Droogte
04 juli 2018
Ja, het zal je niet zijn ontgaan, maar we hebben al een tijdje geen regen van betekenis ontvangen. De meesten zullen daar niet om treuren, maar de natuur lust inmiddels wel een slokje. En dus ook de planten op de akkers van de boeren en tuinders. Of je moet gaan beregenen, hangt van vele factoren af. Van de plek bijvoorbeeld. In de kas wordt altijd alles beregend. Daar zitten ramen boven de plantjes, dus via ingenieuze buizen en slangenstelsels worden de planten voorzien van water. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in Zeeland, kan er helemaal niet beregend worden, in verband met het zilte nat wat in de sloten zit. Weinig kabeljauw natuurlijk in onze sloten, maar wellicht dat hij een uitzondering maakt voor Zeeland. Hoewel, te zout voor de landbouw is vaak nog te zoet voor een kabeljauw. Dus eigenlijk vlees noch vis daar in Zeeland.
Groeistress of wortelen
Of de tuinder de beregening nodig heeft, hangt ook van andere factoren af. Kan de plant diep wortelen of is er een ondiepe bouwvoor, waar hij terecht kan met zijn wortels? En komt er nog vocht van diepere lagen omhoog? En wat voor een grond is het? Klei kan aanmerkelijk beter vocht vasthouden dan zandgrond. En dan is er ook nog de vraag wat voor een gewas er op het veld staat. Sommige gewassen zijn erg sterk en groeien wat minder hard als het droog is. En sommige gewassen krijgen echt groeistress en gaan kuren vertonen. Over het algemeen zijn planten wel aardig redzaam. Ze klagen zelden en kijken wat ze wel kunnen doen. Een diepere wortel aanmaken bijvoorbeeld, dat is werkelijk een proactieve geste! Wat kan ik zelf doen om deze nare situatie op te lossen? Nou, een diepere wortel aanleggen! Wij mensen kunnen nog zoveel leren van onze groenten. Wees eens aardig voor uw sla van deze week en geef hem een groot compliment (of is sla toch een meisje?).
Kleine bietjes
Door de droogte zijn de laatste bietjes bij Chris in Leimuiden een beetje klein gebleven. De vroege bietjes worden in perspotjes geplant. Daar hebben we uitgebreid over geschreven in het voorjaar, met perspotjes heb je een betere start. Echter, je hebt ook een minder goede doorworteling, want de plant is een beetje lui en verwend met zijn voedzame kluitje van de plantenkweker. Neen, ook plantjes moet je niet altijd maar pappen en nat houden. Een in de grond gezaaide biet moet iets harder werken voor de kost en heeft daardoor een sterker wortelgestel. Ja, we blijven leren deze week, want dat is hetzelfde bij onze kinderen! Tot hun 18e gesmeerde boterhammetjes meegeven, levert zelden zelfredzame mensen op. Nou hoop ik niet dat met mijn schrijven, vader/moeder met dit inzicht deze week je laatste boterhammen heeft gesmeerd. Dat zou dan toch een onverwacht bij-effect zijn van deze verder goed bedoelde nieuwsbrief.