Zelf broodbakken is rock ’n roll!

brood-bakken

03 maart 2017

Zeker als je kiest voor traditioneel gemalen melen en bloem, hiervoor worden namelijk traag-draaiende molenstenen gebruikt. Oké, dat traag is misschien niet zo rock ’n roll, maar die draaiende molenstenen wel!Bij de melen en bloem die je bij ons vindt, wordt gebruik gemaakt van molens. Molensteengemalen meel en bloem heeft namelijk een ambachtelijke kwaliteit en een karakteristieke smaak. En omdat een molen in principe geen andere energiebron nodig heeft dan wind of water, is molensteengemalen meel en bloem per definitie een duurzaam product.

Eén van die molens waar ons meel en bloem vandaan komt is ‘de Commandeursmolen’ in Mechelen. Deze molen werkt nog steeds volgens een eeuwenoude traditie, waarbij het meel op ambachtelijke wijze op molenstenen gemalen wordt. De huidige molenaar, Raoul Schyns, is de jongste telg van vijf generaties molenaars. Hij beschikt dus over kennis die al generaties lang is doorgegeven.In de Commandeursmolen wordt het graan traag op molenstenen gemalen. Het maalproces van graan op molenstenen duurt maar een minuut. Zo blijven smaak en aroma behouden. De temperatuur van het meel mag niet boven de 40 graden komen. Dit is belangrijk, want boven de 40 graden gaat de kwaliteit achteruit. Het is dus de taak van de molenaar om de stenen goed te koelen.De Commandeursmolen met molenaar Raoul Schyns en zijn team. Raoul Schyns, de molenaar, durft niet te zeggen of molenmeel beter van kwaliteit is dan fabrieksmeel. “Dat is eigenlijk appels met peren vergelijken. Molenmeel en fabrieksmeel zijn de resultaten van twee verschillende procedés.” Raoul noemt een aantal verschillen op. “Volkoren meel uit een molen is minder bewerkt. Alle delen van het graan blijven behouden. Bij volkoren molenmeel blijven de kiemen in het meel. Deze kiemen zijn nodig om goed te kunnen bakken. Ze geven het meel ook hun karakteristieke smaak en structuur. Het meel is hierdoor wel minder lang houdbaar. In een meelfabriek zeven ze vaak juist de kiemen eruit, om het meel langer houdbaar te maken.”Echte bakkers kiezen voor traditioneel gemalen meel, omdat dit een betere bakkwaliteit geeft. Daarnaast wordt bij het verbouwen van biologische tarwe, zoals bij alle biologische gewassen, geen middelen als kunstmest en stikstof gebruikt. Het graan moet op eigen kracht groeien en rijpen. Dit heeft tot gevolg dat er in biologische tarwe minder eiwit zit. En dat heeft weer invloed op de structuur van het brood. Hoe minder eiwit, hoe minder luchtig het brood wordt. Daarom is brood, gebakken van biologische tarwe, van nature wat steviger en heeft extra karakter.En hoe zit het nou met spelt? Spelt is feitelijk een tarwe soort, maar één die beduidend minder veredeld is. Er zitten wel gluten in het meel, maar in een andere samenstelling, die het beter verteerbaar maakt. Voor mensen met een echte gluten-allergie (coeliakie) is ook speltmeel dus niet geschikt, maar veel mensen met een lichte tarwe-intolerantie verdragen wel speltbrood. Als je vaak onbestemde buikklachten, of regelmatig hoofdpijn hebt, kun je eens een maandje zonder tarwe proberen. Misschien maakt het veel verschil voor je. Je zult dan zien dat onze voeding vol zit met tarwe, wanneer je de etiketten zorgvuldig gaat lezen. Dat is het moment dat je lekker je eigen brood en koekjes wilt gaan bakken en dan ga je op zoek naar speltmeel!Volkoren of bloem? Volkorenmeel is het meel dat verkregen wordt wanneer de hele korrel gemalen wordt. Alle voedingsstoffen en vezels zitten er in, geschikt voor gezond brood, pannenkoeken en dergelijke. Voor traktaties als pizza en koekjes is bloem geschikter, doordat het lichter is. Bloem is gezeefd meel, waar de zemelen en de kiemen niet meer inzitten. Meel is vaak een mengsel van volkorenmeel en bloem, of volkorenmeel waar een bepaalde fractie zemelen is uitgezeefd.Als je thuis brood wilt bakken, doe je je werk eer aan door voor echt goed meel te kiezen. Daarom heeft Kievit ambachtelijk gemalen meel in het assortiment. Meel met alle voedingstoffen dus, immers goede ingrediënten vormen de basis! Voor de thuisbakkers hebben we 5 kg zakken speltmeel, speltbloem, tarwemeel en tarwebloem opgenomen in ons assortiment. Deze week (10) is het in de aanbieding op de Digitale boerenmarkt.

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020

Driedubbeldruk bij Kievit

18 maart 2020

Veel plezier van onze kas

11 maart 2020

Bio status Kievit-land

04 maart 2020

Honing van biologische Imkerij de Oase

28 februari 2020

Op naar Storm!

26 februari 2020

Planten in de kas

19 februari 2020

Kievitkas houdt het bij storm!

12 februari 2020

Circulariteit in de landbouw

05 februari 2020

Compost brengt jou een noeste voorjaars-workout!

29 januari 2020

Blue Monday is voor smurfen

22 januari 2020

Op het land

15 januari 2020

Bananen in het groentepakket? Werf een klant voor Kievit!

08 januari 2020

Bij het uiteinde van 2019

31 december 2019

schorseneren kun je leren

18 december 2019

De gouden grelinette award 2019

11 december 2019

De grote puzzel van de vruchtwisseling

04 december 2019

Verzopen akkers, droog Kievitland!

27 november 2019