Artistieke artisjokken, knapperige raapsteeltjes en mooie bietjes
28 maart 2017
Artistieke artisjokken
In afwachting van het nieuwe seizoen hebben we een exotische verrassing in het pakket, artisjokken! Van de coöperatie waar we ook de bloedsinaasappels Tarocco en Moro van afgenomen hebben, ontvangen wij een mooie zending artisjokken voor de basispakketten. We zijn er blij mee, want een echte biologische groente-eter moet zo nu en dan ook een artisjok proberen. Niet alleen omdat het met zijn fijne bittertjes de spijsvertering stimuleert, maar het is gewoon ook een hele lekkere delicatesse en een wonderlijke verschijning. Het is een grote bloemknop van de artisjokkenplant. Het moge aan de vorm duidelijk zijn dat er niet zoiets bestaat als een broodje artisjok, dit eet je inderdaad op z’n Italiaans. Ze worden over het algemeen gekookt, hoewel er ook soorten zijn die rauw worden gegeten. Voor het eten neem je de tijd, onthaast, en je pelt de blaadjes en bijt – nee schraapt – de vlezige onderkantjes er vanaf met je tanden. Uiteraard hebben we ons instructieteam bereid gevonden om het te laten zien. Het is inmiddels wel al een wat ouder instructiefilmpje, de dames zijn al een stukje groter. Mede ook dankzij de vele artisjokken die ze al hebben weggesmikkeld! Je vindt het filmpje en onze kook- en eetinstructie op ons blog How to artisjok.
Knapperige raapsteeltjes
Vroeger waren de eerste raapstelen van het seizoen een sensatie, een lentebode! Je moet je voorstellen, zonder kassen en nauwelijks import was de groentewinter lang en donker. Een beetje oogst van de winterakkers, wat witlof en voor de rest groenten uit een eenvoudige bewaring, zoute bonen, zuurkool en dat soort (overigens erg lekkere) kost. Dat frisse, knapperige, groene, dat kwam pas echt met de eerste raapstelen! En raapstelen dat waren dan weer de jonge plantjes van de meiraapjes. Een heerlijke voorjaarsdelicatesse waarvan het zaaibed al driftig werd gedund om alvast raapsteeltjes te kunnen smikkelen. Raapstelen zijn erg makkelijk. Snij de worteltjes eraf, was de steeltjes, verwijder een eventueel lelijk blaadje en snij de steeltjes klein. Je hebt dan heerlijk knapperig groen met een bite voor in de stamppot of voor een fijne voorjaarsalade.
Mooie Chioggia-bietjes
De ronde, wat aardse bietjes van deze week (van Chris Kempenaar), bewaren een mooie geheim aan de binnenkant. Het zijn namelijk geen gewone bietjes (die eigenlijk ook best mooi zijn), maar dit zijn Chioggia-bietjes! Ze zijn voor mij een beetje een raadsel. Niet alleen omdat ze er schitterend uitzien van binnen met van die mooie ringen, maar ook omdat ze ooit door iemand tot één van de meest gezonde groentes zijn betiteld en ik kan dat nergens terugvinden. Dus wij van Kievit schuiven ze graag naar voren als een zeer bijzondere en ongetwijfeld gezonde groente! Probeer eens de salade uit van de receptenpagina, dat doet de kleurige binnenkant het meeste recht.