Spruitjes koken? Bij kievitamines is dat geen probleem!
24 oktober 2017
Hoera, ze zijn er weer! De overheerlijke spruitjes van Chris Kempenaar uit Leimuiden! Chris teelt van alles en nog wat, maar spruitjes zijn toch wel zijn specialiteit. En dat is niet voor niets, want Leimuiden ligt midden in hét spruitjesgebied bij uitstek, een heus terroir! Rond Woubrugge en Leimuiden, daar moet je zijn. De humusrijke kleigrond is daar uitstekend geschikt voor de lekkerste spruitjes.Spruitjes hebben hun imago niet mee. Kinderen zouden er niet van houden en ‘spruitjeslucht’ staat voor alles en iedereen die is blijven hangen in de jaren ‘50 van de vorige eeuw.
Welnu, mensen die dit beweren zijn zelf blijven hangen, want kinderen blijken in grote getale spruitjes te kunnen waarderen. En wij koken ze graag en regelmatig en echt, die spruitjeslucht is ons vreemd. De veredeling heeft overigens niet stil gestaan. Het echte bittere lijkt wel een beetje te zijn verdwenen. Het scheelt ook hoe vers je ze eet en hoe ze worden gekweekt. De spruitjes van Chris zijn super vers, en langzaam gegroeid op biologische compost.
Bereiding spruitjes
Laat ze niet liggen totdat ze zacht zijn, maar proef de smaak van een echte groentedelicatesse. Wil je overheerlijke spruitjes eten? Gebruik bij voorkeur een stoompan en hou de kleur goed in de gaten. Spruitjes prik je regelmatig met je vork tijdens het koken en let op dat ze niet te gaar worden. Zodra ze verkleuren dan zijn ze eigenlijk al te gaar. Dus hou ze in de gaten, soms is 5 à 10 minuten al genoeg.
Bloemkool
Er zijn van die koolsoorten, die het eigenlijk wel lekker vinden dat het een beetje kouder wordt. Soorten als bloemkool en broccoli groeien prima in de zomer, maar genieten ook van de koelte. Want je weet het, die vermaledijde zomer, die altijd en eeuwig maar wordt bejubeld en bezongen, is eigenlijk het seizoen van alle zuigende en knagende insecten. Nu de herfst voortschrijdt, de dagen korter worden en de temperaturen wat dalen, hebben ze een minder grote snavel. Net als wijzelf komt ook de gemiddelde vlieg wat meer tot bezinning, als de donkere dagen alras nabij schrijden. Wat is de reden van mijn bestaan en – ff praktisch- heb ik eigenlijk al een goede plek voor de winter? Kijk, dat is alweer een hele andere grondhouding dan ‘Waar zal ik vandaag mijn insectensnuit es ff insteken’.En het is niet alleen dat de zwermen insecten weer afnemen, ook de koolzetting van de bloemkool gaat veel makkelijker. Het is een wonder van de bloemkool: na een krachtige bladrozet te hebben gevormd, komt de maagdelijk witte bloemkoolroos tevoorschijn als de geboorte van een nieuw kind. En dat lukt opvallend genoeg niet als het erg warm is. Een warme zomerperiode leidt dus tot een groot gebrek aan bloemkolen. Daar hoef je in het najaar niet bang voor te zijn, want ook een relatieve warme week zoals we hem pas hadden, is in de verste verte niet warm genoeg om dit proces te verstoren. Leve de herfstbloemkool!De bloemkool ontleent een deel van zijn identiteit aan de maat van de kool. De ‘markt’ wil graag achters, u raadt het al, van deze gaan er acht in een kist. Soms zijn er ook tieners en zessers verkrijgbaar. En met de groentepakketten proberen we met deze beschikbare maten altijd een solide pakket samen te stellen. In ons opstartjaar van Kievit, nog met eigen teelt, toen kweekten we ook bloemkool. De teelt ging fantastisch. Ik herinner me nog die ene bloemkool. Geen tien, geen acht, geen zes maar een heuse één! De kool vulde in zijn eentje de hele krat. Tja, dan heb je toch weer wat uit te leggen als beginnende bioteler…