Bloemkool met tahin-knoflooksaus

Print Friendly, PDF & Email

Bloemkool uit de oven blijft bij mij favoriet. Opeens is het geen Hollandse fletse groente meer, maar een spannend gerecht! En dat wordt nog beter met een saus waar maar liefst een hele bol knoflook in gaat! Kan dat? Jazeker, als je de knoflook lekker roostert in de oven wordt de smaak heerlijk zacht!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 2 el tahin
  • sap van ½ citroen
  • 2 el olijfolie
  • 4 el volle yoghurt
  • p&z
  • 4 el hazelnoten
  • handje peterselie

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bloemkool en snijd in regelmatige stukken, de stronk kan natuurlijk mee in plakjes. Leg de bloemkool op een bakplaat. Breek de knoflookbol doormidden, maar laat hem in de schil. Sprenkel wat olie over de groente en knoflook en hussel om. Bestrooi de bloemkool met een snufje zout en kurkumapoeder. Schuif de plaat de oven in en rooster voor ongeveer 20-30 min., tot de knoflook zacht wordt en de bloemkool gaar is. Keer halverwege de baktijd een keer de bloemkool.  Rooster intussen de hazelnoten en hak ze grof, was de peterselie en hak deze fijn. Draai de oven laag en houd de bloemkool warm, al kan je hem natuurlijk ook koud eten. Laat de knoflook een beetje afkoelen en druk de teentjes uit hun schil. Als het goed is, zijn ze zacht en kun je ze makkelijk fijn drukken, als ze nog een beetje stevig zijn, hak je ze fijn in een blenderbakje of met een mes. Doe ze in een steelpannetje met 1 el tahin en een scheut water. Verwarm zachtjes tot de tahin mengt met het water. Draai het vuur uit en voeg de yoghurt, olijfolie en citroensap naar smaak toe. Maak op smaak met p&z. Serveer de bloemkool met de saus erover en strooi de nootjes en peterselie erover. Lekker met falafel en couscous, maar gewoon met aardappels kan ook hoor.