Kievit wint Leader publieksprijs!
21 april 2023
In de race om de titel ‘Mooiste leaderproject’ kwamen we een paar honderd stemmen tekort om kans te maken op de publieksprijs. We zijn op het laatste moment actief gaan werven en kregen uiteindelijk bijna anderhalf duizend stemmen erbij. We werden er bijna verlegen van! Dank je wel voor je stem! Het voelt als een mooie pluim. Bovendien wonnen we dus de prijs ermee. Het overheidsgeld (we ontvingen een leadersubsidie in 2020) is wel besteed. We hebben met een relatief klein bedrag veel impact gemaakt. De prijs voor het winnen van de titel ‘Mooiste leaderproject’ was eeuwige roem, een plaquette en een lel van bijenhotel. Mijn suggestie is, als je toch zoveel hout hebt, maak dan een keertje een buizerdhotel, maar ja, zoiets zeg je niet als je een prijs hebt gewonnen.
Wat ik wel gezegd heb, in het dankwoord, is dat goede projecten echt worstelen met de hoeveelheid verantwoording die ze moeten afleggen over hun maatschappelijk gewenste activiteiten. Bijvoorbeeld aan een bio-instantie, of een subsidieverstrekker zoals Leader. Dus overheid, dank voor je subsidie, maar zorg er vooral voor dat hobbels worden weggenomen. Desnoods met een overheidsfunctionaris die belemmeringen helpt opruimen. Dat is nuttiger dan linksom geld verstrekken en rechtsom dezelfde initiatiefnemer op kosten jagen met zekerheidsstellingen en dure administratie. Enfin, zo’n bijeenkomst is altijd ook interessant om te kijken hoe een structuur in elkaar zit, bestuur in actie. ‘Bottom up’ is één van de pijlers van deze regeling. Dat betekent niet met je kont in de lucht, maar dat de initiatiefnemers zelf iets opbouwen vanuit de praktijk. ‘Eén man kon het goed verwoorden. ‘Je moet gewoon je stakeholders mobiliseren’. Juist. Bottom upper kan ik het weer niet verwoorden.
Vogelmuur in de spinazie..
We stonden wel even te kijken naar de spinazie van collega Fred. Er zit nogal wat vogelmuur tussen verstopt. De groei van ‘onkruidjes’ kan een probleem zijn in de spinazie. Je zaait, schoffelen kan niet bij fijne spinazie en de spontane kruiden in het veld groeien gratis mee. Onze eerste reflex was, om het alsnog er tussen uit te vissen maar dat is onbegonnen werk. Juist ook omdat we met hoge snelheid vers gewas van het land verwerken is tijd voor bijvoorbeeld de stukjes muur uit de spinazie halen, onbegonnen werk. En dan komt de grote zwart-witvraag, kunnen we dit uitleveren? En wat zijn de consequenties? Het is altijd arbitrair. Afkeuren heeft grote gevolgen voor de teler (geen inkomsten), voor Kievit (incompleet pakket) en ook voor jou, toch een teleurstellend pakket. Dus vandaar onze vraag aan jou en op de eerste plaats namens Fred (die ons goede witlof en vaak paksoi en spinazie levert): Zou je, als je er last van hebt, zelf de muur eruit willen halen? Of eigenlijk beter nog, zoek eens op vogelmuur eten: ‘Eén van de lekkerste wilde planten!’. Zou je de vogelmuur mee willen consumeren? Het is zeer eetbaar en smakelijk. We gaan natuurlijk niet jubelen dat het erin zit: We gaan wel even met Fred spreken, dat we hem niet elke week gaan redden in het nieuwe seizoen.
Planten gaat in volle vaart!
De planten in Katwijk zijn nog afgedekt met klimaatdoeken. Deze houden de plantjes mooi warm, zodat we vroeg in het voorjaar mooie verse groenten kunnen oogsten. En het veld loopt ondertussen stiekem, onder de doeken, aardig vol! Binnenkort zullen de temperaturen oplopen en dan dekken we alleen nog af wat terplekke door duiven of insecten wordt opgepeuzeld, zonder daarvoor te betalen. Er is ook geen Europees duivenfonds waar de bioteler een royale vergoeding uit ontvangt zolang hij/zij maar voor obese duiven zorgt, dus de duiven weghouden geniet onze voorkeur. En terwijl alle vakken met planten lekker doorgroeien, moeten wij ervoor zorgen dat het onkruid geen kans krijgt. ‘Jammer, zul je denken na het eten van de spinazie. Juist die vogelmuur smaakte mij het beste.’ Toch zullen wij ervoor waken bij de firma Kievit, dat de bedoelde gewassen, de sla, de paksoi, courgette, prei, venkel, meiraapjes, spitskolen, aardbeien en noem maar op, zullen overwinnen. Gewapend met stalen schoffel en een vastberadenheid die je verder alleen nog in Hollywoodproducties tegenkomt, zullen wij ook dit voorjaar de strijd aangaan!