Bloemkoolpizza

Print Friendly, PDF & Email

Ok, een pizza laten bezorgen is een stuk simpeler, maar dit is echt de moeite waard om eens te proberen! Smakelijk en licht en, als je tenminste een beetje lol hebt in koken, leuk om eens iets te maken wat zo verrassend is, een pizza van bloemkool! Ik koos voor pizza met ui, paprika en mozzarella, maar natuurlijk kun je ook iets anders er op doen!

Nico’s wijntip

Cueva del Chamán Garnacha Tintorera 2018

Hierbij een zacht-smakende rode wijn met voldoende fruit en ‘vulling’ om alle smaken aan te kunnen. Uit Yecla in Spanje komt de intens fruitrijke, soepele, volle ‘Cuevo del Chamán’ 2018. Een ‘fruitbommetje’ van eminent niveau. De garnacha tintorera (alicante bouschet) druif staat borg voor veel kleur, veel fruit en veel plezier.

Ingrediënten

1 grote bloemkool (ong. 750 g), 2 eieren, 1 el gedroogde oregano (of Italiaanse kruiden), 50 g geraspte kaas (bv Parmezaan), p&z, olijfolie, 1  potje tomatensaus (of een blik tomatenstukjes vermengt met Italiaanse kruiden en p&z), 2 bollen mozzarella, 1 rode paprika, 1 flinke ui, eventueel olijven

Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en maal ze met een keukenmachine tot fijne kruimels. Raspen op een grove rasp kan ook, dan snijd je de bloemkool niet in stukken. Spreid de bloemkoolkruimels uit op een bakplaat. Bak ze 20 min. in de oven, keer halverwege. Rasp intussen wat kaas en snijd vast de groenten om te beleggen. Leg een schone theedoek in een vergiet, stort de gebakken bloemkool erin, vouw de theedoek toe en wring overtollig vocht uit de bloemkool (misschien moet je het eerst even 5 min. laten afkoelen). Meng in een ruime kom de bloemkool met de kaas, oregano, eieren en p&z. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de in met wat olie. Spreid het bloemkooldeeg uit tot een platte laag. Bak 15-20 min. in de oven en keer dan om, met fikse zwiep, of hulp van iemand anders. Haal het bakpapier eraf en beoordeel de bodem. Als hij erg vochtig is en je het te nat lijkt, bak hem dan nog even 10 min. zonder beleg. Daarna beleg je de warme bodem met de tomatensaus, uiringen, mozzarellaplakjes, paprikareepjes en eventueel nog olijven. Sprenkel er wat olijfolie over en maal er wat peper over. Bak nog 15-20 min.. in de oven.