Eryngii- ‘Sint Jacob’ imitatie op een bedje groen

De eryngii of koningsoesterzwam is een stevig paddenstoel die heerlijk is om gewoon lekker gebakken als bite ergens bij te serveren, maar je kunt er ook dit bijzonder gerechtje mee maken: een vegan versie van Sint-Jacobsschelpen. Het kost even tijd, maar het is de moeite waard!  Ik heb het hier gepresenteerd als voorgerecht, je kunt het ook met bv een puree van zoete bataat (op smaak gebracht met wat miso, room en p&z) en bijvoorbeeld geroosterde bloemkool , als hoofdgerecht serveren.

Ingrediënten

  • 250g eryngii
  • 150ml vermouth of witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • ½ l groentebouillon
  • 2 el zeewiervlokken (kombu is fijn)
  • 2 el boter
  • p&z
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 el olijfolie
  • grote handvol winterpostelein
  • 100 ml (plantaardige) room
  • optioneel: mespuntje xanthaangom
  • stukje wortel ter garnering

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Doe de Vermouth en de tijm in een steelpannetje en breng aan de kook, laat even inkoken tot er ongeveer 1/3 van het vocht verdampt is. Veeg de eryngii schoon en snijd de steel in 2 cm dikke stukjes, snijd twee hoedjes in plakjes, de rest bewaar je voor een ander gerecht (een omelet bij een ontbijt bv!). Voeg de bouillon, zeewier en stukjes eryngii ‘hoedjes’toe en laat 10 min. zachtjes koken. Voeg dan de schijfjes eryngii toe en laat op een heel zacht vuurtje 45 min. stoven. Haal de ‘Sint Jacobs-eryngii’ uit de pan. Haal de stukjes hoed uit de bouillon en zeef de rest. Pureer de 220 ml van de bouillon met de room, xanthaangom en stukjes hoed tot een lobbige saus. Was de postelein, zwier droog en hak in fijne stukjes. Snijd sterretjes of maak met een dunschiller wat linten van een stukje wortel. Rooster de korinaderzaadjes in een lepel olijfolie en wrijf ze fijn in een vijzel. Verhit de boter in een pan en bak Sint Jacob-eryngii kort goudbruin. Op elk bordje komt een beetje salade, twee  el saus en een aantal Sint Jacobs-eryngii. Elke eryngii krijgt een stipje korianderolie. Garneer met wortel en serveer.