Verbinding bij Kievit!
30 augustus 2023
Wij pogen met drie kernwaarden vorm te geven aan Kievit: Verbinding, inzet en pro-activiteit. En laten we nederig blijven, dat zijn werkwoorden, niet iets wat je zomaar even realiseert. En toch, door deze telkens er weer bij te halen, hebben we wel als bedrijf meer vaste koers gekregen, ook een kompas voor de toekomst en de roerige tijd waarin we leven.
Tot zover het bedrijf, deze week is het centrum van ons bewustzijn thuis. Daar hebben we een bijzonder moment op het gebied van verbinding: Geke (recepten en vrouw des huizes, blogmaker en mede oogster en ik (Sebastiaan, bedenker/eigenaar Kievit en tuinder) zijn deze maandag getrouwd! Tenminste, ik schrijf dit de dag ervoor en ik ben voornemens ‘ja’ te zeggen en Geke hopelijk ook. Trouwe klanten weten dat we al heel lang samen zijn. Het was niet zo dat ik verliefd werd op het meisje van de recepten, ze waren eerst geliefden en later is ze gaan meehelpen op Kievit. En nu eindelijk ook gaan wij trouwen. Voor verbinding is geen recept, verbinden is een zoektocht en elke keer weer afstemmen. Dat wij nu na lange tijd gaan trouwen is dus uiteraard geen ‘moetje’ en het is ook niet ingefluisterd door regelwerk, maar een actieve keuze. En zo werken wij graag.
Exit peenstreek
Katwijk en omstreken is beroemd om zijn lekkere worteltjes. ‘Amsterdamse Bak’ is geen mop uit onze hoofdstad, maar een befaamd peentje. ‘Mokum F1’ is de goed gekozen naam van dit peentype. Niet te telen op ons bio-perceel in Katwijk, vanwege de aaltjes. Aaltjes slobberen aan kleine plantworteltjes als een kalf aan moederkoe met één klein verschil: moederkoe graast rustig verder en loopt weer vol, maar de plantenwortel krijgt afwijkingen in de groei en zorgt er bij een peentje ervoor dat deze vertakt en onverkoopbaar wordt. En nu niet massaal naar de pc rennen om te mailen dat ook misvormde peentjes lekker zijn, een halvering van de opbrengst is in de landbouw fataal. De marges zijn klein, met misvormde peentjes rondkruien kan niet anders opleveren dan schulden.
En waar komen die vermaledijde aaltjes, de schrik van elke hardwerkende tuinder dan voor? Op maritieme zandgronden! Jawel, dus zoals op onze tuin in Katwijk. Een kleine aaltjespopulatie is vooral voor peen, uien, biet en prei erg lastig. Ook dit jaar hadden we er mee te stellen. Gelukkig hebben we twee percelen in Katwijk en ‘Zuid’ gaat veel beter dan ‘Noord’. En heel handig, we hebben ook nog een perceeltje in Lelystad! Daar telen we heel verstandig de meeste bietjes. En we zijn voornemend om a.s. seizoen daar toch ook peen te gaan telen. We missen namelijk de allerlekkerste soorten bij onze collega’s. Jawel die oranje kapsonespeentjes uit de hoofdstad. Om Feyenoordsupporters te plagen zullen we het op de bus plakken, onze 020-peen is het lekkerst.
Enfin, peentjes en aaltjes. Lang was het heel normaal in Nederland om zeer zware chemicaliën te gebruiken om de bodem te ontsmetten. Volstrekt onschuldig uiteraard voor mens en milieu! Misschien dat het trekken van dit soort conclusies al een symptoom is van teveel chemicaliën te hebben gesnoven. Het wordt echter langzamerhand wél verboden om ze te gebruiken. Zonder nieuw inzicht zal de peen dus langzaam van de maritieme zandgronden verdwijnen.
Bijzonder fruit van eigen tuin
Momenteel hebben we kleine charges bijzondere vruchtjes van eigen tuin. Onze Mara des bois aardbeitjes bijvoorbeeld en onze herfstframbozen. Het is bij gebrek aan plukkers nog in kleine hoeveelheden gezet dit jaar, maar je wordt er wel heel erg blij van, het zijn regelrechte snoepjes. Ze staan in kleine hoeveelheden aangeboden voor de liefhebbers op onze Digitale Boerenmarkt!
Salie
Een superkruid, combineert goed met pompoen en is als thee goed voor rust, slaap, spijsvertering en schijnt de weerstand te verhogen. Ook groeit hij weer bijzonder mooi, op tuinderij Kievit!