Honing van biologische Imkerij de Oase
28 februari 2020
Vanaf deze week hebben wij biologische honing van Imkerij de Oase in ons assortiment!Al deze honing komt uit hun eigen Nederlandse imkerij. Een minimum aan voedselkilometers dus! De bijen staan op verschillende plekken in Nederland. Aan het begin van de zomer is er in Nederland niets voor de bijen te halen. In die periode maakt Imkerij de Oase van de nood een deugd door de bijen twee weken naar Duitsland te brengen. Ze kunnen daar in die periode namelijk heerlijke Acaciahoning oogsten: de enige honingsoort die zonder verhitting het hele jaar vloeibaar verkocht kan worden!
Biologische honing
Imkerij de Oase produceert biologische honing in Nederland. Ook gaan ze op een aantal punten vrijwillig verder. Dat houdt onder andere in:- De bijen verzamelen de nectar voor de honing alleen op plaatsen waar ruim voldoende aanbod van onbespoten bloemen is. Stichting Skal houdt een strenge controle op elke nieuwe standplaats.- De honing wordt tijdens en na de oogst niet boven 30 graden verwarmd, maar onbewerkt in potjes afgevuld. Het is dus ‘rauwe honing‘.- De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door te dompelen in hete bijenwas.- De was, die gebruikt wordt om de raatbouw te structureren, is uitsluitend zuivere bijenwas van biologische oorsprong. In tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.- Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.- De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.- Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.Imkerij de Oase werkt al jaren volgens deze principes en ze voldoen daarmee ruimschoots aan de eisen in de Europese verordening voor de biologische landbouw. Tot 2015 was het niet mogelijk om in Nederland als zodanig gecertificeerd te worden. Elmar Mook, eigenaar van Imkerij de Oase heeft jaren gestreden om hier verandering in te brengen. Na het genereren van media aandacht kwamen Skal en het ministerie in beweging.Sindsdien zijn ze de enige biologische beroepsimkerij van Nederland.
Vloeibaar of crème?
We bieden zowel vloeibare honing als crèmehoning aan. Daar hoort wat uitleg bij: Alle honing kristalliseert vroeger of later. De ene soort sneller dan de andere. Als dit gebeurt, vormt zich over het algemeen de voor velen herkenbare harde ‘bonk’ suikerkristallen. Een uitzondering is Acaciahoning. Die blijft zeker twee jaar vloeibaar. Crèmehoning ontstaat door roeren. Dat breekt de kristallen tot ze klein genoeg zijn om de honing als ‘crème’ te beleven. Crèmehoning blijft crèmehoning, voor altijd. Wel kunnen zich nog kristalstructuren aan de binnenkant van het glas vormen, maar alleen bij een bewaartemperatuur onder de 14 graden.In de handel verkrijgbare vloeibare honing is over het algemeen honing die met warmte opnieuw vloeibaar gemaakt is. Omdat Imkerij de Oease hun honing niet verhit, verkopen ze hun honing alleen vloeibaar zolang ze zeker weten dat de kristallisatie nog even op zich laat wachten. Dat is dus in de eerste maanden na de oogst. Daarna roeren ze de honing tot crèmehoning.