeten af en toe een bloemkooltje’. Zo is het, beter kan ik het niet uitleggen. Bloemkool, niet te krijgen. Te duur, schaars, niet te doen. Het is ons toch gelukt. Biologische bloemkool uit Frankrijk. We zijn er blij mee en hopelijk jij ook.
Media-aandacht voor kromme redenaties
Als het om landbouw gaat, dan kun je veel onzin verkopen voor waarheid. Voedselbossen die het voedselprobleem oplossen, kunstmest of gentech dat de wereld gaat redden en dat biologische landbouw slecht is voor het milieu. Dat laatste kreeg weer even ruim baan in de media en daar vinden wij wat van bij de firma Kievit. Het is meteen een mooi moment om wat te vertellen over de resultaten van de teeltmethoden van jouw eigenste pakkettenbedrijf!
Let op, hier komt ’ie! Biologische landbouw produceert minder, dus heb je meer land nodig om hetzelfde te produceren, dus dan is er minder ruimte voor natuur. Dus biologische landbouw is milieu-onvriendelijk. Heerlijk toch om zo te mogen redeneren en dat het nog gepubliceerd wordt ook? Ik heb ook nog een oplossing voor het hondenpoep probleem. Als iedereen zijn hond nou inruilt voor een koe, dan ligt er vanaf morgen geen hondenpoep meer op de stoep!
Waar begin je met je repliek? De natuur op Kievit, schandelijk weggedrukt voor jouw sla. Of niet? We vragen het de ijsvogels die praktisch op ons veld wonen? De zeldzame juli-kever die we op ons veld vonden? De vele vogelsoorten die helpen de insecten in toom te houden? De koninginnenpage die we nu al een paar keer hebben gespot? Jawel mensen, dankzij onze tuinbouwactiviteiten in Katwijk, mede mogelijk gemaakt door jouw trouwe lidmaatschap, is het genieten van de diversiteit. De productie is hoog en de bio-diversiteit is toegenomen door onze methode en aankleding van onze percelen met ruigtes. Het geheim: wij werken mét de natuur in plaats van tegen de natuur. Rij je door Nederland, dan zie je overal bollenteelt en teelten ten bate van veehouderij en schuren vol dieren. Ik denk niet dat je dat in een bio-variant wilt hebben, maar dat de tijd hiervoor voorbij is. We moeten ons land anders gaan gebruiken. ‘Samen’ met de natuur, in plaats van de natuur verdelgen, is een zin die sommige schrijvers niet kunnen onthouden.