Honing van biologische Imkerij de Oase

GezondNU_Biologische Honing_Z7A8953

28 februari 2020

Vanaf deze week hebben wij biologische honing van Imkerij de Oase in ons assortiment!Al deze honing komt uit hun eigen Nederlandse imkerij. Een minimum aan voedselkilometers dus! De bijen staan op verschillende plekken in Nederland. Aan het begin van de zomer is er in Nederland niets voor de bijen te halen. In die periode maakt Imkerij de Oase van de nood een deugd door de bijen twee weken naar Duitsland te brengen. Ze kunnen daar in die periode namelijk heerlijke Acaciahoning oogsten: de enige honingsoort die zonder verhitting het hele jaar vloeibaar verkocht kan worden!

Biologische honing

Imkerij de Oase produceert biologische honing in Nederland. Ook gaan ze op een aantal punten vrijwillig verder. Dat houdt onder andere in:- De bijen verzamelen de nectar voor de honing alleen op plaatsen waar ruim voldoende aanbod van onbespoten bloemen is. Stichting Skal houdt een strenge controle op elke nieuwe standplaats.- De honing wordt tijdens en na de oogst niet boven 30 graden verwarmd, maar onbewerkt in potjes afgevuld. Het is dus ‘rauwe honing‘.- De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door te dompelen in hete bijenwas.- De was, die gebruikt wordt om de raatbouw te structureren, is uitsluitend zuivere bijenwas van biologische oorsprong. In tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.- Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.- De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.- Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.Imkerij de Oase werkt al jaren volgens deze principes en ze voldoen daarmee ruimschoots aan de eisen in de Europese verordening voor de biologische landbouw. Tot 2015 was het niet mogelijk om in Nederland als zodanig gecertificeerd te worden. Elmar Mook, eigenaar van Imkerij de Oase heeft jaren gestreden om hier verandering in te brengen. Na het genereren van media aandacht kwamen Skal en het ministerie in beweging.Sindsdien zijn ze de enige biologische beroepsimkerij van Nederland.

Vloeibaar of crème?

We bieden zowel vloeibare honing als crèmehoning aan. Daar hoort wat uitleg bij: Alle honing kristalliseert vroeger of later. De ene soort sneller dan de andere. Als dit gebeurt, vormt zich over het algemeen de voor velen herkenbare harde ‘bonk’ suikerkristallen. Een uitzondering is Acaciahoning. Die blijft zeker twee jaar vloeibaar. Crèmehoning ontstaat door roeren. Dat breekt de kristallen tot ze klein genoeg zijn om de honing als ‘crème’ te beleven. Crèmehoning blijft crèmehoning, voor altijd. Wel kunnen zich nog kristalstructuren aan de binnenkant van het glas vormen, maar alleen bij een bewaartemperatuur onder de 14 graden.In de handel verkrijgbare vloeibare honing is over het algemeen honing die met warmte opnieuw vloeibaar gemaakt is. Omdat Imkerij de Oease hun honing niet verhit, verkopen ze hun honing alleen vloeibaar zolang ze zeker weten dat de kristallisatie nog even op zich laat wachten. Dat is dus in de eerste maanden na de oogst. Daarna roeren ze de honing tot crèmehoning.

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020