Kievit op de Bazaar
07 juni 2023
Deze zaterdag staan we, terugkerend naar een leuke traditie, op de bazaar van de Vrije School aan de Maresingel met ons fruitje-trek-kraampje. Trek aan een touwtje…. En krijg een fruitje! En soms zit er voor de grap een uitje in, maar als je dan moet huilen mag je ook ruilen. Voor de grote mensen verkopen we asperges en kruiden voor in de vensterbank of tuin, u als klant heeft die misschien al lang via de Digitale Boerenmarkt gekocht. Als je gewoon langskomt vinden we dat ook heel gezellig!
Groene lawine in Katwijk
Wie zaait zal oogsten, dat zinnetje zoemde een beetje door mijn hoofd de afgelopen dagen, denkend over de oogstpiek van deze week. Het is weer een enorme vracht aan oogst die wij met man en macht dagelijks aan het oogsten zijn. De temperaturen lopen op, de daglengte gaat naar bijna optimaal. Dat kun je ook aan die lawaaiige zangvogeltjes merken, die wel heel vroeg omstaan om hun zangkunsten ten gehore te brengen. Dit mogelijk aan soortgenootjes van het andere geslacht maar dus ook aan hardwerkende lieden die eigenlijk nog wel een uurtje slaap hadden kunnen gebruiken. In ieder geval, een ander effect van licht en warmte is plantengroei! Heel veel plantengroei. Onze oogsten zijn dus enorm, een groene lawine is daar, alertheid is gewenst.
Bijna alle producten in het pakkeet komen van eigen tuin, deze week! En dat is nog niet alle oogst van onze tuin in Katwijk, we leveren ook nog aan collega’s die zelf geen teelt hebben. Zelfs collega’s hebben Kievit, zullen we maar zeggen. Die groene lawine (met wat tinten paars, rood en wit), dat vraagt wel wat. Honderden kratten verse groenten verwerken we op de oogstdagen. Bussen vol rijden van ons land naar onze verwerkingsplek op de Sandtlaan, geniaal dichtbij, super efficiënt. Je kan het bijna niet berekenen wat er aan arbeid exact nodig is. Je kan wel bedenken dat de mensen goed moeten samenwerken. Lege kratten heen, volle kratten terug. Spoelen, afspuiten of een elastiekje erom heen. Uitkijken voor uitdrogen, telfouten, omvallen van onze platte oogstwagens. En de enorme kick als het weer is gelukt.
Juni-raapjes
De meiraapjes van dit jaar hebben we goed verwend. Water, liefde, warmte met afdekdoeken. Dat was ook nodig met dit wat onvriendelijke voorjaar. En zie: de meiraapjes lachen ons nu toe. Mooi, goed doorgegroeid en mooi strak in hun velletje! Het is een bijzondere groente, de knol achter/onder de raapstelen die je al van ons kent. Het is een delicatesse in Frankrijk, zowel de witte als de bruine (boule d’or) variant. Hopelijk ga jij het ook waarderen, wij werden in ieder geval blij van de oogst.
Koolrabi
Waar ze in Frankrijk dol zijn op raapjes, zo zijn ze in Duitsland gek op koolrabi. Nu denk je ‘Koolrabi, koolrabi, was dat niet zelfs hun president, Helmut Kohlrabi?’ Goed geraden, dix points! Zo dol zijn ze er op, massaal gekozen. Die koolrabi is eigenlijk geen knol zoals een meiraap of een biet. Je ziet er ook een totaal ander velletje op zitten, in dit geval een mooi paars velletje. Dat mooie paarse velletje zit om een verdikte stengel, wat een koolrabi is. Heerlijk, ook zo uit het vuistje op het land. Het is een echter wat druk met een lange lijst van te oogsten groenten, dus we laten het wel om te lummelen en een beetje een koolrabi op te smikkelen, al is hij er wel uitermate geschikt voor! Superlekkere rauwe groente, dunne plakjes en smullen maar. Oh nee, toch even heel snel de volgende oogst!
Snijbiet
Je hebt snijbiet en snijbiet. Het blad van deze, ietwat saaie, ‘gewoon’ groene, niet eens regenboogsnijbiet is echt heerlijk! Een zilte, zachte, sappige soort is dit, die we even goed gaan notuleren in ons plan voor volgend jaar. We maken graag notitie van wat goed gaat en wat niet. Aantekeningen te over met het tweede koude voorjaar op rij. Ik denk dat we volgend jaar weer een stukje slimmer zijn met extra lekkere snijbiet en nog veel meer…
Op de foto: onze fruitjetrekkraam op het schoolplein, jaren geleden, uit de oude doos!