Hulptroepen in aantocht
25 mei 2022
Met een onregelmatig groeiend gewas, zoals bij sterke koude wind in het voorjaar, krijg je ook meer reactie van plaagdiertjes. Dat is een interessant gegeven, want heel vaak worden ziekten of plagen aan toeval toegeschreven. Mogelijk is dat gedeeltelijk ook wel waar, maar de gevoeligheid hiervoor kan wel worden voorspeld. Luizen bijvoorbeeld houden van droog weer en reageren zowel op te snelle als te langzame groei. Lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen houden de kuddes luizen en ander tuig wat in toom. Die laatsten heb je dus graag op je bedrijf.
Anders dan sommigen denken, is dat niet een kwestie van bestellen. Natuurlijke vijanden kun je wel ‘bestellen’ voor teelten in de kas, voor buitenteelten zijn de mogelijkheden beperkter. Die vliegen namelijk gewoon weg als het ze niet bevalt. Bij de uienvlieg is er wel wat mogelijk om uit te zetten, maar dat is gebaseerd op een andere techniek, steriele mannetjes. Ze kunnen mannetjes kweken die steriel zijn. Die paren dan met het uienvliegvrouwtje, die dan na een korte en blijde verwachting eitjes legt die dan vervolgens niet uitkomen. Toestanden natuurlijk, alle eitjes voor niets gelegd, maar de uien blijven mooi gaaf in plaats van aangevreten. Bovendien is uienvliegvrouwtje alweer elders aan het uienvliegen. Nou zal je mogelijk willen roepen (tegen de dit stuk papier) dat een aangevreten ui ook lekker is, maar zo werkt het niet helemaal in de landbouweconomie. Aangevreten uien zijn zo goed als waardeloos.
In onze tunnelkassen werken we soms met het uitzetten van natuurlijke vijanden. Buiten is het vooral zorgen dat de natuurlijke vijanden er graag wonen. Zo hebben we in Katwijk diverse ruige zones aangelegd. Hierdoor krijgen we meer biodiversiteit (vogels, wezeltjes, meer insecten) en hopelijk ook balans. Dit jaar is er wat meer luis dan we gewend zijn. Dat zal ongetwijfeld ook weer wat afnemen, maar de matige groei zorgt ervoor dat we iets meer aantasting hebben/hadden. Gelukkig wordt er door de lieveheersbeestjes hard gewerkt aan de oplossing. De kevertjes eten best wat luizen en vooral de larven zijn echt monsters en eten tientallen luizen per dag. Wij verwachten binnenkort daarvan behoorlijk wat te mogen verwelkomen. We hebben namelijk diverse verliefde paartjes gespot.