Round up is toch geen jenever

round up

03 december 2022

1989 was een heugelijk jaar, ik besloot naar de Warmonderhof te gaan, de biologische landbouwschool. Als buitenstaander zonder noemenswaardige agrarische ervaring moest en zou ik dat meemaken. Ik vond het meer dan fascinerend dat je iets in de grond kon zetten en dat het dan groeide tot een grote eetbare plant. Die fascinatie is na heel wat groente-tsunami’s nog niet erg gesleten. Hoe anders dan je spullen, de dode zaken, die neigen tot slijtage en verval. Je planten ontwikkelen elke dag en verrassen je dagelijks alweer met hun volgende fase. Dat dit in biologische landbouw ook nog een keer op natuurlijke kracht gebeurde, zonder trukendoos, dat gaf me echt een blij en trots gevoel. Helaas, het was nog een klein schooltje, in 1989 was er nog weinig neiging tot omschakelen door de traditionele landbouw. ‘Zonder gif en kunstmest kan het niet!’ en dat gif? ‘Dat zijn eigenlijk gewasbeschermingsmiddelen, en die vallen reuze mee!’

Ja echt, dat werd gedacht, totaal onschuldig. Toch knap dat je een weiland binnen 5 minuten kan doodspuiten met Roundup en gelijktijdig kan volhouden dat het onschuldig spul is. Met onze klas  hadden we zo nu en dan ook een praktijkweek elders. In Zeeland bijvoorbeeld voor tractoren en machines, in Friesland voor de koeien. Daar kwamen we met onze bio-klas een weekje tussen de ‘gangbare’ boerenzonen te zitten. Wij hadden nog (leuke) meisjes in de klas, maar helaas voor de boerenzonen, trok de reguliere landbouw beslist minder dames aan. Enfin, ik laat me weer afleiden. Ik herinner me nog een verhitte discussie, die ik graag aanging met die mannen van de blije spuit. ‘Round-up? Dat kun je gewoon drinken, dat is net als jenever!’. Hedentendage, 25 jaar later, is er volop onderzoek naar het verband van hersenaandoeningen en landbouwgif. En is de crisis rondom de landbouw door de manier van werken, echt diep geworden. Gifmengen heeft nooit toekomst gehad en het is triest dat hele bevolkingsgroepen is wijsgemaakt dat dit enige logische pad zou zijn voor de toekomst. Ik zou je bijna feliciteren voor je biologische boodschappen van deze week. Heel verstandig!

 Met pastinaken ga jij het maken!
Jawel, dit gaat lukken beste mensen!  Een bleke wortel zoals de pastinaak kan sommige mensen een ferme groenteschrik aanjagen. Groenteschrik is een bijzonder fenomeen. En opmerkelijk: met bewerkt voedsel wordt het menselijk lichaam danig op de proef gesteld. Kunstmatige smaken en kleurstoffen, inferieure vulstoffen en vetten van een soort dat je er het beste HVO van kunt fabriceren(zodat Kievit de bio-boodschappen kan bezorgen). En dan de grote schrik van een pastinaakje in zijn pure vorm. We zijn afgedwaald als soort. Een Unilever-virus heeft ons onderscheidingsvermogen aangetast. Met je pakketje in de hand koop je daar niets voor natuurlijk. Eerst de buikademhaling en een rituele dans om verborgen spanningen van je af te schudden en dan aan de slag.
Pastinaak is tot voor de komst van de aardappel een dominant voedingsgewas in onze contreien. Hutspot van Drie Oktober was bereid met pastinaak, peen en ui. Ook de Engelsen doen veel met pastinaak. Er zijn heel veel Britse recepten met pastinaken uit de oven. je vind het allemaal op onze receptenpagina! Soep, puree, uit de oven of verstop je hem in een taart?

Eryngii-oesterzwam
Pastinaak vind je trouwens ook makkelijk in een deftig restaurant. Daar lijken de groenten vaak in homeopathische verdunning te worden geserveerd. Een herinnering van pastinaak met eryngii-snippers. Yes dat wordt smullen! Eryngii is één van de meest delicate paddenstoelen die we kennen. Geteeld door bio-paddenstoelenvriend Koert Pleunis.

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023