Aubergine, snijbiet en groene liefde

een foto met een aubergine

25 april 2017

Als er één product is waar ik relatief laat waardering voor kreeg, dan is het de aubergine. Voor mij een groente voor gevorderden dus, maar daardoor niet minder lekker. Deze wonderlijke paars-glanzende ratatouillevrucht – vooral bekend van landen rondom de Middellandse Zee – vraagt een iets andere benadering dan bijvoorbeeld een bos wortelen. Deze ‘eierplant’ (in het Engels heet hij eggplant) wordt gekweekt in Spanje, Italië en in onze Nederlandse kassen. Deze mooie glanzende rakkers van deze week komen uit de Kas van Ron van Dijk uit Schalkwijk.

Aubergine heeft net als een courgette een tamelijk neutrale smaak. En waar een courgette soms een bittere toon heeft, proef je bij aubergine een zweem van iets peperigs. Hij is ook familie van de nachtschade, net als paprika, tomaat, en daar heb je hem dan, de peper. Een aubergine kun je niet rauw eten, dus het broodje rauwe aubergine wordt hem niet. Wel onmisbaar in de ratatouille, couscous, barbecue en van de grill. Vooral door dat laatste was ik om. Heerlijk geroosterd in zo’n grilpannetje en een eenvoudige dressing van mayonaise en yoghurt. Een heerlijke snack die het ook uitstekend doet als vleesvervanger. Let op, hij vervangt niet de eiwitten, maar wel de ‘bite’ die vlees vaak toevoegt aan het gerecht.

Koud

Je had het zelf natuurlijk ook al gemerkt, het is na een warme start nu al een tijdje koud. De tuinders en hun plantjes kleumen op het veld. Een koud voorjaar is niet ideaal en al helemaal niet voor de biologische groenteteelt. Daar moet alles namelijk met de natuurlijke bodemvruchtbaarheid worden gerealiseerd en die komt pas een beetje op gang als het bodemleven uit zijn winterslaap ontwaakt. Dus wakker worden regenwurmen, micro-organismen, bacteriën en bodemschimmels, doe je werk en laat de planten groeien! Tja, gillen werkt niet, misschien nog net bij een wurm.Ronduit gevaarlijk zijn de koude nachten voor de fruitteelt. De bloesem dreigt door de nachtvorst te beschadigen en als dat gebeurt dan verlies je dus veel appels en peren. De enige remedie is beregenen al de temperatuur onder nul daalt. Een laagje ijs zorgt ervoor dat de vruchten niet lager dan 0 graden raakt en dat kan de vruchtbeginsels net redden.

Snijbiet

De snijbiet staat er mooi bij in de kas van Peter Boer. Die kassen zijn ideaal bij een koud voorjaar, want op een koude dag met een zonnetje erbij, groeit alles in de kas fantastisch. Het heeft ook een fijne sfeer. De grond ruikt lekker, de plantjes hebben het naar hun zin en dan is het tuindersleven fantastisch. Vooral als je weet dat er buiten ook nog eens een koude wind blaast. Zelfs de snijbiet van deze week lijkt dat uit te stralen. Snijbiet is een oud bladgewas wat van oudsher veel makkelijker te kweken was dan bijvoorbeeld spinazie. Vergeleken met spinazie komt hij soms wat woest over, met bladeren van soms een halve meter of meer. Toch, de smaak is fantastisch! De snijbiet van Peter Boer laat zich makkelijk verwerken. Wassen, kort snijden en in de pan! Zo klaar als kookgroen of in de wok. Bijzonder zacht van smaak!

Koriander

Als er één kruid is waar ik pas laat waardering voor kreeg, dan is het koriander. Toegegeven, het heeft ook een zeer aparte smaak. Een sterke smaak, bijna alarmerend. En toch is een vleugje, als je jezelf de kans geeft om er aan te wennen, heerlijk! Proef het dan ook vooral in de recepten van deze week, wellicht ontdekt je ook weer een nieuwe groene liefde.

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021