Kleine verjaardag

twee taarten met 25 erop

geschreven door Kievit op 16 april 2021

Wij van de firma Kievit hebben twee verjaardagen, een kleine en een grote. De kleine verjaardag is de aanmelding bij de Kamer van Koophandel, deze week 25 jaar geleden. Hallo, zojuist geboren! Kuiken Kievit! Wij willen de wereld rondom Leiden en de Bollenstreek veroveren met zelfgeteelde biologische groenten! We willen er pakketten van maken en deze aan huis bezorgen!

Tja, als je net begint, dan zet je achter elke zin een uitroepteken! Zo werkt het. De mevrouw van de Kvk schudde meewarrig haar hoofd. ‘Biooloogisch? Is dat met kruiden? Zeker veel beestjes? Dat wil toch niemand? Aan huis? Dat lijkt me niet te doen?’ Als je net bij de KvK werkt, dan zet je overal een vraagteken achter en vooral bij vage hippie-ondernemertjes met kansloze bedrijfsplannen.

 

Bizar, het bio-landschap van 25 jaar geleden. Meer dan de helft van de mensen die wij spraken moesten we uitleggen wat dat nou was, ‘Biologisch’. Ook het aan huis bezorgen was volkomen onbekend. Wij zijn, zover ik weet, de eerste die producten van eigen teelt consequent aan huis gingen bezorgen. Nu is het thuisbezorgen inmiddels een miljarden-business. Er claimen meer bedrijven dat zij de eerste waren, maar ik verzeker je, die waren in de verste verte nog niet te bekennen op 28 mei 1996. Dat is onze grote verjaardag, de dag dat wij onze eerste groenten aan huis bezorgden.

Door de decennia heen hebben we veel meegemaakt. We waren de eerste jaren zo arm als kerkratten. Extreem lange werkweken en dan een arbeidsbeloning die lager bleek dan een bijstandsuitkering. Het eerste personeel, hoe werkt dat? Hoe krijg je je administratie op orde? Hoe onderhoud je zakelijke contacten met tuinders? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf overwint als je ergens een grens tegenkomt?

 

Dat laatste is essentieel gebleken. Wees als een kreeft. De kreeft is blij, stapt vrolijk rond onder water. Dan voelt hij zich wat minder goed, het past allemaal niet meer. De kreeft trekt zich even terug, is dan heel kwetsbaar, want hij gooit zijn oude huid af. De nieuwe huid ligt verscholen onder de oude schil en is nog even zacht. Daarna hard deze af en dan is de nieuwe kreeft, groter en sterker dan ooit, klaar voor het next level. Na 25 jaar ontwikkeling durf ik te zeggen dat het begrijpen van de kreeft  mijn belangrijkste eigenschap was. Kievit heeft namelijk vele fases gekend, maar is in essentie nog steeds Kre, uh Kievit! Er komt geen grote feestweek, want grote feesten zijn nog steeds niet toegestaan. En eigenlijk… het is gewoon voorjaar en het is veel te druk om te feesten.. Maar natuurlijk was er wel taart deze week!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!