Kiemen van De Peuleschil

verschillende kiemgroenten

03 februari 2017

Aankomende week zit er in de basis- en superpakketten alfalfa. Die wordt voor ons gekiemd door De Peuleschil, een biologische kiemerij uit het Friese Rottevalle. In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon dit als een klein, idealistisch biologisch groenteteeltbedrijf. Op zoek naar een rendabele bedrijfsvoering zijn ze zich gaan toeleggen op de productie van biologische taugé. Dit bleek een gat in de markt en zo ontstond Nederlands eerste en enige biologische kiemerij. Het assortiment bestaat inmiddels uit 9 verschillende soorten kiemen, waarvan taugé en alfalfa de meest bekende zijn.

Kiemen zijn niets anders dan de allereerste beginnetjes van een plant, die door warmte en water voortkomen uit het zaad. De spruiten zijn het prille begin en dit is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor de mens gemakkelijk opneembaar zijn. Ná dit stadium (maar dan spreken we al niet meer van kiemen) zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar externe voeding en zijn het feitelijk jonge plantjes.Met meer dan 30 jaar ervaring is De Peuleschil inmiddels heel erg goed in het produceren van kiemen. Elke soort zaad heeft zijn eigen optimale omstandigheden en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt er heel wat kennis en kunde bij kijken om mooie kiemen te produceren. Kiemen die niet alleen smakelijk en fris om te zien zijn, maar die ook voldoen aan hygiëne eisen (die zijn steng!) en die een goede houdbaarheid hebben.Voor de productie van de kiemen wordt natuurlijk uitsluitend zaad van biologische oorsprong gebruikt. Dat betekent dat het zaad op biologische wijze geteeld is, maar ook dat het zaad niet is behandeld met ontsmettingsmiddel. Heel erg fijn, want anders zou je een deel daarvan opeten. Voor de productie wordt enkel water gebruikt. In niet-biologische taugé wordt bijvoorbeeld nog wel eens iets aan het sproeiwater toegevoegd, zodat de kiem dikker wordt. De taugé van De Peuleschil is puur natuur!Het productieproces gaat als volgt: De zaden of bonen worden in de eerste fase, afhankelijk van de soort en grootte, 6 tot 10 uur geweekt in schoon water. Het zaad wordt hierdoor zachter, het verkort de kweekduur en verhoogt de opbrengst. Afhankelijk van de soort worden sommige zaden vervolgens voorgekiemd: ze worden 1 à 2 dagen een paar keer per dag gespoeld. Dan volgt de eigenlijke kiemfase. Het zaad wordt verdeeld over bakken of platen en in een verwarmde ruimte gebracht waar het met een sproeisysteem telkens vers water krijgt. In 2 tot 6 dagen groeien de zaden dan uit tot de mooie frisse kiemen. Daarna worden de kiemen nog geschud en soms ook gewassen, om de kiemen van de meeste pelletjes (zaadhulsjes) te ontdoen. De pelletjes zijn trouwens gewoon eetbaar, maar de kiemen zien er zonder de pelletjes frisser uit, vandaar. Daarna worden de kiemen gekoeld en verpakt.Inmiddels is De Peuleschil uitgegroeid tot een modern bedrijf, maar het idealisme uit het begin is er nog steeds en het werk wordt met veel zorg en liefde gedaan. Daarom zijn de kiemen van De Peuleschil zo mooi en smaken ze zo lekker! Alle varianten zijn beslist het proeven waard en je vindt ze allemaal in onze Digitale boerenmarkt.

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021