Kiemen van De Peuleschil

verschillende kiemgroenten

03 februari 2017

Aankomende week zit er in de basis- en superpakketten alfalfa. Die wordt voor ons gekiemd door De Peuleschil, een biologische kiemerij uit het Friese Rottevalle. In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon dit als een klein, idealistisch biologisch groenteteeltbedrijf. Op zoek naar een rendabele bedrijfsvoering zijn ze zich gaan toeleggen op de productie van biologische taugé. Dit bleek een gat in de markt en zo ontstond Nederlands eerste en enige biologische kiemerij. Het assortiment bestaat inmiddels uit 9 verschillende soorten kiemen, waarvan taugé en alfalfa de meest bekende zijn.

Kiemen zijn niets anders dan de allereerste beginnetjes van een plant, die door warmte en water voortkomen uit het zaad. De spruiten zijn het prille begin en dit is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor de mens gemakkelijk opneembaar zijn. Ná dit stadium (maar dan spreken we al niet meer van kiemen) zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar externe voeding en zijn het feitelijk jonge plantjes.Met meer dan 30 jaar ervaring is De Peuleschil inmiddels heel erg goed in het produceren van kiemen. Elke soort zaad heeft zijn eigen optimale omstandigheden en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt er heel wat kennis en kunde bij kijken om mooie kiemen te produceren. Kiemen die niet alleen smakelijk en fris om te zien zijn, maar die ook voldoen aan hygiëne eisen (die zijn steng!) en die een goede houdbaarheid hebben.Voor de productie van de kiemen wordt natuurlijk uitsluitend zaad van biologische oorsprong gebruikt. Dat betekent dat het zaad op biologische wijze geteeld is, maar ook dat het zaad niet is behandeld met ontsmettingsmiddel. Heel erg fijn, want anders zou je een deel daarvan opeten. Voor de productie wordt enkel water gebruikt. In niet-biologische taugé wordt bijvoorbeeld nog wel eens iets aan het sproeiwater toegevoegd, zodat de kiem dikker wordt. De taugé van De Peuleschil is puur natuur!Het productieproces gaat als volgt: De zaden of bonen worden in de eerste fase, afhankelijk van de soort en grootte, 6 tot 10 uur geweekt in schoon water. Het zaad wordt hierdoor zachter, het verkort de kweekduur en verhoogt de opbrengst. Afhankelijk van de soort worden sommige zaden vervolgens voorgekiemd: ze worden 1 à 2 dagen een paar keer per dag gespoeld. Dan volgt de eigenlijke kiemfase. Het zaad wordt verdeeld over bakken of platen en in een verwarmde ruimte gebracht waar het met een sproeisysteem telkens vers water krijgt. In 2 tot 6 dagen groeien de zaden dan uit tot de mooie frisse kiemen. Daarna worden de kiemen nog geschud en soms ook gewassen, om de kiemen van de meeste pelletjes (zaadhulsjes) te ontdoen. De pelletjes zijn trouwens gewoon eetbaar, maar de kiemen zien er zonder de pelletjes frisser uit, vandaar. Daarna worden de kiemen gekoeld en verpakt.Inmiddels is De Peuleschil uitgegroeid tot een modern bedrijf, maar het idealisme uit het begin is er nog steeds en het werk wordt met veel zorg en liefde gedaan. Daarom zijn de kiemen van De Peuleschil zo mooi en smaken ze zo lekker! Alle varianten zijn beslist het proeven waard en je vindt ze allemaal in onze Digitale boerenmarkt.

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020

Driedubbeldruk bij Kievit

18 maart 2020

Veel plezier van onze kas

11 maart 2020

Bio status Kievit-land

04 maart 2020

Honing van biologische Imkerij de Oase

28 februari 2020

Op naar Storm!

26 februari 2020

Planten in de kas

19 februari 2020

Kievitkas houdt het bij storm!

12 februari 2020

Circulariteit in de landbouw

05 februari 2020

Compost brengt jou een noeste voorjaars-workout!

29 januari 2020

Blue Monday is voor smurfen

22 januari 2020

Op het land

15 januari 2020

Bananen in het groentepakket? Werf een klant voor Kievit!

08 januari 2020

Bij het uiteinde van 2019

31 december 2019

schorseneren kun je leren

18 december 2019

De gouden grelinette award 2019

11 december 2019

De grote puzzel van de vruchtwisseling

04 december 2019

Verzopen akkers, droog Kievitland!

27 november 2019