Koolraap brengt licht in de duisternis!
07 november 2017
Die grote knol is een koolraap en die zit eigenlijk in je pakket omdat het bijna Sint Maarten is. Als je enigszins te maken hebt met de Vrije School, of uit het noordelijke deel van het land komt, dan zal de bijzondere nevenfunctie van de koolraap begin november je bekend zijn.Behalve een heerlijke vitamine-bom is een koolraap potentieel namelijk een prachtige lantaarn. Op Sint Maarten (11 november) trekken rijen zingende kinderen in het donker langs de deuren met een zelf uitgesneden lantaarn, gemaakt van een koolraap met een waxinelichtje erin. Steeds meer kinderen lopen natuurlijk met een ledlampje in de koolraap, maar er gaat natuurlijk niets boven de geur van licht geroosterde koolraap op een donkere novemberavond.
Koolraap uitsnijden
Van zo’n mooie knol kun je dus prachtig een lampion maken. Je holt hem uit, kerft mooie figuren in de buitenkant en laat er een lichtje in schijnen. Hoe je dit precies doet, laten we zien in dit filmpje.Nu het buiten echt donker begint te worden, ervaren we dat we ons innerlijke licht zelf moeten ontsteken. Dat klinkt een beetje zwaar, maar ja, het lukt ook niet altijd! November is niet voor niets de maand waarin veel mensen sterven. Ook daarbij wordt traditiegetrouw stilgestaan. Halloween en Allerzielen zijn uitdrukking van onze verbintenis met de doden. Sint Maarten is het feest van de vreugde van het delen en het licht dat je zelf door het donker mag dragen.
Koolraap gezond en vol vitaliteit
Hoewel de koolraap niet hoog staat aangeschreven, is het toch een zeer edele groente. Ongeëvenaard goed gevuld met vitaliteit en goede stofjes. Meer vitamine C dan welke sinaasappel ook, brengt deze knol weerstand en gezondheid. En ik stond er echt van te kijken, maar met een goed recept is het echt een heerlijke groente!Als je de knol uitholt, kun je natuurlijk het binnenste prima gebruiken voor bijvoorbeeld het recept Koolraap uit de oven. En wanneer je helemaal geen lampion maakt, eet je hem gewoon in zijn geheel op. Hij zit bomvol vitamine C en zonnekracht van de afgelopen zomer!
Koolraap in de keuken
De koolraap moet je eerst schillen, snijd onder- en bovenkant bij en schil met een goede dunschiller en scherp mes. Net als bij de knolselderij kun je hem eerst in plakken snijden, dat schilt makkelijker. Je kunt hem bakken, stoven, frituren, in de oven bakken, een lekkere puree maken, kortom, zeer veelzijdig. Rauw kan ook, maar combineer dan met andere smaken, zijn smaak is ongekookt niet op zijn best. Koolraap kun je ook gebruiken voor rösti of, onze ontdekking van vorig seizoen: koolraap-spaghetti.
Recepten met koolraap
KOOLRAAP UIT DE OVENGEFRITUURDE KOOLRAAP MET HOTTIE-MAYONAISEKOOLRAAPSPAGHETTI BOLOGNESEZOETE KOOLRAAPSTAMPPOT MET KOKOS EN KERRIEGASTBLOG ARIANNE: KOOLRAAP-FRIETJES (VEGAN EN KIDSPROOF)RÖSTI (zie het recept RÖSTI VAN KNOLSELDERIJ)
Koolraap en haggis
In Schotland hoort koolraap traditioneel bij de haggis (Neeps and haggis). Neeps is een eenvoudige puree van koolraap, soms een wortel erbij voor de kleur, boter en p&z. In Nederland werd koolraap vroeger gegeten met stroop, zoals over al het beetje saai eten een beetje stroop werd gedaan.
Nog meer inspiratie voor koolraap
Wij gaan liever voor vegetarisch en suikervrij, dus geen haggis en stroop voor ons. Gebakken spekjes zijn er trouwens wel erg lekker bij, het zout combineert fijn met de wat zoete smaak van de koolraap. Brokjes kaas of een fijne kaassaus kunnen ook.