Koolraap brengt licht in de duisternis!

koolraap

07 november 2017

Die grote knol is een koolraap en die zit eigenlijk in je pakket omdat het bijna Sint Maarten is. Als je enigszins te maken hebt met de Vrije School, of uit het noordelijke deel van het land komt, dan zal de bijzondere nevenfunctie van de koolraap begin november je bekend zijn.Behalve een heerlijke vitamine-bom is een koolraap potentieel namelijk een prachtige lantaarn. Op Sint Maarten (11 november) trekken rijen zingende kinderen in het donker langs de deuren met een zelf uitgesneden lantaarn, gemaakt van een koolraap met een waxinelichtje erin. Steeds meer kinderen lopen natuurlijk met een ledlampje in de koolraap, maar er gaat natuurlijk niets boven de geur van licht geroosterde koolraap op een donkere novemberavond.

Koolraap uitsnijden

Van zo’n mooie knol kun je dus prachtig een lampion maken. Je holt hem uit, kerft mooie figuren in de buitenkant en laat er een lichtje in schijnen. Hoe je dit precies doet, laten we zien in dit filmpje.Nu het buiten echt donker begint te worden, ervaren we dat we ons innerlijke licht zelf moeten ontsteken. Dat klinkt een beetje zwaar, maar ja, het lukt ook niet altijd! November is niet voor niets de maand waarin veel mensen sterven. Ook daarbij wordt traditiegetrouw stilgestaan. Halloween en Allerzielen zijn uitdrukking van onze verbintenis met de doden. Sint Maarten is het feest van de vreugde van het delen en het licht dat je zelf door het donker mag dragen.

Koolraap gezond en vol vitaliteit

Hoewel de koolraap niet hoog staat aangeschreven, is het toch een zeer edele groente. Ongeëvenaard goed gevuld met vitaliteit en goede stofjes. Meer vitamine C dan welke sinaasappel ook, brengt deze knol weerstand en gezondheid. En ik stond er echt van te kijken, maar met een goed recept is het echt een heerlijke groente!Als je de knol uitholt, kun je natuurlijk het binnenste prima gebruiken voor bijvoorbeeld het recept Koolraap uit de oven. En wanneer je helemaal geen lampion maakt, eet je hem gewoon in zijn geheel op. Hij zit bomvol vitamine C en zonnekracht van de afgelopen zomer!

Koolraap in de keuken

De koolraap moet je eerst schillen, snijd onder- en bovenkant bij en schil met een goede dunschiller en scherp mes. Net als bij de knolselderij kun je hem eerst in plakken snijden, dat schilt makkelijker. Je kunt hem bakken, stoven, frituren, in de oven bakken, een lekkere puree maken, kortom, zeer veelzijdig. Rauw kan ook, maar combineer dan met andere smaken, zijn smaak is ongekookt niet op zijn best. Koolraap kun je ook gebruiken voor rösti of, onze ontdekking van vorig seizoen: koolraap-spaghetti.

Recepten met koolraap

KOOLRAAP UIT DE OVENGEFRITUURDE KOOLRAAP MET HOTTIE-MAYONAISEKOOLRAAPSPAGHETTI BOLOGNESEZOETE KOOLRAAPSTAMPPOT MET KOKOS EN KERRIEGASTBLOG ARIANNE: KOOLRAAP-FRIETJES (VEGAN EN KIDSPROOF)RÖSTI (zie het recept RÖSTI VAN KNOLSELDERIJ)

Koolraap en haggis

In Schotland hoort koolraap traditioneel bij de haggis (Neeps and haggis). Neeps is een eenvoudige puree van koolraap, soms een wortel erbij voor de kleur, boter en p&z. In Nederland werd koolraap vroeger gegeten met stroop, zoals over al het beetje saai eten een beetje stroop werd gedaan.

Nog meer inspiratie voor koolraap

Wij gaan liever voor vegetarisch en suikervrij, dus geen haggis en stroop voor ons. Gebakken spekjes zijn er trouwens wel erg lekker bij, het zout combineert fijn met de wat zoete smaak van de koolraap. Brokjes kaas of een fijne kaassaus kunnen ook.

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020

Driedubbeldruk bij Kievit

18 maart 2020

Veel plezier van onze kas

11 maart 2020

Bio status Kievit-land

04 maart 2020

Honing van biologische Imkerij de Oase

28 februari 2020

Op naar Storm!

26 februari 2020

Planten in de kas

19 februari 2020

Kievitkas houdt het bij storm!

12 februari 2020

Circulariteit in de landbouw

05 februari 2020

Compost brengt jou een noeste voorjaars-workout!

29 januari 2020

Blue Monday is voor smurfen

22 januari 2020

Op het land

15 januari 2020

Bananen in het groentepakket? Werf een klant voor Kievit!

08 januari 2020

Bij het uiteinde van 2019

31 december 2019

schorseneren kun je leren

18 december 2019

De gouden grelinette award 2019

11 december 2019

De grote puzzel van de vruchtwisseling

04 december 2019

Verzopen akkers, droog Kievitland!

27 november 2019