Bezoek aan Frankrijk

walnoten 2022

28 oktober 2022

Hoewel, voor bijtanken moet je eigenlijk even niet naar Frankrijk, want door stevige stakingen waren de brandstofvoorraden geslonken en tanken vaak niet mogelijk. Dus met een eigen voorraad plantaardige brandstof reden wij naar Zuid Frankrijk.

Onderweg hebben we de familie de Kam bezocht: vrienden van ons die (uiteraard biologische) Goudse kaas maken van de melk van hun eigen koeien. En ondertussen hebben ze op het erf ook een klein (peuter/kleuter)-schooltje gebouwd en een bakkerij waar met een traditionele houtoven prachtig brood wordt gebakken voor klanten uit de buurt. De oudste zoon is nu kleinschalig begonnen met melkschapen en ook met die melk wordt heerlijke kaas gemaakt. Echt een voorbeeldbedrijf met bevlogen mensen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ze hebben ook een kleine camping op de boerderij. Dus mocht je in de zomer west Frankrijk aandoen, in de Mayenne, nabij Laval, zit hun camping Arc en Ciel!
Daarna gingen wij door naar de Dordogne. In Frankrijk heb je goede en minder goede landbouwgronden. De Perigord, zoals de streek van oudsher heet, blaakt echter van vruchtbaarheid. Het wordt wel tamelijk warm in de zomer, maar de grond is goed en op veel plekken is er redelijk goed aan water te komen. Het is ook een streek waar de geschiedenis overal te proeven is, want als het land vruchtbaar is dan zie je dat terug. Van middeleeuwse stadjes tot oude kastelen, tot sporen van vuursteengebruik uit de pre-historie. Eigenlijk al minimaal 100.000 jaar een gunstige plek om te wonen, dat is pas een aanprijzing. Vijgen, tamme kastanjes, heel veel walnoten, druiven en ook een keur aan akkerbouwgewassen groeien er prima. De rivier voert ondertussen uitstekend water aan, dus het voelt daar toch wel een beetje als een paradijs. Vooral als de meeste toeristen weg zijn, zoals eind oktober het geval is.
Het is voor ons altijd interessant om landbouwsystemen te bekijken op andere plekken. Waarom is de mais daar bruin? Hoe worden de walnoten geoogst en verzameld? Wat voor een groenbemesters gebruiken ze? Wat is dat voor een vreemde machine op het erf? Stiekem ben je dan eigenlijk aan het werk, maar zo voelt het niet.
We hebben overigens toch wel een beetje gewerkt, want we hebben een Franse bio-walnotenteler opgezocht voor walnoten. Uiteraard ook in de Perigord, in Nederland zijn ze nauwelijks te krijgen. We overwegen om zelf bomen aan te planten in de toekomst, maar de oogst zal pas zijn tegen ons pensioen, dus we houden de Franse contacten nog even warm. Zitten we nu al tegen de pensioenleeftijd? Nee hoor, maar een notenboom neemt echt veel tijd voordat’ ie los gaat. Komende week zijn ze in de aanbieding op onze Digitale Boerenmarkt, met de groeten uit de Perigord.

Culinair uit… Leimuiden

Wat wij ontzettend leuk vinden aan Frankrijk, is de brede waardering voor smaak en kwaliteit. Bovendien wordt het platteland veel meer gekoesterd. Op sommige plekken is dat wel afgezwakt, door grootschaligheid in bijvoorbeeld de graangebieden, daar is niets aan. Maar op veel plekken is de regionale trots nog goed te voelen. Eén product waar je een Fransman wel blij mee maakt, is Choux-Bruxelles oftewel spruitjes! Chris en Johan Kempenaar zijn sinds de oude steentijd (het Mousterièn) al onze spruitjestelers en wij zijn blij met dit streekproduct. En iedereen ten noorden én zuiden van Parijs weet: hier komen de beste spruitjes vandaan!

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021