Verbinding
10 januari 2017
De afgelopen periode hebben we nuttig gebruikt om het hoofd leeg te maken. Na de drukste periode van het jaar volgden alle afrondwerkzaamheden (veel administratie, voorraadtellingen en andere zaken die met het afsluiten van het jaar te maken hebben). Daarna waren we vrij en volgden de familiedagen, Kerst en Oud & Nieuw. En toen begon vitamine V zijn werk te doen en konden lijf en hersenen ontspannen. Dat is heel belangrijk, want wanneer je hersenen langdurig erg druk zijn, dan kom je op een gegeven moment in een reageer-modus. Immers, en dat is een feit, drukke hersenen zijn niet in staat om te benaderen wat je ‘er’ eigenlijk van vindt. En ‘er’ is natuurlijk enorm veel om iets van te vinden in deze drukke tijd. We krijgen er steeds meer domeinen bij, waar we wat van moeten vinden.
Eenmaal de stekker er even uit, komt de ruststand (als het goed is) weer even boven borrelen. De hersenfrequentie kan naar beneden, de snelheid kan wat omlaag. En dat is precies de stand waar je weer echt kan ervaren wat je kernwaarden zijn. Natuurlijk kun je ze ook wel herinneren als je druk bezig bent, maar met wat rust en afstand kun je ze weer ervaren, koesteren en polijsten.Het is ook niet zo gek dat mensen na zo’n periode met goede voornemens komen. Immers, je herinnert je weer wat beter wat je ook alweer echt belangrijk vond. En zo bezinnend met een lagere hersenfrequentie onder de kerstboom, het oude jaar doorlevend, vooruitblikkend naar 2017, werd het thema voor het nieuwe jaar helder: Verbinding.Eigenlijk niets nieuws, want ons werk is grotendeels gebaseerd op dat thema. Waar voorheen biologische tuinders hun spullen naar de groothandel brachten, vanwaar de winkels werden bevoorraad, alwaar de klanten hun biologische groenten konden betrekken, hebben we hard gewerkt om dit linearecta van land naar klant te verzorgen. Een verbinding verzorgen van een groot aantal tuinders naar een flinke groep consumenten. Die verbinding zit ons al in het Kievit-bloed. Edoch, het kan altijd nog beter. De producten nog beter voorzien van inspiratie en instructie, verder werken aan de mogelijkheden bij Kievit voor onze klanten, nog betere verbinding leggen met de tuinders en in deze tijd van flexibilisering nog beter werken aan het vaste team bij Kievit. Kortom, er is weer genoeg te doen in het nieuwe jaar!
Verbinding in het pakket
De wintergroenten van dit moment hebben een verschillende herkomst. De prei en spruiten zijn winterharde groenten die in de zomer van 2016 zijn geplant. Ze hebben een flinke basis aangelegd in de zomer en in de herfst en zijn langzaam doorgegroeid tijdens de koude van de winter. De winter is, zeker als deze een beetje zacht is zoals nu, een aangename koelkast voor deze producten. Met vorst blijft er ook nog best wat te knagen van de prei en spruiten, maar de plant heeft op gegeven moment toch wel te lijden van uitdroging, bevriezing, vraat door hongerige dieren, etc.De knolselderij en Chinese kool zijn ook van de afgelopen zomer. Deze gewassen worden zo lang mogelijk op het land gehouden, maar worden vóór de winter geoogst om beschadiging door vorst te voorkomen. In een koude cel blijven ze geduldig wachten op de levering. Dan worden de beschadigde bladeren of wortels weggesneden en voilà, een prima gewas! Ze zijn gegroeid in het Zuiden van Nederland en dat kun je wel zien. Daar stonden de akkers onder water in de zomer. Zowel Hans van Eijkelenburg uit Brabant als Hans Rozendaal uit Strijen vroegen Kievit te helpen met de kleine maatjes.Er zijn wel steeds meer supermarkten die wel wat biologisch willen verkopen, maar een bio-tuinder in nood koopt daar weinig voor, want iets afwijkende maten wil een supermarkt niet. De beiden Hansen voorzien ons al jaren van uitstekende biologische producten, dus wij houden de verbinding ook in stand als het een beetje tegen zit. Klein maar fijn en de kwaliteit is verder dik op orde. En dan hebben we nog oesterzwammen en shiitakes uit de warme kwekerijen van Ron Verbruggen en Koert Pleunis. Deze gewassen groeien uiteraard prima door in de winter. De ramiro-paprika komt uit Spanje. Ze geven extra kleur aan de prei, Chinese kool, de salade, etc.