Chinese kool

vliegende kool

07 februari 2018

Deze week is het tijd voor een Chinees kooltje, Hans van Eijkelenburg teelde ze voor ons op de Brabantse zandgronden. Eigenlijk is kool die op kleigrond is geteeld veel meer geschikt voor de bewaring, zoals dat heet. Hans teelt echter zulke mooie en sterke kolen dat die van hem het kunnen opnemen tegen elke kleikool. Zeg dat maar tegen je collega’s morgen, tijdens de koffie!Toch is het einde van het ‘bewaar’ seizoen wel nabij. Het is februari inmiddels en de kool heeft in een perfect geconditioneerde opslag met zeer lage biochemische activiteit zijn einde liggen afwachten met duizenden lotgenoten. En dat wordt een zeer mooi einde, want deze kool is een duizendpoot in de pan!

Iedereen kent hem van roerbakken in combinatie met andere groenten, maar ook Kimchi wordt steeds populairder. Deze Koreaanse variant op onze zuurkool zullen we in een volgende nieuwsbrief wel een keer behandelen, maar verdient zeker een kans gezien de enorme gezondheid die er aan wordt toegerekend in wetenschappelijk onderzoek. Google Kimchi en gezond in op het wereld wijde web en je komt een veelheid tegen. Of haal de nieuwsbrief van week 21, 2016 uit de oud-papierbak. Hierin vind je ons recept voor Kimchi. Voor het gemak vind je het ook onderaan dit blog, mocht de bak net geleegd zijn.

De buurvrouw aan de Chinese kool

Overigens onze excuses voor het formaat van de kolen voor de kleinere pakketten. Hans heeft altijd kleine maten voor onze éénpersoons pakketten beschikbaar, maar zo aan het einde van het seizoen is de keuze beperkt. Dus een relatief grote kool voor de alleen-kokers. Dit is dus hét moment om eindelijk een keer die leuke buurvrouw of -man uit te nodigen. En gelijk een sterk verhaal natuurlijk over de zandkool van Hans die even goed is als van de klei.. Helemaal geen leuke buurvrouw? Ook een aangesneden kool laat zich goed bewaren en het is makkelijk te combineren met andere groente.

Recepten met Chinese kool

CHINESE KOOL MET APPEL EN UICHINESE KOOL MET KURKUMAPOKÉ BOWL MET CHINESE KOOLAZIATISCHE STOOFPOT (VEGAN)

Kimchi-gefermenteerde Chinese kool (door Anne)

Kimchi is een Koreaans gerecht, het bestaat in verschillende versies, met bv. gefermenteerde garnalen en vissaus. Dit recept is vegetarisch en wat simpeler qua bereiding.

Ingrediënten: 1 middelgrote Chinese kool; 4 ; 1 à 2 bosjes radijs; 60 gr fijn (zee)zout (zonder toevoegingen, dit is essentieel); 10 tot 40 gr chilipoeder (hoe heet wil je het?); 5 à 6 tenen knoflook, uitgeperst; 1 tl geraspte verse gember; 1 tl suiker; water

Bereiding: Snijd de onderkant van de Chinese kool en snijd de kool vervolgens over de lengte in stukken van ongeveer 5 cm. Was de kool in koud water, giet af en doe deze in een grote kom, samen met al het zout en kneed dit goed door elkaar. Na een tijdje merk je dat de kool al voor de helft geslonken is. Leg nu een bord op de kool met een gewicht erop (een zwaar blik bonen bijvoorbeeld). Laat dit een 1 uur staan.Meng chilipoeder, knoflook, gember, suiker en een scheutje water met elkaar tot een pasta, als het te droog is voeg nog wat extra water toe. Snijd de radijs en de bosui julienne: lucifer dunne reepjes zijn dat. Radijs halveren, in plakjes snijden en dan in reepjes, bosui in stukken van gelijke lengte en dan in reepjes.Na het uur de Chinese kool grondig wassen. Laten uitlekken en alle ingrediënten door elkaar kneden.

LET OP: je krijgt hier rode handen van, gebruik handschoenen. Nu is de Kimchi klaar om te fermenteren. Je kunt hem ook vers eten of dus in een weckpot stoppen. Indien je hem gaat fermenteren: gebruik een weckpot of een plastic bak, die je met een deksel afsluit, maar zo dat de gassen die bij de fermentatie ontstaan nog kunnen ontsnappen. Vul de pot of bak en druk goed aan. Zet op een koele donkere plaats en houdt het goed in de gaten, na een week is hij goed om te eten, langer (een maand) mag ook, maar het geurt wel in je hele koelkast! Eet de Kimchi samen met rijst, als bijgerecht of door een (oosters) soepje.

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022