Hoera we mogen weer!
08 augustus 2023
Ondanks de nattigheid is het fijn om weer te beginnen. Na een korte vakantie elders, zijn we weer extra blij ons land. Je mag best mopperen, maar we leven toch in een vruchtbare en groene oase hier, waarvan wij een klein stukje van mogen beheren en ontwikkelen. Dat is op veel plekken wel anders. Stenige, droge of arme omstandigheden. Dat geeft vaak mooie natuur, maar de groentes worden er niet meteen sappig van. Vakantie is fijn om even je zinnen te verzetten. En vooral om je te realiseren dat we het best goed hebben in onze vruchtbare delta, ook al mag het langzamerhand wel weer even stoppen met regenen..
Ja, een beetje uitdagend was het wel, dat opstarten, door de regens! Aardappels bijvoorbeeld zijn momenteel nog zeer moeilijk te verkrijgen. Er zijn een paar akkerbouwers die ze al op het droge hebben liggen, maar de meeste piepers zitten nog onder de grond. Zoals bij Johan Kempenaar, die niet kon rooien vanwege de drassigheid op het land en met een boot gaat het natuurlijk niet. In de polder zit een mooi bedrijf, de Zonneboog. De oprichters, Lex en Jannie Kruit, waren pioniers in de biologische landbouw in Flevoland, bio-vakmanschap op hoog niveau. Hun opvolgers, Martijn Schieman en zijn vrouw Monique, hebben het bedrijf en de kennis voortgezet. Zij hadden de piepers gelukkig wel al op het droge. Met moderne afvul-apparatuur hebben wij de opstartkisten afgelopen weekend gevuld, je kan het zien op het filmpje! We waren er heel blij mee, want zonder aardappels beginnen, dat kan natuurlijk niet!
We beginnen dit nieuwe seizoen met een nieuwe oogst aardappels. Van oudsher houden we de prijzen van de abonnementen gelijk en veranderen we de gewichten. We beginnen met een tamelijk schaarse en dure aardappel, dat zal waarschijnlijk tijdelijk van aard zijn. De gewichten van de gewone aardappelabonnementen zijn nu klein abonnement 1.2 kilo /2.95 2.4 kilo/4.95. Voor de gewassen aardappels is dat 0.8 kg/2.00 en 2 kg/4.95. Zodra de nattigheid voorbij is, zal de beschikbaarheid normaliseren is de verwachting.
Ook bij ons is het even oppassen geblazen. De groenten groeien over het algemeen goed, maar het onkruid dus ook. Gelukkig komen er nu weer wat drogende dagen aan en dat zijn de dagen dat we veel kunnen schoffelen, wieden en klepelmaaien. Dat laatste is om gewasresten klein te maken: een soort Johma-salade van de restanten kool, venkel, sla enzovoort. Ook bloeiend onkruid, net voor het vormen van zaad, kunnen we er mee onschadelijk maken. Soms heb je wel eens een zaaisel of bed met plantgoed waar zoveel onkruid staat, dat het economisch gezien beter is om te ruimen dan te wieden. Met vrijwillige arbeid zou het kunnen, maar met de hoge arbeidskosten of krappe bezetting heb je soms geen andere keuze dan klepelen. Dat voelt overigens wel als ‘lekker opruimen’. Daarna maken we de stoppel weer fijn en wordt alle Johma-salade weer meststof voor de volgende plantactie!
Plantzomer bijna klaar
Nu is het erg druk ook met planten. We naderen de laatste weken van veel groentesoorten. Sla kunnen we planten tot week 35, paksoi tot week 36, Chinese kool tot week 33 en voor heel veel groenten is het plantseizoen alweer voorbij. Dus dat is best een gek idee, het is nog volop zomer, maar ergens koersen we wel weer af op de herfst. Elke dag gaat er momenteel al ruim drie minuten van de dag af. Stiekem worden we dus pakweg van 25 minuten daglengte per week bestolen. De meeste tuinders vinden dat trouwens heerlijk! Mooi hoor, die zomer, maar het is ook heel wat weken pieken.
Bietjes en de haas
Verreweg de meeste van onze groenten komen uit Katwijk en we hebben een aanvulling uit Lelystad. Daar hebben we bijvoorbeeld bietjes staan, die doen het in de polder beter. In ons bietenbed springt soms een jonge haas heen en weer. Volgens mij neemt hij het letterlijk als bed, want we zien nagenoeg geen vraat, dank je wel haas!