Rabarber, verrassend veelzijdig!

rabarber

06 mei 2017

Nu er steeds meer witte ontblote armen en benen in het straatbeeld verschijnen, springen op de velden ook de roodgroene rabarberstengels uit de grond. Deze groente – ja, het is een groente – wordt vaak verwerkt tot een compote met flink wat suiker. Als groente is rabarber minder bekend, maar verfrissend lekker! Wij speurden de Kievit inspiratie groep op Facebook door en kwamen verrassend lekkere hartige rabarbergerechten tegen. Hieronder vind je eerst twee recepten voor zoetekauwen, daaronder vind je de hartige recepten

Simpele compote

Verwijder lelijke plekjes en was de stelen. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze in kleine stukjes en zet ze op met een bodempje water. Gebruik geen aluminium pan, de zuren in de rabarber breken het aluminium af. Als de rabarber helemaal uit elkaar valt, is ze gaar. Gebruik suiker naar smaak, zoeten met rozijnen of andere fruitsoorten meekoken is ook een optie. Eet het warm of koud, als bijgerecht of toetje. Wanneer de compote een beetje dun is, bindt je het met wat maïzena, die je met wat water tot een papje roert en dan even meekookt met de rabarber.

Rabarbervla

500 g rabarber, 75 g suiker (of wat minder naar smaak), 2 eieren, 1 volle el custardpoeder of maïzenaWas de rabarber, snijd onder en bovenkant bij en snijd dan in stukjes. Kook de rabarber 10 min. in een bodem water. Voeg 75 gr suiker (proef even) toe. Splits 2 eieren. Meng de dooiers met 1 el custardpoeder en giet dit onder goed roeren bij de rabarbermoes en laat het nog een minuut koken. Draai daarna het vuur uit. Klop de eiwitten stijf en meng ze door de moes, dit kan wanneer de moes nog heet is, maar dan moet je heel goed roeren (voor hen die beetje bang voor Salmonella zijn, bijvoorbeeld), of wanneer de moes koud is. Eet in elk geval de rabarbervla koud. Lekker met een lange vinger erbij.

Rabarberchutney

400 g rabarber, 200 g rode ui, 2 bananen (liefst nog een beetje groen), 1 appel, 30 g gember, 250 ml appelazijn, 100 g oerzoet, 2 tl 5 spice, 1 el chilivlokken, sap van 1 citroen een snuf zout en 2 a 3 schone weckpottenMeng de azijn met de droge kruiden, oerzoet en zout in een pannetje en verwarm op laag vuur. Snijd de rode ui in halve ringen. De rabarber in plakjes. Schil de gember snijd in dunne plakjes dan in stukjes. Pel de banaan en snijd in plakjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes. Neem een koekenpan, liefst een met een hoge rand. Zet op middelhoog vuur. Doe de ui in de pan en bak zonder olie totdat deze licht gekarameliseerd is. Voeg nu de gember en de rabarber toe en roer door elkaar. Als het azijnmengsel heeft gekookt kan dit er ook bij. Dan de banaan en appel en vervolgens het citroensap. Even voorzichtig doorroeren deksel erop en op laag vuur even laten doorkoken. Nu kun je de weckpotten vullen. Pas op: heet! Af laten koelen en voilá. Lekker bij een stamppot, curry of om een dressing te maken voor door een salade.

Rabarbersoep4 stengels rabarber, 1 l water, 1 bouillonblokje; 1 el suiker; 1 tl sambal (optioneel); 200 ml (plantaardige) room of ricotta; bosuiSnijd de rabarberstengels in plakjes van 2-3 cm en kook samen met het water en bouillonblokje in 10-15 gaar. Voeg de suiker en room of ricotta toe en eventueel de sambal. Pureer het geheel en warm nog even door. Garneer met reepjes bosui. Lekker met een snee desem speltbrood van Zonnemaire.

Couscoussalade met rabarber en dadels

4 stengels rabarber, 600 ml water, 1 (groente)bouillonblokje, 300 g couscous, pakje vegan merguezworstjes, 1 gele paprika, 4 bosuitjes, 150 g ontpitte dadels, 75 g rucola, 1 el honing, olijfolie om in te bakkenKook het water, los het bouillonblokje hierin op en giet het hete water over de couscous. Roer goed door en laat afgedekt 10 min. staan. Roer vervolgens weer goed door. Snijd de paprika in blokjes, de bosui en dadels in smalle plakjes, en hak de rucola grof. Meng deze ingrediënten met de couscous. Snijd de rabarber in plakjes van 2 cm. Verhit wat olie in een wok en bak de rabarber een minuutje. Voeg vervolgens de honing toe en bak nog 4 minuten tot de rabarber beetgaar is. Bak ondertussen ook de worstjes en snij deze in plakjes. Meng de couscous met het rabarbermengsel en de worst. De salade is ook koud erg lekker en in plaats van merguezworstjes kun je ook 150 g feta door de salade verkruimelen.

Hartige rabarbercompote met ricotta

4 stengels rabarber, 6 grote uien, 150 ml water, 200 g ricottaSnijd de uien in halve ringen. Verhit wat olie in een pan en bak op een laag vuur de uien tot deze lichtbruin kleuren en karamelliseren. Dit heeft best even nodig, minimaal 10 min. Zet het vuur niet te hoog, dan branden de uien te snel aan. Hoe langer je de tijd neemt voor dit proces, hoe zoeter de smaak. Snijd de rabarber in plakken van ongeveer 2 cm. Voeg samen met het water toe aan de uien, doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur de rabarber in 10 min. gaar pruttelen. Voeg na 10 min. de ricotta toe en laat nog een paar minuten op het vuur staan om alles door te warmen. Serveer met gebakken aardappeltjes en een salade.De uien bakken samen met ½-1 el oregano is ook erg lekker, maar niet noodzakelijk.

Stoofvlees met rabarber

Door het zuur van de rabarber wordt stoofvlees extra mals al je een gesneden stengel meestooft.

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021