Kasandijvie
04 april 2018
Van de relatief stugge kroppen uit het zuiden van Europa, gaan we nu het Nederlandse seizoen in, met malse kaskroppen van Pieter van Maldegem uit Luttelgeest. In zijn oude kassen worden biologische bloemen gekweekt, groentezaden en ook voorjaarsandijvie voor het Kievitpakket. Wij zijn er blij mee, want biologische andijvie zo vroeg in het jaar is niet de makkelijkste teelt. Andijvie die zo vroeg in het seizoen zijn andijvie-ding moet doen, denkt heel snel: ‘Paniek!! Zo koud, zo donker, ik kan het niet!’. En dan ‘schiet’ het hele veld. Een dikke bloemstengel rijst op en de andijvie wordt onverkoopbaar.
Vakmanschap
Bij ons eindigt paniek soms met een goede buikademhaling, maar hoe pak je dat aan met een veld andijvie? Daar begint het vakmanschap van Pieter, want hij weet zijn andijvie tot bedaren te brengen, zodat deze mooi en volgroeid geoogst kunnen worden. En dus niet voor de zaadfirma maar gewoon, zoals het hoort voor de Kievitpakketten.
Snij- en bereidingstip
Deze malse voorjaarskroppen doen het uitstekend in een knapperige stamppot of in een lekkere salade. Fijn snijden is het devies. Zijn de kinderen, de man of de vrouw (of vooruit, jezelf) minder gediend van dat oh zo gezonde bittertje, dan is wassen ná het snijden een uitkomst. Maar let op, met het bittertje verdwijnen er dan ook wel wat gezonde stofjes.Teveel andijvie voor één recept? Zo halveer je de andijvie gemakkelijk.
Biologische zaden
In de biologische tuinbouw zijn biologische zaden verplicht. Alleen als er zaden ontbreken, is niet-biologisch zaadgoed toegestaan. En dat is belangrijk, want bij biologische groenteteelt hoort ook een biologisch zaadje. Aan gangbaar zaadgoed worden vaak ook al de eerste bestrijdingsmiddelen toegevoegd en is de aandacht bij de veredeling vaak anders dan bij de biologische zaden.Zaadbedrijf Vitalis is al enkele decennia actief in de biologische veredeling van onder andere sla. De sla in de kas van Pieter is er voor bestemd. De sla staat er wat langer en vormt eerst een volle krop en dan een stevige bloemstengel. Dan komt de bloei en het rijpen van het zaad. Een vreemd gezicht, want elke tuinder probeert dus juist die stengel te vermijden! En zo goed als hij zijn best doet voor die andijvie, zo doet hij later dit seizoen juist zijn best om de sla tot de productie van een dikke stengel te krijgen.
Andijvie en de sneeuwman
Wat daarna gebeurt is een fraai gezicht. Het zaad van sla rijpt met witte pluisjes. De voormalige teler Niek van der Sman, lang voor zijn pensioen onze tomatenkweker, deed dat toen ook met sla. Een warme kas, vol met witte pluisjes. Niek, rijkelijk voorzien van lichaamsbeharing, waar het witte pluis in bleef hangen tijdens de oogst. Uiteindelijk was hij compleet wit en pluizig, als de verschrikkelijke sneeuwman. Alleen bij 35 graden en eigenlijk vooral verschrikkelijk aardig.