Boerenkool, superfood uit Leimuiden!
04 december 2024
Wie had dat gedacht, onze eigen boerenkool, mondiaal helemaal de blits gemaakt als superfood! Je zou bijna geloven dat boerenkool-oplegging je al van de vreselijkste aandoeningen zou bevrijden, zo mooi werd er over geschreven. Onze eerste reflex was dat in principe elke groente een regelrechte superfood is. Immers het regelmatig eten van verse groenten is natuurlijk een fantastische basis voor je gezondheid. En dat is weer de basis voor succes in het algemeen! Wij noemen als voorbeeld bijvoorbeeld je carrière, je sportleven, je inspiratie, je haardos, je liefdesleven en al die andere zaken waar je je terecht dagelijks druk om maakt. Toch om nog even naar de boerenkool terug te keren, er zit wel een kern van waarheid in: boerenkool zit echt boordevol vitamines. Het is zelfs zo gezond dat je erna in staat bent een worst van Unox te verteren, een prestatie waar je U(zonder -nox) tegen zegt.
De oogst van boerenkool is wel een woeste. Grote struiken, lage temperaturen, grote houten bakken en als een soort Junglecommando over het veld. Je gaat terugdenken aan revolutionairen in het oerwoud, als je de oogst ziet. Voor jouw pakket is Boerenkool-Jungle-commandant Johan Kempenaar in touw. Gekleed in geel zeilpak trotseert hij de elementen voor jouw superfood in het pakket.
Gesneden boerenkool verovert de wereld natuurlijk, maar dat is lang niet zo lekker als de verse uit het pakket. Een tip is, doe de (gewassen) boerenkool in de diepvries en breek hem daarna in kleine stukjes. Een andere truc is rissen, koken en daarna in kleine stukjes snijden. Je kan zelfs de bladeren koken als kookgroente. Wij altijd met die stamppotgenen, altijd weer die stamper. En dit terwijl boerenkool gewoon een veelzijdige groente is. Maar aan de andere kant, stamppot vinden we fijn. We halen misschien onze veiligheid wel uit dit soort kleine dingen. Een bloemkool, stamppot boerenkool. Vandaar dat ik bij deze besluit stamppot niet genadeloos neer te sabelen als culinaire armoede.
Onze tuin in Lelystad heeft zo zijn voordelen. Naast een prima aanvulling op onze Katwijkse tuin, zitten we ook midden tussen collega bio-tuinders. Uniek in Nederland. Dat brengt gelijk ook nuttige contacten. Dennis van de Weerd heeft zo deze week heerlijke bataten voor ons. Bataten groeien nog niet zo lang in Nederland. Het is een groente die pas sinds een jaar of tien op redelijke schaal wordt geteeld. Dennis teelt vaak ook voor grote marktpartijen en dat is best lastig, want die kunnen behoorlijk opportuun zijn. Natuurlijk zijn wij ook afhankelijk van het buitenland, maar we geven onze Nederlandse producenten voorrang. Dat doen supermarkten je ook graag geloven, maar als Spanje 10 cent goedkoper is -en dat lukt je al snel met de arbeidsomstandigheden ter plaatse-, dan zijn ze even makkelijk weer weg en dan zit je met je oogst. En wie moet je dan bellen om je te redden? De No Waste Army natuurlijk, de Mega Mindy van de overgebleven groenten.
Uiteraard een sympathiek initiatief, maar voorkomen is beter dan genezen, denken wij bij Kievit. Wij hebben zeker ook producten uit Spanje, om het jaar rond te komen en om citrusfruit te kunnen importeren. Echter, ‘onze’ telers hebben altijd voorrang. Dit principe heeft mij ertoe gebracht om meteen, vanaf het eerste moment, direct voor een eigen klantenkring te telen. Daar kun je contact mee houden, die ruilen je niet in voor de eerste de beste Spanjaard. Tenzij hij donkere ogen heeft en romantisch op zijn gitaar speelt onder het genot van een goed glas Spaanse wijn, dat is het moment dat ook Kievit gewoon keihard wordt ingeruild.
In het pakket van deze week hebben wij de laatste oogsten Hollandse paprika, de laatste andijvie van ons veld en uit de kas. Ook de rucola is uit eigen kas. En zo gaan wij langzaam naar de donkerste dagen van het jaar toe. Hou vol, het licht komt nu niet meer van buiten, maar uit je hart en hopelijk ook een beetje uit je Kievitpakket.