Het moet
13 april 2024
In het vroege voorjaar, dan is het eigenlijk nog een kalme bedoeling. Wat tuinbonen planten, in de kassen wat plantwerk. Compost scheppen, grondvoorbereidingen, maar eigenlijk kun je je eigen ritme volgen. Ergens las ik in iemands persoonlijk profiel (een tuinman!) dat die niet van ‘moeten’ hield.
Nou, daar kun je dan in april beter afscheid van nemen, want dan begint het grote moet-festival! Planten, onkruid aanpakken, oogsten zijn plant-aardige moetjes van de bovenste plank.
Iemand met een moet-allergie zou eigenlijk beter voor ‘functie elders’ kunnen gaan. Echter, hoe communiceer je dat afscheid? ‘Je moet weg’ is dan mogelijk een valse start van dit gesprek. Hoe dan ook, levende have, plant of dier, die moet je dus verzorgen, weinig uitstel is toegestaan. Bij een regenachtige periode kan je niet altijd planten. Het plantgoed wordt op gegeven moment zo groot dat het de grond in -je raad het al- Moet!
En wat als er onder kantoortijden nou geen gunstige momenten zijn om te planten? Nattigheid is echt een probleem. Niet vanwege Kievitbikkels, die deinzen daar niet voor terug, maar het ligt anders, het lukt dan gewoon niet. De grond moet een beetje droog zijn om te kunnen planten. Dan is het misschien zo dat deze omstandigheden precies in het weekend vallen, of in de avond? In deze tijd van het jaar zie je sommige trekkers zelfs in de nacht in de weer. Niet om hun argumenten kracht (brute pk’s) bij te zetten op Het Binnenhof, maar voor veldwerk.
Er bestaan zware combinaties, dan wordt de grond verkruimelt, zaaiklaar gemaakt en er wordt gezaaid in één werkgang! Geweldig, alleen deze combinaties zijn vaak zo groot dat de grond er niet meteen van opknapt. Jij ligt waarschijnlijk ook niet graag onder een olifant en het leven in de bodem dus ook niet. Vaak horen bij deze zware machines grote oppervlaktes. Per hectare schiet het flink op, maar het venijn zit hem in een kolossale hoeveelheid van deze hectares. Ik ben benieuwd welke strategieën er gevolgd zullen worden als twee maanden regen geen uitzondering meer zijn, maar regel. Hoe moet er dan geplant en gezaaid worden? Op Kievitschaal werken we hieraan, maar er zijn grootschalige systemen die mogelijk door hun hoeven zakken. Zoals een struisvogel moeilijk wegvliegt, maar een wendbare Kievit des te behendiger. Die struisvogel kan trouwens wel heel goed zijn kop in het zand steken, dat zie ik een Kievit niet zo makkelijk doen..
Klein maar fijn!
Onze Demeter-kippenboer Jari, heeft nieuwe kippen. Jonge hennetjes, vergezeld door jonge hanen, zoals dat geregeld is op een Demeter-kippenhouderij. Het is een vrolijk gezicht, een soort boomgaard met eronder gras. Daar lopen dan talloze kippen. Dicht bij de stal is het druk, verderop in de kippengaard zie je de wat meer dappere kippen en hanen. Deze zijn niet voor een kleintje vervaard: een kippenleven buiten is niet geheel zonder risico. Een buizerd of een havik kaapt gemakkelijk een mals kippetje en daarvan zijn lijken er steeds meer te zijn in Nederland. Parmantig stappen de dames rond op zoek naar iets pikbaars. Een grasje, een insect, een worm en dan zijn ze er als de kippen bij. Ondertussen lopen de mannetjes er hanig tussendoor. Af en toe bespringen ze een kippetje en ondertussen zijn ze heel druk bezig met fulltime haan zijn.