Raapstelenstamppot met gebakken appel

Print Friendly, PDF & Email

Raapstelenstamppot met gebakken appel en blokjes gebakken rooktofu

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Yes, het is herfst en we eten stamppot, Holland op zijn best! Alhoewel, ook in een risotto of pastagerecht zijn raapstelen een smakelijke groente. Wanneer je raapstelen kookt, slinken ze aanzienlijk, daarom kun je ze het beste rauw door je stamppot mengen, of maar heel kort meekoken. En raapstelen zijn ook prima te eten als salade, zoek maar eens in ons bestand!
De gemakkelijkste manier om raapstelen schoon te maken is als volgt: Laat het elastiekje nog even om het bosje en snijd of knip de worteltjes van de onderkant. Houdt het bosje vast met één hand en haal het elastiekje er af. Pluk lelijke blaadjes en eventuele onkruidjes er tussenuit zwiep dan eerst de bovenkant door een bak water en daarna de onderkant. Herhaal dit nog een keer, maar probeer dus het bosje bij elkaar te houden. Dit snijdt straks aanzienlijk makkelijker! Zwiep of zwier ze droog en snijd in stukjes.

Ingrediënten

2 bosjes raapstelen, 1½ kg aardappels, ongeveer 1½ dl melk, 1 el boter, 200 g gerookte tofu, scheutje tamari, 2 stevige appels, citroensap, nootmuskaat, p&z, olie om te bakken

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de tofu in blokjes, hussel in een kommetje om met een scheutje tamari en laat even staan. Schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze in ruim water gaar. Snijd wortels van de raapsteeltjes, was ze grondig, zwiep droog en snijd in stukjes. Verwarm een scheut olie in de koekenpan en bak de blokjes tofu een beetje bruin. Zet apart. Boor het klokhuis uit de appels en snijd in vrij dikke plakken. Sprenkel er wat citroensap over en bak ze in de koekenpan,  met een beetje boter of olie. Maak de melk even warm in een pannetje. Giet de aardappelen af en maak er met de melk en boter een luchtige puree van. Maak op smaak met p&z en nootmuskaat. Roer de raapsteeltjes erdoor en warm even door. Serveer de stamppot met blokjes tofu en plakjes appel.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK