Aubergine, snijbiet en groene liefde

een foto met een aubergine

25 april 2017

Als er één product is waar ik relatief laat waardering voor kreeg, dan is het de aubergine. Voor mij een groente voor gevorderden dus, maar daardoor niet minder lekker. Deze wonderlijke paars-glanzende ratatouillevrucht – vooral bekend van landen rondom de Middellandse Zee – vraagt een iets andere benadering dan bijvoorbeeld een bos wortelen. Deze ‘eierplant’ (in het Engels heet hij eggplant) wordt gekweekt in Spanje, Italië en in onze Nederlandse kassen. Deze mooie glanzende rakkers van deze week komen uit de Kas van Ron van Dijk uit Schalkwijk.

Aubergine heeft net als een courgette een tamelijk neutrale smaak. En waar een courgette soms een bittere toon heeft, proef je bij aubergine een zweem van iets peperigs. Hij is ook familie van de nachtschade, net als paprika, tomaat, en daar heb je hem dan, de peper. Een aubergine kun je niet rauw eten, dus het broodje rauwe aubergine wordt hem niet. Wel onmisbaar in de ratatouille, couscous, barbecue en van de grill. Vooral door dat laatste was ik om. Heerlijk geroosterd in zo’n grilpannetje en een eenvoudige dressing van mayonaise en yoghurt. Een heerlijke snack die het ook uitstekend doet als vleesvervanger. Let op, hij vervangt niet de eiwitten, maar wel de ‘bite’ die vlees vaak toevoegt aan het gerecht.

Koud

Je had het zelf natuurlijk ook al gemerkt, het is na een warme start nu al een tijdje koud. De tuinders en hun plantjes kleumen op het veld. Een koud voorjaar is niet ideaal en al helemaal niet voor de biologische groenteteelt. Daar moet alles namelijk met de natuurlijke bodemvruchtbaarheid worden gerealiseerd en die komt pas een beetje op gang als het bodemleven uit zijn winterslaap ontwaakt. Dus wakker worden regenwurmen, micro-organismen, bacteriën en bodemschimmels, doe je werk en laat de planten groeien! Tja, gillen werkt niet, misschien nog net bij een wurm.Ronduit gevaarlijk zijn de koude nachten voor de fruitteelt. De bloesem dreigt door de nachtvorst te beschadigen en als dat gebeurt dan verlies je dus veel appels en peren. De enige remedie is beregenen al de temperatuur onder nul daalt. Een laagje ijs zorgt ervoor dat de vruchten niet lager dan 0 graden raakt en dat kan de vruchtbeginsels net redden.

Snijbiet

De snijbiet staat er mooi bij in de kas van Peter Boer. Die kassen zijn ideaal bij een koud voorjaar, want op een koude dag met een zonnetje erbij, groeit alles in de kas fantastisch. Het heeft ook een fijne sfeer. De grond ruikt lekker, de plantjes hebben het naar hun zin en dan is het tuindersleven fantastisch. Vooral als je weet dat er buiten ook nog eens een koude wind blaast. Zelfs de snijbiet van deze week lijkt dat uit te stralen. Snijbiet is een oud bladgewas wat van oudsher veel makkelijker te kweken was dan bijvoorbeeld spinazie. Vergeleken met spinazie komt hij soms wat woest over, met bladeren van soms een halve meter of meer. Toch, de smaak is fantastisch! De snijbiet van Peter Boer laat zich makkelijk verwerken. Wassen, kort snijden en in de pan! Zo klaar als kookgroen of in de wok. Bijzonder zacht van smaak!

Koriander

Als er één kruid is waar ik pas laat waardering voor kreeg, dan is het koriander. Toegegeven, het heeft ook een zeer aparte smaak. Een sterke smaak, bijna alarmerend. En toch is een vleugje, als je jezelf de kans geeft om er aan te wennen, heerlijk! Proef het dan ook vooral in de recepten van deze week, wellicht ontdekt je ook weer een nieuwe groene liefde.

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020

Driedubbeldruk bij Kievit

18 maart 2020

Veel plezier van onze kas

11 maart 2020

Bio status Kievit-land

04 maart 2020

Honing van biologische Imkerij de Oase

28 februari 2020

Op naar Storm!

26 februari 2020

Planten in de kas

19 februari 2020

Kievitkas houdt het bij storm!

12 februari 2020

Circulariteit in de landbouw

05 februari 2020

Compost brengt jou een noeste voorjaars-workout!

29 januari 2020

Blue Monday is voor smurfen

22 januari 2020

Op het land

15 januari 2020

Bananen in het groentepakket? Werf een klant voor Kievit!

08 januari 2020

Bij het uiteinde van 2019

31 december 2019

schorseneren kun je leren

18 december 2019

De gouden grelinette award 2019

11 december 2019

De grote puzzel van de vruchtwisseling

04 december 2019

Verzopen akkers, droog Kievitland!

27 november 2019