Rennen, vliegen en niet vallen
27 maart 2019
Compostcampagne ten einde
Met 75 meter planken om over te rijden, een treintje van zes afgestreken kruiwagens, drie mestvorken, veel scheppen en een legertje enthousiaste Kievitklanten die op zaterdagmorgen kwamen helpen, hebben we het voor elkaar gekregen! We hebben bijna 100 ton natuurcompost verspreid over ons land. Alsof er een grote mol netjes door het land ploegde lagen overal keurig bulten van 50 kilo per stuk.Voor de verspreiding hiervan, hebben we een sneeuwschuif voorzien van een versteviging, twee touwen en handgrepen. Zo werd die 100 ton makkelijk verspreid over de velden. Daarna kwam dan het harkteam die met brede kunststof grasharken de compost netjes verdeelden. En zo hebben we ongeveer 3 voetbalvelden egaal bemest.Nu is het klaar met deze klus en zullen een aantal mensen hun kruiwagentjes missen op de zaterdagochtend. Dus wij denken hard na over de volgende klussen op ons tuinbouwbedrijf!
Eigen knutsels doen het goed
We kweken wortels, maar we zijn het ook. Willie Wortels om precies te zijn! Voor veel vraagstukken die zich aandienen, ontwikkelen we onze eigen handigheidjes en hulpstukken. De zelfknutsel compostschuif maakte het mogelijk om de compost goed te verspreiden. De jongste vrijwilliger van 9 was sterk genoeg om deze bergen hiermee te verplaatsen. En wat dacht je van onze plantkarren? Rosa van 7 kon er dusdanig makkelijk mee planten, dat ze vele honderden slaplantjes de grond in kreeg. Eén nadeel, ze wilde daarna niet meer naar school. Ondanks dat we onze plantjes niet machinaal in de grond stoppen, zijn onze rijtjes mooi recht. Want met onze zelfknutsel lijnentrekkers (markeurs) kunnen we rechte strepen van 50 meter trekken! Kaarsrechte strepen helpen de planters om het plantgoed met hun plantkarren recht te planten. En hoeveel afstand zit er dan tussen de plantjes? Homemade plantlinten van 50 meter lang geven precies aan waar de plantjes moeten staan. Een kind kan zo de was doen! Met één nadeel dus, dat ze niet meer naar school willen.
Rennen, vliegen en niet vallen
Op onze tuin lopen aanleg van de akkers en het terrein, de afronding van de schuren en de kassen en de opzet van de eerste teelten kriskras door elkaar. We doen alles voor de eerste keer met een nieuw team, nieuw land en nieuwe voorzieningen. Dat betekent dat er veel werk in de planning gaat zitten. De stagiaires, meteen ook maar liefst 5 stuks, kennen geen genade. Zij komen van de vakopleiding Warmonderhof en eisen een goed voorbereid plan. Dat is er meestal wel, maar soms is het ook improviseren. Dan is het zaak dat je een gezicht trekt dat hoort bij iemand die zeker is van zijn zaak en het roer koersvast richting een zekere horizon stuurt. Gelukkig lukken de meeste dingen en is ook de aanleg van een tuinbouwproject erg leerzaam. Zeker als je, net als wij ook lang deden, droomt van je eigen tuinbouwonderneming die je ooit wilt aanleggen.