Paralellen tussen de seizoenen en de economie
27 maart 2024
De economische berichten hebben mij vroeger lange tijd verbaasd. ‘Het gaat goed’, ‘De economie krimpt’, ‘Een recessie’, noem het maar op. Je kan natuurlijk ook ruimte inboeken voor andere zaken. Zoals bijvoorbeeld de bedrijvigheid van de sprinkhanen in het veld, het fluiten der koolmezen of de bewegingen van het seizoen, maar gekozen is voor de economie. De seizoensbewegingen hebben echter wel overeenkomsten met de economische berichten. Op 21 maart, de eerste officiële lentedag, hebben wij de grootste groei van de daglengte. En warempel, na de max, neemt de groei af! Je ziet de minister van Financiën al ernstig kijken op het journaal; ‘Ja, we hebben het goed, maar we zien wel de groei aftoppen’. Regeren is vooruitzien, dus op lentedag één, net als we de grijze winter een beetje aan het vergeten zijn, moeten we denken aan afnemende groei, oeioei, als dat maar goed gaat!
De daglengte neemt natuurlijk nog steeds toe, wij profiteren daar van als volk van Nederland. Het wordt steeds warmer, een na-ijleffect van de daglengte. De weelde wordt steeds groter, langere dagen, zwoele avonden, dit kan niet meer stuk. Of toch: daar is de minister van Financiën weer en die kijkt zo somber dat de vogels stoppen met zingen. ‘Nederland, het gaat niet goed, de daglengte stopt met groeien, als het zo door gaat komen we in een recessie. En warempel, op nota bene de eerste zomerdag, 21 juni, stopt de groei geheel en beginnen de dagen zachtjes af te nemen. Nu kijkt ook vader zorgelijk; ‘We stevenen af op een daglicht-recessie’. Het jonge spul gelooft er niets van, lange avonden, korte broeken en ijsjes op het terras. Echter, vader heeft dit eerder meegemaakt en weet dat dit het begin is van het einde. Hoewel, hij kan het navertellen, dus ‘Einde’ is wat overdreven, maar het kondigt wel degelijk de winter aan, en als je er over nadenkt, begint die dus in juni! Gelukkig is daar uiteindelijk ook weer 21 december, de vrolijkste dag van het jaar. De krimp is voorbij en langzaam groeit de dag weer aan tot 21 juni. Wat je hier aan hebt? Binnenkort zit je op een saaie verjaardag en dan heb je opeens een aardig seizoenspraatje. En dan zou het natuurlijk geinig zijn als iedereen het al gelezen heeft..
Zeeuwse bloemkool
Eén van de meest fantastische collega’s uit het veld is Tim Moerman. Hij is een echte duizendpoot, uitvinder, doet aan boomgaarden, akkerbouw, winkels en bakkerijen en is altijd in de weer voor de ontwikkeling van landbouw en samenhang in de landbouw. We hebben al heel lang appels van zijn bedrijf, Terlinde, uit Zeeland. Een zacht klimaat, weinig kans op vorst en meteen denk je: ‘Winterbloemkool’! Ja, dat dacht Tim dus ook! Geplant in het najaar, de winter doorgekomen zonder kleerscheuren, of beter gezegd, vorstscheuren. Dat is de voorwaarde voor een geslaagde teelt van winterbloemkool, het moet niet al te gek gaan vriezen. Echter een Zeeuwse Elfstedentocht kan niemand zich herinneren, dus tot zover lijken de papieren gunstig voor Tim. Een goede bio-ondernemer heeft maar een halve kans nodig voor een hele bloemkool. Het resultaat mag er zijn: prachtige primeurbloemkool uit Nederland, veel beter dan een kuiken.
Over kuikens gesproken, ooit hadden we in ons pakket een geel kuikentje gestopt, op een bakje tuinkers geprikt. Dat gele kuikentje dat kwam ons op een storm van kritiek te staan. Dus dat nooit meer natuurlijk, terwijl jij misschien nou juist wel blij wordt van een klein beetje Paas-vrolijkheid. Tenslotte neemt de groei van daglengte ook al af, wat is dan nog wel leuk? Het zelf-uitknipkuiken van Kievit natuurlijk, linksboven op je nieuwsbrief! (Schermlezers moeten zelf aan de slag met hun computervaardigheden en de printer). Kleur hem vrolijk in en versier zelf je tuinkers ermee! Uiteraard mag je ons een foto sturen als ie mooi geworden is. Team Kievit wenst je een vrolijk Paasfeest!