Palmkool uit Lelystad

Zicht op veld palmkool met blije oogster

geschreven door Kievit op 23 november 2021

Deze week oogsten we palmkool uit Lelystad. Van de vorige eigenaar van ons tweede perceel nemen we machines over, maar ook wat er nog op het veld staat. Uiteraard alles met bio-certificaat. Dat zijn een aantal oude appelbomen, de verveine die sommigen van jullie pas al proefden en aardig wat palmkool. Het was een feest om die voor het pakket te oogsten. Ons land daar is gesitueerd tussen alleen maar bio-telers; eigenlijk is het het bio-centrum van Nederland aan de Bronsweg. Ik heb daar het bio-vak geleerd bij één van de pioniers van de moderne biologische tuinbouw en op eigen wijze doorontwikkeld voor Kievit.

De zon scheen, vaste medewerkers Lotte en Sanne genoten van het golfwagentje waarmee we de oogst naar de bus vervoerden en we voelden de magie van de polder. Moeilijk vast te leggen in woorden, maar de groeikracht, de vruchtbaarheid en de potentie zijn er enorm. De grond is jong en maagdelijk en alleen voor biologische tuinbouw benut. Een prachtige aanvulling op de grond in Katwijk. Zeker nu we in het najaar aardig leegdraaien in Katwijk, zijn we blij met de mogelijkheden van dit perceel. Euforie dus, ik denk dezelfde die de bio-pioniers voelden in de jaren ’80, toen ze zich daar vestigden.

Ons perceel in Katwijk heeft lichte zandgrond. De vruchtbaarheid en groeikracht is door hard werken enorm toegenomen: van zandbak naar vruchtbare aarde! Ons vakmanschap en begrip van dit land groeit met het jaar. Het is echt vroege grond, omdat hij lekker snel opwarmt. In het najaar koelt hij ook snel af, waardoor de mineralisatie en de groei makkelijk stilvallen. Zwaardere grond gaat dan langer door. Ons perceel in Lelystad heeft zavelgrond: zand met een kleifractie. Het voordeel van zand en klei in één. Makkelijk te bewerken (zand), maar met meer ‘inhoud’. De groei gaat langer door, waardoor de eigen teelt langer beschikbaar blijft. Dat is een goede aanvulling dus op Katwijk. Bovendien is het aantal vierkante meters in Katwijk gelimiteerd en niet op korte termijn uit te breiden. De Bollenstreek heeft geen grond die je snel even ‘bio’ maakt. We willen wel werk maken van uitbreiding van bio in de streek, maar dat is geen sinecure. Er is her en der nog best wat veen te verkrijgen in de regio, maar dat gaat niet snel hoogwaardige groenteproductie opleveren. We hebben trouwens geen plannen om een tweede klantenkring op te bouwen, het doel blijft om een fijnmazig netwerk te ‘voeden’ met weinig bezorgkilometers. We moeten aanvaarden dat de grond in de buurt schaars is, dus Lelystad is een geweldige aanvulling, maar Katwijk zal de meeste producten voortbrengen.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!