Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)
19 januari 2024
Ja, je krijgt als tuinder bijzondere wijsheden aangereikt. Water geven als de zon schijnt? Een catastrofe! De bladeren verbranden door de lenswerking van de druppels. Boerenkool heeft echt een goede vorst nodig. Spruitjes ook, die groeien als kool als het vriest! In de Ijstijd bleven ze maar groeien en uiteindelijk stierf de mammoet stierf uit omdat hij ze niet meer kon doorslikken in de Ijstijd. Snel terug naar de praktijk. De boerenkool, die had het zwaar tijdens de vorst. Vriest hij niet kapot, dan begint ’ie uit te drogen. De bladeren hangen dan slap aan de plant. Gelukkig voor de boerenkool kwam de dooi vrij snel en jawel en ook een scheutje water uit de lucht liet niet lang op zich wachten. Helaas is hij nog niet hersteld genoeg voor deze weekplanning. De spruitjes, zover wij weten, zitten helaas alweer in de laatste ronde van het jaar…
Gezondheidstip van Bob!
Bob van der Voort is onze nieuwe paksoi-teler voor in de winter. Er zijn best wel wat telers gestopt in de afgelopen periode of sterk in (teelt)omvang verminderd. Dus we zijn deze winter wat meer nieuwe contacten aan het leggen dan normaal. Vaak ken je de naam al een tijdje en dan is het nu tijd voor actie, contact en koffie. Zo kwamen de spruiten van Bos-Bio, omdat Chris en Johan Kempenaar al leeg geoogst waren. Bos-Bio is al 20 jaar biologisch in de polder en nee, geen familie. En Bob van der Voort hebben we benaderd voor winterse paksoi uit zijn glazen kas. Bob is al 40 jaar glastuinder en had even moeite om alles gedaan te krijgen vanwege een griep. Dus uiteraard wissel je dan wat gezondheidstips uit. Gember, citroen en uiteindelijk kwam de belangrijkste tip wel van Bob. Je raadt hem misschien al: ‘a paksoi a day keeps de doctor away’. Gelijk natuurlijk een keiharde disclaimer van Kievit, Bob is namelijk niet onafhankelijk! Wij raden overmatig consumeren van paksoi af en verwachten geen gezondheidwinst met het bunkeren ervan. Paksoi met mate is trouwens wel goede voeding en het is een fantastische plant. Met weinig warmte en licht voelt hij zich al goed genoeg om te groeien. Daar kunnen zomerse watjes als sperziebonen nog wat van leren.
Prachtig rapport voor Katwijkse gronden
Voorheen deden we het elk jaar, maar tegenwoordig om het jaar: een bodemanalyse. We hebben een uitgesproken strategie. Plantaardige compost, niet kerende grondbewerking met grelinettes, weinig belasting met machines, veel handwerk. Heeft al dat lieve gedoe voor de bodem eigenlijk wel zin? Het rapport laat het zien, Ja! Heel veel zin! De bodemopbouw en de ontwikkeling gaat mede dankzij deze aanpak als een raket de lucht in. De opbouw van de organische stof een belangrijke parameter voor het al dan niet opbouwende of afbrekende karakter van je landbouwmethode. In een mooi boek vertelt een gerenommeerd oud-tuinder hoe hij in pakweg 30 jaar de organische stof omhoog wist te krijgen van 1.8% naar 2.3%. Ga zitten, doe je gordels om, ben je er klaar voor? Kievit: Twee percelen, vijf jaar bezig. Het meest schrale perceel: van 1.0% naar 3.4% en het andere perceel van 1.9% naar 3.7%! Kijk, er zijn er veel die praten over regeneratieve landbouw, maar Kievit doet het gewoon écht!
Desalniettemin een vervelende plaag
Naast de successen, hebben we bij de firma Kievit ook tegenslag in de kassen. Tuinbouw is bijna zoals het echte leven. Een tamelijk onbeduidend mijtje, niet te verwarren met meidje, eet onze hele kas op, tenminste de inhoud. Vorig jaar alleen onze andijvie. Heel jammer, want er is niets zo mooi als het oogsten van andijvie in het voorjaar. Dit jaar vreet hij álles op in de kas. Het ‘leuke’ is, hij wordt actief bij lage temperaturen. Roofmijt, zijn vijand, ligt dan bibberend onder de zoden te wachten op beter weer. Dus roofmijt inzetten is kansloos. We hebben daarna zelfs een biologisch toegestaan bestrijdingsmiddel gebruikt. Kansloos. Afbranden? Kansloos, het beestje lijkt van asbest. Dus nu hebben we alles afgedekt met zwart plastic en de kas bij vorst wagenwijd opengezet. Ja, nu zien wij enige tegenslag ontstaan bij die rotmijten. Wordt vervolgd, het feuilleton, ‘rotmijt’.