Kiemen van De Peuleschil
03 februari 2017
Aankomende week zit er in de basis- en superpakketten alfalfa. Die wordt voor ons gekiemd door De Peuleschil, een biologische kiemerij uit het Friese Rottevalle. In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon dit als een klein, idealistisch biologisch groenteteeltbedrijf. Op zoek naar een rendabele bedrijfsvoering zijn ze zich gaan toeleggen op de productie van biologische taugé. Dit bleek een gat in de markt en zo ontstond Nederlands eerste en enige biologische kiemerij. Het assortiment bestaat inmiddels uit 9 verschillende soorten kiemen, waarvan taugé en alfalfa de meest bekende zijn.
Kiemen zijn niets anders dan de allereerste beginnetjes van een plant, die door warmte en water voortkomen uit het zaad. De spruiten zijn het prille begin en dit is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor de mens gemakkelijk opneembaar zijn. Ná dit stadium (maar dan spreken we al niet meer van kiemen) zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar externe voeding en zijn het feitelijk jonge plantjes.Met meer dan 30 jaar ervaring is De Peuleschil inmiddels heel erg goed in het produceren van kiemen. Elke soort zaad heeft zijn eigen optimale omstandigheden en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt er heel wat kennis en kunde bij kijken om mooie kiemen te produceren. Kiemen die niet alleen smakelijk en fris om te zien zijn, maar die ook voldoen aan hygiëne eisen (die zijn steng!) en die een goede houdbaarheid hebben.Voor de productie van de kiemen wordt natuurlijk uitsluitend zaad van biologische oorsprong gebruikt. Dat betekent dat het zaad op biologische wijze geteeld is, maar ook dat het zaad niet is behandeld met ontsmettingsmiddel. Heel erg fijn, want anders zou je een deel daarvan opeten. Voor de productie wordt enkel water gebruikt. In niet-biologische taugé wordt bijvoorbeeld nog wel eens iets aan het sproeiwater toegevoegd, zodat de kiem dikker wordt. De taugé van De Peuleschil is puur natuur!Het productieproces gaat als volgt: De zaden of bonen worden in de eerste fase, afhankelijk van de soort en grootte, 6 tot 10 uur geweekt in schoon water. Het zaad wordt hierdoor zachter, het verkort de kweekduur en verhoogt de opbrengst. Afhankelijk van de soort worden sommige zaden vervolgens voorgekiemd: ze worden 1 à 2 dagen een paar keer per dag gespoeld. Dan volgt de eigenlijke kiemfase. Het zaad wordt verdeeld over bakken of platen en in een verwarmde ruimte gebracht waar het met een sproeisysteem telkens vers water krijgt. In 2 tot 6 dagen groeien de zaden dan uit tot de mooie frisse kiemen. Daarna worden de kiemen nog geschud en soms ook gewassen, om de kiemen van de meeste pelletjes (zaadhulsjes) te ontdoen. De pelletjes zijn trouwens gewoon eetbaar, maar de kiemen zien er zonder de pelletjes frisser uit, vandaar. Daarna worden de kiemen gekoeld en verpakt.Inmiddels is De Peuleschil uitgegroeid tot een modern bedrijf, maar het idealisme uit het begin is er nog steeds en het werk wordt met veel zorg en liefde gedaan. Daarom zijn de kiemen van De Peuleschil zo mooi en smaken ze zo lekker! Alle varianten zijn beslist het proeven waard en je vindt ze allemaal in onze Digitale boerenmarkt.