Er is sprake van ‘weer’
19 juni 2024
Hoewel je eigenste bio-groentevogel Kievit nog aardig aan de weg timmert op het mooie land in zowel Katwijk als Lelystad, staat agrarisch Nederland toch aardig blank. Dat is erg zuur voor de boeren en tuinders en dat betekent hogere prijzen en schaarstes voor de consument. Mijn buurman John, een fantastische tuinder, vertelde hoe op de radio een boer vertelde dat hij in het najaar zijn aardappels niet kon rooien en vervolgens nu in het voorjaar zijn nieuwe aardappels niet kan poten, in verband met de nattigheid.
Er kwam een lauwe reactie van de verslaggever. ‘En’ vertelde de boer, ‘dat heeft consequenties, zo zal bijvoorbeeld een frietje een stuk duurder worden’. En toen, als door een wesp gestoken, sloeg de verslaggever aan. ‘WAT? Wordt mijn friet duurder?’ Ontzetting op de radio, beste mensen. Je zou maar consument zijn van een product van de producent die letterlijk in zwaar weer komt! Ik zou zeker onderzoeken of de producent niet aansprakelijk gesteld kan worden!
Nou, voor de consumenten van Kievit is het niet meteen zwaar weer, maar er is wel sprake van enig ‘weer’. Zo zijn een aantal velden in Katwijk in hoog tempo leeg gedraaid door de warmte en het vocht. Een aantal andere gewassen rijpen ook in hoog tempo door, ondanks het wat koelere weer van momenteel. En ook de tuinbonen deze week, waar we letterlijk onze handen vol aan hebben, zijn wat eerder rijp dan normaal.
Gelukkig komt onze extra tuin uit Lelystad nu in actie! We hebben daar net even andere gewassen, aanvullende onderzoeken en producten waar we in Katwijk geen ruimte voor hebben. Daar oogsten we nu sla, driekleurige bosbiet en een deel van de snijbiet. In Katwijk oogsten we naast tuinbonen nu venkel, bleekselderij, rode bindsla en nog een paar gewassen. Ondertussen gaan we daar weer planten voor de nazomer en ook in Lelystad verbouwen we lekker verder. Het meeste gewas komt echter uit Katwijk, de plantpotjes uit Lelystad. We verwachten uit Katwijk over enkele weken een tropische verrassing. Als dat geen cliffhanger is..
Voor de sla hebben wij een deksels dilemma. In Lelystad groeit hij sterker, met minder smet. In Katwijk hebben we weer geen reeën. Die sierlijke diertjes met hun (ree)bruine ogen (tja wat anders?) kunnen in één hap een hele krop sla verorberen. Goh wat schattig, als je geen tuinder bent! Daar moeten we iets mee, de leeuw herintroduceren? Die wolf laat ze ongemoeid, in geen velden of wegen te bekennen, deze introductie valt mij vies tegen. Of Jurrasic Park in de polder? Kikker-dna maal het materiaal van Trix van Naturalis (T-Rex) en nooit meer hapjes uit de sla. Dat is wel een riskante introductie, dat blijkt ook uit de films. Risico één, waar zijn mijn collega’s gebleven? Of risico twee, de pootafdruk van een T-rex is mogelijk nog minder gunstig voor een krop sla dan een hapje van een ree.
Een paar seizoenen geleden liep er een heuse zwaan op het veld in Katwijk. Met elke stap hoorde ik een krop sla vermorzeld worden. Ik ben lief voor dieren, maar nu kreeg ik toch wel een waas voor mijn ogen, een groene wel te verstaan. En ik trok brullend een sprintje naar de witte lomperik. Deze rende luidt kermend en klapwiekend terug naar de sloot. Ik hou van vogels, maar Kievit vraagt wel een beetje respect voor onze gewassen. Als je als vogelliefhebber zegt, ‘Die platte sla, die mag je bij mij onder de voordeur doorschuiven voor de prijs van een mooie krop’, dan zullen we ons beleid aanpassen.
Naast onze eigen producten zijn de buitengroenten verder nogal schaars. Het is nog niet van het niveau aardappelteler zonder oogst, maar er is wel een bijzonder krappe aanvoer momenteel. Gelukkig is er nog steeds meer dan genoeg voedsel voor iedereen.