Chinese kool
07 februari 2018
Deze week is het tijd voor een Chinees kooltje, Hans van Eijkelenburg teelde ze voor ons op de Brabantse zandgronden. Eigenlijk is kool die op kleigrond is geteeld veel meer geschikt voor de bewaring, zoals dat heet. Hans teelt echter zulke mooie en sterke kolen dat die van hem het kunnen opnemen tegen elke kleikool. Zeg dat maar tegen je collega’s morgen, tijdens de koffie!Toch is het einde van het ‘bewaar’ seizoen wel nabij. Het is februari inmiddels en de kool heeft in een perfect geconditioneerde opslag met zeer lage biochemische activiteit zijn einde liggen afwachten met duizenden lotgenoten. En dat wordt een zeer mooi einde, want deze kool is een duizendpoot in de pan!
Iedereen kent hem van roerbakken in combinatie met andere groenten, maar ook Kimchi wordt steeds populairder. Deze Koreaanse variant op onze zuurkool zullen we in een volgende nieuwsbrief wel een keer behandelen, maar verdient zeker een kans gezien de enorme gezondheid die er aan wordt toegerekend in wetenschappelijk onderzoek. Google Kimchi en gezond in op het wereld wijde web en je komt een veelheid tegen. Of haal de nieuwsbrief van week 21, 2016 uit de oud-papierbak. Hierin vind je ons recept voor Kimchi. Voor het gemak vind je het ook onderaan dit blog, mocht de bak net geleegd zijn.
De buurvrouw aan de Chinese kool
Overigens onze excuses voor het formaat van de kolen voor de kleinere pakketten. Hans heeft altijd kleine maten voor onze éénpersoons pakketten beschikbaar, maar zo aan het einde van het seizoen is de keuze beperkt. Dus een relatief grote kool voor de alleen-kokers. Dit is dus hét moment om eindelijk een keer die leuke buurvrouw of -man uit te nodigen. En gelijk een sterk verhaal natuurlijk over de zandkool van Hans die even goed is als van de klei.. Helemaal geen leuke buurvrouw? Ook een aangesneden kool laat zich goed bewaren en het is makkelijk te combineren met andere groente.
Recepten met Chinese kool
CHINESE KOOL MET APPEL EN UICHINESE KOOL MET KURKUMAPOKÉ BOWL MET CHINESE KOOLAZIATISCHE STOOFPOT (VEGAN)
Kimchi-gefermenteerde Chinese kool (door Anne)
Kimchi is een Koreaans gerecht, het bestaat in verschillende versies, met bv. gefermenteerde garnalen en vissaus. Dit recept is vegetarisch en wat simpeler qua bereiding.
Ingrediënten: 1 middelgrote Chinese kool; 4 ; 1 à 2 bosjes radijs; 60 gr fijn (zee)zout (zonder toevoegingen, dit is essentieel); 10 tot 40 gr chilipoeder (hoe heet wil je het?); 5 à 6 tenen knoflook, uitgeperst; 1 tl geraspte verse gember; 1 tl suiker; water
Bereiding: Snijd de onderkant van de Chinese kool en snijd de kool vervolgens over de lengte in stukken van ongeveer 5 cm. Was de kool in koud water, giet af en doe deze in een grote kom, samen met al het zout en kneed dit goed door elkaar. Na een tijdje merk je dat de kool al voor de helft geslonken is. Leg nu een bord op de kool met een gewicht erop (een zwaar blik bonen bijvoorbeeld). Laat dit een 1 uur staan.Meng chilipoeder, knoflook, gember, suiker en een scheutje water met elkaar tot een pasta, als het te droog is voeg nog wat extra water toe. Snijd de radijs en de bosui julienne: lucifer dunne reepjes zijn dat. Radijs halveren, in plakjes snijden en dan in reepjes, bosui in stukken van gelijke lengte en dan in reepjes.Na het uur de Chinese kool grondig wassen. Laten uitlekken en alle ingrediënten door elkaar kneden.
LET OP: je krijgt hier rode handen van, gebruik handschoenen. Nu is de Kimchi klaar om te fermenteren. Je kunt hem ook vers eten of dus in een weckpot stoppen. Indien je hem gaat fermenteren: gebruik een weckpot of een plastic bak, die je met een deksel afsluit, maar zo dat de gassen die bij de fermentatie ontstaan nog kunnen ontsnappen. Vul de pot of bak en druk goed aan. Zet op een koele donkere plaats en houdt het goed in de gaten, na een week is hij goed om te eten, langer (een maand) mag ook, maar het geurt wel in je hele koelkast! Eet de Kimchi samen met rijst, als bijgerecht of door een (oosters) soepje.