De verwondering over een appel

Balk met appels

14 maart 2017

Een appel is ook zo’n typisch gevalletje van zo doodgewoon, dat je helemaal vergeet je te verbazen. We eten namelijk iets fris, zoets en sappigs van een boom. En jawel, dat is een grote plant van hout. Met hout kun je toveren; even drogen en je bouwt er huizen mee, je maakt er meubels van en ze vinden het duizenden jaren later nog in de bodem. Welnu, aan een plant die dit constructiemiddel produceert groeit gewoon jouw sappige appel!

Ok, ook de hardste boom begint natuurlijk veel sappiger dan de planken van de bouwmarkt. Een appelzaadje geeft eerst een kruidig plantje en wordt daarna een stevige stengel. En die stevige stengel verliest in de herfst zijn bladeren om in de lente op dat ‘dode’ hout weer net zo uit te lopen als de plantjes op de grond. De blaadjes hebben wel iets stevigs. Zelden groeien er malse bladeren, zoals die van sla, aan een boom. Anders dan de blaadjes in het pakket kan je ze dus eigenlijk niet eten. Hoewel, er is een bekend dier wat er wel door gecharmeerd is, een giraf. En voordat u denkt, wat een giraf kan, dat kan ik ook, dan raad ik u aan om nog even verder te lezen. Behalve een gracieuze pas en een edel voorkomen zien wij bij nauwkeurige waarneming ook een blauwe tong en enorme vlekken in de nek. Toch fenomenen waarmee je liever niet op je werk verschijnt. Dus onze tip, probeer onze sla van deze week, maar laat boombladeren hangen waar ze horen. Enfin, schijnbaar dood hout uit de winter geeft leerachtige bladeren, dat is op zich al een wonder. Gaat dat echt een lekker sappig appeltje opleveren? In ieder geval vindt er al snel iets wonderlijks plaats,  de appelbloesem! De takken brengen vlak na het uitlopen een indrukwekkende hoeveelheid bloemen voort. Het is meer dan de moeite waard om dat eens mee te maken in de Betuwe. Vooral de hoogstamboomgaarden zien er dan prachtig uit. Dan komt ook het insectenleven kijken! Alles wat van bloemen houdt, komt feest vieren in het voorjaar in de boomgaard. Daarna komt langzaam het vruchtbeginsel tot ontwikkeling. Eerst als een klein onooglijk knikkertje. Niks geen kleur of glans, maar houtig en onaantrekkelijk, groenachtig en zelfs een beetje harig. Culinair gesproken nog weinig tot de verbeelding sprekend. De fruitteler kijkt natuurlijk als professional. Die beziet de knikkers als de schat die hij gaat bewaken, maar wij zouden er nog niets eetbaars in herkennen. Eerder een bevestiging van iets wat we al dachten: dat er aan een verzameling stammen en aanmaakhoutjes onmogelijk iets zoets, sappigs en knapperigs kan groeien. Logisch toch? De zomer vordert, zonne-energie wordt omgezet in nieuwe bladeren en uitlopers en warempel, zwellende vruchtjes! Meer glans, meer kleur. Het is zomer en je plukt er vast eentje, je zet je tanden erin en die breken bijna af. Wrange zurigheid vult je mond en dan jammer je opnieuw, dat je wel wist dat er aan brandhout niets eetbaars kan groeien. En jawel mensen, maanden later kom je terug. De bladeren kleuren en vallen van de boom. De ronding van de vruchten is voltooid en er zit kleur op! Je proeft voorzichtig opnieuw en dan.. complexe zoet-zuur verhoudingen! De eerste hap zou best tot tranen mogen leiden. Een lange zomer heeft tot een fantastische smaak en sappigheid geleid. Van hout naar sap, zoet….pure smaakemotie! Zou het wijn betreffen dan zouden er boeken over geschreven worden. ‘Rijk samengestelde smaaklagen, de terroir van de rivierklei of juist de zee-afzettingen van het pleistoceen’, maar nee, het is gewoon maar een appel! En juist ook omdat hij zo rustig aan een boom mocht groeien, kan hij misschien ook zo lang bewaard worden. Zo gewonnen, zo geronnen. Iets wat aan traag hout traag groeit kan kennelijk lang knapperig blijven en fris smaken. Onze appels van deze week, het is alweer maart, zijn toch echt in de herfst geplukt door onze fruittelers! Wederom een klein wonder dus, in onze fruitpakketten van deze week.

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022