Hoera, de eerste oogst!
17 april 2019
Jawel, onverwacht vroeg hebben we dit jaar een eigen oogst! We hebben vele tegenslagen gekend, maar ook een paar mooie meevallers. Eén daarvan was de vroege oplevering van onze foliekas. Die was mooi op tijd en hierdoor was er nog ruimte om voor de vruchtgewassen uit een vak met bladgewassen te zetten, heerlijk! En vier-vijf weken na het planten van de kleine sla-plantjes is het zover, we gaan een groot gedeelte van de sla en de veldsla oogsten. Een fantastisch moment! Oplettende lezers zullen het lijstje van werkzaamheden voordat het zover was nog wel kennen …
Van idee tot eerste oogst
Eerst een jaar vergaderen met de gemeente Katwijk en andere initiatiefnemers, daarna meteen een Skal-licentie aanvragen voor Bio in oprichting, daarna een jaar puin ruimen en wortelonkruiden ruimen, echt ontelbaar veel en met noeste arbeid is dat gelukt. Daarna grondbewerkingen; ploegen eggen en het land vruchtbaar maken. Zoals compost erop, de bodem doorwortelen met Japanse haver, beregenen, mineralen toevoegen voor extra gezonde plantjes en zelfs gunstige schimmels en bacteriën toedienen.Maar ho, toen waren we er nog niet, want let op, het is half april en we oogsten sla! Nee, daarvoor hadden we dus nog een kas te bouwen en daar zat hem de grote meevaller in, want die was eerder klaar dan gedacht, en zo konden we begin maart daar de grond in orde maken.Dus ook toen weer compost verspreiden. Dat waren de agri-fitness dagen met de kruiwagens! Daarna weer de grond bewerken, plantjes erin, water geven en dan nu, heerlijke bladgewassen! Eert allen die meehielpen, want deze week eten wij dus heerlijk knapperige sla en veldsla. Het was een barre marathon, maar deze finish maakt alles goed.
In Omschakeling naar Biologisch
Hoewel er al heel lang geen gangbare landbouw heeft plaatsgevonden op ons stuk land, waardoor er een soort maagdelijke, natuurlijke ruigte was ontstaan en we sinds onze start (uiteraard) al een jaar volgens de strenge biologische regels van Skal werken, hebben we toch nog dit jaar het tussenkeurmerk ‘In omschakeling naar biologisch’ voor onze producten. Op inhoudelijke gronden klopt dat niet. 20 jaar braak en daarna een vol jaar werken volgens de biologische richtlijnen is normaal gesproken voldoende voor een verkorte procedure. Dan hadden we nu al een volledige bio-status op onze producten gehad.Alleen … volgens de regels moet je getuigenverklaring dan wel afkomstig zijn van de provincie. En onze getuigenverklaring, bekrachtigd door 60.000 inwoners van Katwijk, komt van de gemeente. Dat wordt niet geaccepteerd door Skal. Wij zijn blij met een controle-orgaan als Skal, wij zijn niet blij met het feit dat formaliteiten regeren boven inhoud. Dus je weet nu hoe het zit als wij het hebben over ‘I.O. naar bio’. Onze veldsla dus! Maar laat je niet foppen, de zorg was bio+++. Wij verwennen de plantjes en dat proef je.