CO², in de grond ermee!
02 november 2022
Wij van de firma Kievit vangen CO² op de tuin. Niet een klein beetje, maar best veel. Met onze bodemaanpak, met weinig grote machines en heel veel handwerk, zijn we superlief voor de bodem. Bij ons wordt de bodem veel minder gehusseld. Daarnaast doen we plantaardige compost op het land en met die combinatie bouwen we heel veel organische stof op. Na 5 jaar is ons percentage bijna verdubbeld. Dat klinkt bescheiden, maar het is echt een enorm snelle opbouw en zeker omdat we ook nog eens een kalkrijke zandgrond hebben. En dat weet natuurlijk iedereen, dat knaagt organische stof waar je bij staat!
Organische stof in de bodem, wat heb je er aan? Nou beste mensen, dát is nou de basis van de natuurlijke vruchtbaarheid, de grote voorwaarde voor gezonde landbouw en dus ook gezonde voeding.
Wij van de firma Kievit zijn één van de heel weinige producenten (zeker ten oosten van Katwijk) die zo voortvarend werken met de grelinettes. Wij hebben dit jaar ruim 2 hectare losgewoeld met deze overmaatse grondwoelers. Wij van Kievit gingen na dit werk afgetraind en in shape de zomer in en hebben dus die arme zandgrond in korte tijd omgebouwd tot een vruchtbare oase, bij jou in de buurt.
Naast groencompost en fysieke inspanning, in plaats van kunstmest en geweld met machines, hebben we nu ook heel veel groenbemesters gezaaid: Bladrammenas en Japanse haver. Bladrammenas wortelt lekker diep en breekt de grond open. En Japanse haver reduceert bepaalde aaltjes die anders aan onze geliefde groenteplantjes zuigen. In de winter zijn onze akkertjes dan lekker bedekt en alle vrije stikstof, dat vermaledijde element waar nu oproer voor uitbreekt, wordt gebonden door de wortels van onze groenbemesters. Voor het begin van het nieuwe seizoen maaien we het gewas af en werken we de resten onder in de grond. Vandaar ook groenbemester. Stikstof die anders uitspoelt wordt zo weer een meststof. De naam ‘groenbemester’ is er voor planten die je niet opeet, maar inzaait voor de bodem en stikstof-efficiëntie. Zodra je dus er Japanse Havermout van maakt, ben je af. Helaas u heeft geen groenbemester, uw zaaiwerk was niet onbaatzuchtig voor het wereldheil en u verdient geen karmapunten. Kan jou het schelen, Japanse havermout is vast voedzaam en gezond.
Koolraap, jawel, de enige groente die licht brengt! Immers volgende week is het Sint Maarten en dan lopen vele kinderen in de avond rond met hun lantaarntje, als het even kan ambachtelijk vervaardigd van een koolraap. In Noord Holland en op Vrije Scholen weten ze er wel raad mee. Deze traditie, waar nog met zoete keeltjes wordt gezongen voor een traktatie, wordt een beetje verdrongen door Halloween, waar met iets meer dreigementen snoep wordt afgetroggeld. Ik kijk natuurlijk wel link uit om op Halloween af te geven, want voordat je het weet staat er een clubje lichtgevende skeletten hun ongenoegen te uiten voor mijn deur. Dus bij deze: allebei prachtig, maar toch een koolraap in het pakket.
Naast een lichtbrengende groente is koolraap ook een hele gezonde groente. Je was er al bang voor. ‘Het zal toch niet hè’, want koolraap valt duidelijk in de categorie: ‘Vast heel gezond’. En voordat je al honend je uit de voeten maakt, toch nog even de Kievit-pitch voor koolraap als groente. We moeten met z’n allen energie-zuiniger leven. Dat betekent: geen sperzieboontjes meer uit Egypte die met het vliegtuig worden overgevlogen, maar (wat meer) groenten van het seizoen, zoals in de winter de stoere koolraap. Bovendien hebben we zo meteen misschien wel wat minder te besteden. Wie scoort financieel veel beter dan de pizza, de dure boontjes en al die andere producten waarmee ze je in de supermarkt proberen te verleiden? Jawel, weer de koolraap. Maar zo’n lampionnengroente, is dat nog een beetje te knagen? Jawel! Onze biologische koolraap is gewoon een smakelijke groente. Eerlijk toegegeven, het heeft mij ook al een paar keer verbaasd. Kijk gerust eens rond op onze receptenpagina, voer ‘Koolraap’ in als zoekterm en zie, er is heel veel lekkers mee te maken!