Rauw, rauwer, rauwst
10 maart 2017
Elke week voorzien we jullie van heerlijke recepten, hoe al die lekkere biologische groentes te koken, wokken, garen, grillen of stoven. Toch is soms dat verhitten zonde van de pure smaak. Aankomende week hebben we daarom een verrassend recept met rauwe bloemkool als couscous!Er zitten een hoop gezondheidsvoordelen aan rauw voedsel eten. Volgens de ‘raw food’ filosofie is rauw voedsel eten het gezondste wat je voor je lichaam kunt doen. Een van de grote voordelen is dat alle nutriënten nog aanwezig zijn en de enzymen nog heel zijn. Om binnen ‘raw food’ te vallen, mag het voedsel niet verhit worden boven de 48°C.
Om nu gelijk 100% raw te gaan, vinden wij wat ver gaan. En koken, wokken, garen, grillen, stoven vinden wij gewoon veel te leuk (en lekker!) om te doen. Wel willen we je een aantal gezondheidsvoordelen van rauwe producten meegeven, want ‘raw food’ bevat méér van alles wat goed voor je is!
Meer enzymen
Zo blijven de enzymen in rauwe producten in takt. Deze complexe eiwitten zijn als katalysator betrokken bij bijna alle biochemische processen in ons lichaam, zo ook bij de vertering van voedsel. Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam ze zelf gaan aanmaken. Het uitputten van onze enzymenreserve door uitsluitend gekookt voedsel te eten wordt in verband gebracht met versnelde veroudering, ziektes en overgevoeligheid voor stress.
Meer Chlorofyl
Daarnaast bevatten groene (blad)groentes chlorofyl. Dit is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft en waarmee de plant zonne-energie omzet en zo voedingsenergie levert voor ons. Het mooie is dat chlorofyl en hemoglobine (de ijzerhoudende kleurstof van de rode bloedlichaampjes) bijna dezelfde structuur hebben. Net als hemoglobine vervoert Chlorofyl ook zuurstof en door rauw chlorofyl-rijk voedsel te eten, verhoog je het zuurstof gehalte in je cellen en dat is gunstig voor je gezondheid! Bovendien heeft Chlorofyl een reinigende werking met name in de darmen. Het werkt als het ware als een beschermlaagje en zorgt ervoor dat schadelijke vrije radicalen en toxische kankerverwekkende stoffen die bijvoorbeeld worden gevormd als je veel rood vlees eet, ingekapseld worden, zodat de schadelijke werking in de darmen en lever worden afgeremd.
Meer goede bacteriën
Gefermenteerde groentes vallen ook onder ‘raw food’. Onze darmflora zit vol met bacteriën, deze hebben we nodig voor een gezonde spijsvertering. Door het koken en pasteuriseren van ons voedsel krijgen we steeds minder goede bacteriën binnen. De melkzuurbacteriën die ontstaan tijdens de fermentatie hebben een belangrijke plek in een gezonde darmflora.
Meer antioxidanten
Antioxidanten zitten in heel veel van onze voedingsproducten: groente, fruit, zaden, noten, kiemen, ga zo maar door. Ze voeren vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.Het verwerken van rauw voedsel is makkelijker dan je denkt. En veel producten eet je waarschijnlijk al rauw. Een heerlijke salade met koudgeperste olijfolie, een handje nootjes en kiemen vallen hier ook gewoon onder. Net zoals fruit- en groentesmoothies. Met een handje spinazie door je smoothie ben je al een heel eind op weg!