Koolraap brengt licht in de duisternis!

koolraap

07 november 2017

Die grote knol is een koolraap en die zit eigenlijk in je pakket omdat het bijna Sint Maarten is. Als je enigszins te maken hebt met de Vrije School, of uit het noordelijke deel van het land komt, dan zal de bijzondere nevenfunctie van de koolraap begin november je bekend zijn.Behalve een heerlijke vitamine-bom is een koolraap potentieel namelijk een prachtige lantaarn. Op Sint Maarten (11 november) trekken rijen zingende kinderen in het donker langs de deuren met een zelf uitgesneden lantaarn, gemaakt van een koolraap met een waxinelichtje erin. Steeds meer kinderen lopen natuurlijk met een ledlampje in de koolraap, maar er gaat natuurlijk niets boven de geur van licht geroosterde koolraap op een donkere novemberavond.

Koolraap uitsnijden

Van zo’n mooie knol kun je dus prachtig een lampion maken. Je holt hem uit, kerft mooie figuren in de buitenkant en laat er een lichtje in schijnen. Hoe je dit precies doet, laten we zien in dit filmpje.Nu het buiten echt donker begint te worden, ervaren we dat we ons innerlijke licht zelf moeten ontsteken. Dat klinkt een beetje zwaar, maar ja, het lukt ook niet altijd! November is niet voor niets de maand waarin veel mensen sterven. Ook daarbij wordt traditiegetrouw stilgestaan. Halloween en Allerzielen zijn uitdrukking van onze verbintenis met de doden. Sint Maarten is het feest van de vreugde van het delen en het licht dat je zelf door het donker mag dragen.

Koolraap gezond en vol vitaliteit

Hoewel de koolraap niet hoog staat aangeschreven, is het toch een zeer edele groente. Ongeëvenaard goed gevuld met vitaliteit en goede stofjes. Meer vitamine C dan welke sinaasappel ook, brengt deze knol weerstand en gezondheid. En ik stond er echt van te kijken, maar met een goed recept is het echt een heerlijke groente!Als je de knol uitholt, kun je natuurlijk het binnenste prima gebruiken voor bijvoorbeeld het recept Koolraap uit de oven. En wanneer je helemaal geen lampion maakt, eet je hem gewoon in zijn geheel op. Hij zit bomvol vitamine C en zonnekracht van de afgelopen zomer!

Koolraap in de keuken

De koolraap moet je eerst schillen, snijd onder- en bovenkant bij en schil met een goede dunschiller en scherp mes. Net als bij de knolselderij kun je hem eerst in plakken snijden, dat schilt makkelijker. Je kunt hem bakken, stoven, frituren, in de oven bakken, een lekkere puree maken, kortom, zeer veelzijdig. Rauw kan ook, maar combineer dan met andere smaken, zijn smaak is ongekookt niet op zijn best. Koolraap kun je ook gebruiken voor rösti of, onze ontdekking van vorig seizoen: koolraap-spaghetti.

Recepten met koolraap

KOOLRAAP UIT DE OVENGEFRITUURDE KOOLRAAP MET HOTTIE-MAYONAISEKOOLRAAPSPAGHETTI BOLOGNESEZOETE KOOLRAAPSTAMPPOT MET KOKOS EN KERRIEGASTBLOG ARIANNE: KOOLRAAP-FRIETJES (VEGAN EN KIDSPROOF)RÖSTI (zie het recept RÖSTI VAN KNOLSELDERIJ)

Koolraap en haggis

In Schotland hoort koolraap traditioneel bij de haggis (Neeps and haggis). Neeps is een eenvoudige puree van koolraap, soms een wortel erbij voor de kleur, boter en p&z. In Nederland werd koolraap vroeger gegeten met stroop, zoals over al het beetje saai eten een beetje stroop werd gedaan.

Nog meer inspiratie voor koolraap

Wij gaan liever voor vegetarisch en suikervrij, dus geen haggis en stroop voor ons. Gebakken spekjes zijn er trouwens wel erg lekker bij, het zout combineert fijn met de wat zoete smaak van de koolraap. Brokjes kaas of een fijne kaassaus kunnen ook.

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021